Avia Invest spune că își va achita toate datoriile. A primit un „împrumut substanțial” de la unul dintre fondatori

Avia Invest spune că își va achita toate datoriile. A primit un „împrumut substanțial” de la unul dintre fondatori

Concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, compania Avia Invest, spune că își va achita, până la data de 15 mai, toate datoriile. Asta după ce a primit un „împrumut substanțial” de la unul dintre fondatori, se arată într-un comunicat emis presei, fără a se menționa despre ce sumă este vorba și cine este fondatorul generos.UPDATE: Serviciul de presă al Avia Invest a precizat că suma totală acordată de fondator este de 170 de milioane de euro, cea din care urmează să fie onorate angajamentele investiționale, dar și datoriile.

Știrea inițială: Totodată, Avia Invest insistă că pretențiile financiare ale Autorității Aeronautice Civile reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei „Air Moldova”, formate în perioada în care era administrată de stat.

„În actuala criză provocată de pandemia de COVID-19, aproape toate țările lumii, în măsura posibilităților, își susțin industria aviatică, conștientizând cât de grav a fost lovită de anularea zborurilor și încetarea activităților operaționale ale aeroporturilor. O excepție neplăcută este Republica Moldova, care a lăsat în voia sorții aviația și întreprinderile conexe, lăsându-le să se descurce pe cont propriu”, se arată nemulțumită compania.

Publicitate

Din „împrumutul substanțial” acordat de unul dintre fondatori urmează să fie achitate „toate datoriile curente care au apărut din cauza pandemiei și stopării, aproape în totalitate, a activității Aeroportului Internațional Chișinău, dar și pentru stingerea restanțelor istorice, care s-au format nu din vina Avia Invest”.

„Până la 15 mai absolut toate obligațiile financiare ale companiei, inclusiv pretențiile Autorității Aeronautice Civile, vor fi onorate în volum deplin”, se precizează în comunicat.

Mai mult, compania susține că, după semnarea unui acord cu investitorii, fără a menționa despre cine este vorba, poate accesa 170 de milioane de euro, timp de 30 de zile, pentru a-și onora angajamentele investiționale stipulate în acordul de concesionare. Astfel, Avia Invest respinge „zvonurilor lansate de unii politicieni”, precum că acționarii se confruntă cu probleme financiare.

Amintim că Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat procedura de executare pentru suma restantă de 22 de milioane de lei în cazul companiei Avia Invest. AAC menționează că datoria exclusivă a companiei concesionare către stat este de 118 milioane de lei, urmare a eschivării de la achitarea plăților de supraveghere din luna decembrie 2017 până în luna mai 2019. „Aceste datorii nu au tangență cu datoriile altor agenți aeronautici”, a precizat AAC. De partea cealaltă, Avia Invest insistă că datoria nu îi aparține și că pretențiile financiare ale statului reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei „Air Moldova”, formate în perioada în care era administrată de stat.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal