Cinci informații eronate promovate de autoritățile de la Tiraspol în contextul pandemiei COVID-19

Cinci informații eronate promovate de autoritățile de la Tiraspol în contextul pandemiei COVID-19
Foto: ipu.org

Carantina impusă de pandemia COVID-19 este folosită de către autoritățile separatiste de la Tiraspol drept o nouă posibilitate de a specula, promovând așa-zisa „statalitate” și separatismul. Tiraspolul a întreprins un șir de acțiuni unilaterale ce încalcă atât înțelegerile anterioare, inclusiv Acordul de încetare a focului din 1992, cât și drepturile elementare ale omului. Astfel, au fost instalate ilegal 23 de noi posturi de control în jurul platoului Cocieri. Carantina a lovit în fermierii mici, care au fost împiedicați să-și lucreze terenurile agricole, în personalul medical care locuiește în stânga Nistrului, dar lucrează în Zona de securitate, în cetățenii Moldovei din stânga Nistrului, care nu pot beneficia de polițele medicale, medicamente compensate, în pensionarii care primesc pensii pe cardurile emise de băncile moldovenești din cauza liberei circulații restricționate, scrie DisInfo.

Chișinăul ar fi cerut Ucrainei să închidă toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean și blochează importul de medicamente și computere în regiunea transnistreană.

Este un fals că autoritățile Republicii Moldova ar fi cerut părții ucrainene închiderea punctului de trecere a frontierei de la Cuciurgan – Pervomaisk.  În legătură cu pandemia de COVID-19, Ucraina și-a închis în totalitate frontierele, inclusiv pe segmentul central al frontierei moldo-ucrainene în data de 13 martie, prelungind decizia pe 27 martie.

În realitate, Chișinăul a introdus o procedură simplificată de autorizare a medicamentelor destinate regiunii transnistrene, cu reducerea termenului de autorizare de la 30 la trei zile. 

Argumentul privind folosirea pandemiei pentru atragerea în câmpul legal al Republicii Moldova a agenților economici din regiunea transnistreană este, de asemenea, unul de natură politică și speculativă. Republica Moldova este de jure un stat unitar, a cărui legislație se aplică pe întregul său teritoriu. Respectiv, orice activitate economică, inclusiv de import-export se poate desfășura doar în condițiile legii. Mai mult, agenții economici din stânga Nistrului, înregistrați la Agenția Servicii Publice, nu au obligații fiscale suplimentare față de bugetul Republicii Moldova, deci nu li se creează o povară suplimentară.

Chișinăul continuă blocada bancară

Această acuzație din partea autorităților din regiunea transnistreană conține două elemente și ambele sunt false.

Ce ține de blocarea posibilității de plată cu cardurile Mastercard și VISA, solicitarea a venit din partea celor două sisteme de plăți internaționale. Terminalele de plată au fost deschise de banca Uralsib din Federația Rusă, iar conform licenței, această bancă are dreptul să exploateze terminalele de plată doar pe teritoriul Federației Ruse.

Agenții economici din stânga Nistrului care au conturi în băncile comerciale licențiate de Banca Națională a Moldovei nu sunt discriminați în raport cu ceilalți agenți economici înregistrați în Republica Moldova. Dacă există dubii ce ține de proveniența mijloacelor financiare, băncile sunt obligate să refuze tranzacția și să sesizeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Refuză convocarea grupurilor de experți pe domeniul bancar

Partea transnistreană abordează situația cu jumătăți de măsură, or subiectul bancar a fost discutat de multiple ori inclusiv la Conferințe internaționale, precum Conferința Bavareză. Toți cei care locuiesc în regiunea transnistreană și dețin carduri emise în sistemele internaționale de plăți pot retrage numerar din bancomate, or impedimentele de a se deplasa peste linia administrativă sunt impuse de partea transnistreană. Oare Tiraspolul este gata să accepte circulația leului în regiune?!

Conducerea Republicii Moldova are o abordare ultimativă, potrivit căreia procedurile de import a medicamentelor spre regiunea transnistreană trebuie privite prin prisma procesului de reintegrare

În realitate, Chișinăul a oferit diverse facilități agenților economici, printre care permisiunea pentru agenții economici din stânga Nistrului care nu au legături cu bugetul Republicii Moldova, să efectueze operațiuni de export-import, fără a plăti taxe vamale și alte impozite la bugetul național. Singura condiție a fost înregistrarea la Agenția Servicii Publice. 

Chișinăul a introdus din proprie inițiativă o procedură simplificată de import a produselor alimentare, fertilizanți și de uz fitosanitar pentru regiunea transnistreană, în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, agenții economici din regiunea transnistreană înregistrați la Agenția Servicii Publice (ASP) pot fi înregistrați în registrul operatorilor din domeniul fitosanitar ținut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și în sistemul TRACES (pentru importatorii de produse alimentare) în termen de trei zile, termenul obișnuit fiind de 20 de zile. 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic s-a pronunțat împotriva deschiderii unui laborator COVID-19 la Tiraspol și calitatea testelor rusești

Chișinăul și-a oferit permanent sprijinul pentru lupta cu pandemia de coronavirus, de la prelucrarea necondiționată a testelor în laboratorul ANSP la instruirea personalului medical din regiunea transnistreană. Totuși, Tiraspolul a venit cu noi critici la adresa Chișinăului, acuzând că rezultatele testelor ar veni cu întârziere, căutând pretexte pentru a-și deschide un laborator propriu.

Totuși, chiar și după inaugurarea laboratorului, teste prelevate în raioanele de est sunt aduse și la Chișinău. Laboratorul are o capacitate mică, de procesare de cel mult 60 de teste pe zi, iar gradul de precizie al testelor rapide este destul de mic.

După vizita OMS la Tiraspol, reprezentanții așa ziselor ministere de externe și interne au făcut-o pe medicii. Au vorbit despre fișe epidemiologice, cum trebuie tratați oamenii din punctul de vedere al protocoalelor medicale, ghidări clinice, etc. Oare în regiune nu au mai rămas medici? Sau așa zișii miniștri au făcut și facultatea de medicină?

Vezi și aceste știri
Rusia, la dispoziția Belarusului pentru asigurarea securității: Putin și Lukașenko au convenit asupra unui ajutor

Rusia, la dispoziția Belarusului pentru asigurarea securității: Putin și Lukașenko au convenit asupra unui ajutor

Cât e kilogramul? De la piață, angro sau din supermarket: Prețurile la fructe și legume, diferite în funcție de locație (INFOGRAFIC)

Cât e kilogramul? De la piață, angro sau din supermarket: Prețurile la fructe și legume, diferite în funcție de locație (INFOGRAFIC)

ULTIMĂ ORĂ! Grădinițele private își reiau activitatea din 17 august (DOC)

ULTIMĂ ORĂ! Grădinițele private își reiau activitatea din 17 august (DOC)

Advertoriale
De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

De ce copacii pot electrocuta și cum putem preveni accidentele de acest fel (VIDEO)

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Digitally Responsible: Moldcell lansează o strategie comună de responsabilitate socială digitală

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

Dorești să cumperi metal, rapid și fără a sta la coadă? Acum e posibil cu BPM Сhat Bot

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
  Oameni ca tine: Victor Nistorică a schimbat zeci de bilete de avion, cumpărate anual, pentru o afacere în sat, la doar zece kilometri de casă (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Putin a schimbat Legea Supremă? Hai și noi! Cum a apărut ideea reformei constituționale (AUDIO)
 • Oameni ca tine: Adelina Dodon - femeia care își îndulcește cariera academică cu deserturi cu gust de copilărie (VIDEO, FOTO)
 • Sergiu Litra, despre cum să îți crești afacerea pe timp de COVID-19, să produci bere în R. Moldova, termen de valabilitate și furtul miliardului | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”. Un an fără Plahotniuc. Din coordonatorul țării în bau-bau-ul politicii moldovenești (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cristofor Aldea-Teodorovici a devenit tată! Artistul și-a numit copilul în cinstea mamei sale...
 • #ProfesoriCOOL Maria Puțuntică Stoian. În viața de pedagog totul e ca la...
Cele mai populare
 • 1
  Protestele în Belarus continuă. Mii de cetățeni au împărțit flori și îmbrățișări mascaților. Lukașenko: „Să stau și să aștept în timp ce Minsk este întors cu capul în jos? (FOTO)
 • 2
  Informațiile privind accesul moldovenilor pe teritoriul altor state au fost actualizate (DOC)
 • 3
  Vladimir Putin oferă americanilor vaccinul anti-COVID-19. SUA: „Nu este deschisă progreselor medicale făcute în Rusia”
 • 4
  Lukaşenko: „Trebuie să îl contactez pe Putin. Ameninţările nu mai vizează doar Belarusul”
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.