Trei promisiuni „bombă” de la Dodon: Aeroportul întors în câteva săptămâni, progrese pe furtul miliardului, zero contrabandă

Trei promisiuni „bombă” de la Dodon: Aeroportul întors în câteva săptămâni, progrese pe furtul miliardului, zero contrabandă

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) va fi întors în gestiunea statului în câteva săptămâni, vor fi înregistrate progrese importante în investigarea furtului miliardului și nu va mai exista contrabandă. Declarațiile aparțin șefului statului, Igor Dodon, și au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate. 

„Înțelegeți de ce s-au activizat? În câteva săptămâni rămân fără aeroport. Și vor fi progrese pe investigarea furtului miliardului. Iată prin ce se explică presiunile asupra deputaților, asupra Guvernului Chicu. Indiferent de ce vor face, noi vom ajunge până la capăt și pe aeroport, și pe miliard”, se arată convins Igor Dodon.

Președintele a spus că investigarea furtului miliardului a fost până acum mimată.

Publicitate

Citește și: Procurorul general, despre furtul miliardului: „BNM în mare măsură e vinovată de această situație” (VIDEO)

„Raportul Kroll a fost o filieră greșită, pentru ca instituțiile statului să se ocupe cu altceva, nu cu ceea ce trebuie. În ultimele două-trei luni, procurorii au pus sub învinuire 10 bancheri, au avut loc percheziții în mai multe instituții, au fost inițiate echipe comune de investigații. Există progres substanțial în ce ține de investigarea fraudei bancare. Cei care au comis aceste încălcări, o să vedeți, în timpul apropiat toți o să ajungă acolo unde trebuie. Hoțul trebuie să stea la pușcărie”, a declarat oficialul.

Cât ține de Aeroportul Internațional Chișinău, președintele a spus că Avia Invest, compania concesionară, ar urma să intre în procedura de insolvabilitate.

Pe de altă parte, tot astăzi, compania a declarat că își va achita, până la data de 15 mai, toate datoriile. Asta după ce a primit un „împrumut substanțial” de la unul dintre fondatori, în valoare de 170 de milioane de euro.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat și subiectul contrabandei. „Schemele cu chihlimbar și spirt s-au stopat. Practic, nu e ce a fost anterior. Cu tutungeria, schemele se stopează”, a spus Igor Dodon.

Acum câteva luni, însă, procurorul general Alexandr Stoianoglo spunea că ancheta în privința autorilor reali ai schemei cu chihlimbar rămăsese la etapa de urmărire penală.

Citește și: Chihlimbarul, frauda bancară și finanțarea PSRM: Trei dosare de rezonanță comentate de Stoianoglo

Șase noi dezvăluiri ale fostului director MoldATSA: Procentul poliției pentru contrabanda de chihlimbar și lista persoanelor implicate

Cu privire la cei 1,5 milioane de euro depistați într-un tir la Vama Leușeni, șeful statului a declarat că banii vor ajunge în curând în bugetul statului.

Suma a fost anterior revendicată de un tânăr din Moldova, om de afaceri la Londra, pe nume Adriano Dulgher. Tânărul susține că el urma să declare suma în aceeași noapte, dar nu a reușit să ajungă din cauza pandemiei.

Pe 14 mai, în cadrul acestei penale au avut loc 13 percheziții.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal