Este și cazul unui restaurant situat pe strada Bogdan Voievod din Chișinău. Suprafața acestuia este de 400 de metri pătrați, dispune de săli amenajate, bucătărie utilată cu cele necesare. De asemenea, are o zonă pentru parcare. Pentru toate acestea, proprietarul a afișat un preț de 450.000 de euro, dar oferă și posibilitatea achitării în rate.
Un alt restaurant, care este scos la vânzare, este situat în scetorul Ciocana, pe strada Igor Vieru. Acesta dispune de două săli, două terase, o mansardă, bucătarie amenajată, iar prețul indicat în anunț este de 42.000 de euro.
De asemenea, se vinde un restaurant-hotel, în apropiere din Chișinău, prețul căruia este de 70.000 de euro. Un alt restaurant se vinde în Călărăși, prețul localului fiind de 100.000 de euro.
În majoritatea cazurilor, persoanele care au răspuns la telefoanele indicate în anunțuri au precizat că restaurantele sunt funcționale, au o bază de clienți activi, însă le scot de vânzare pentru că au nevoie urgentă de bani.
„Restaurantul nostru este funcțional, avem săli de banchete, avem mulți clienți, dar vrem să-l vindem, pentru că proprietarul are nevoie urgentă de bani”, a spus una din persoanele solicitate, asigurându-ne că acesta este un business profitabil.
Pe de altă parte, unii proprietari de restaurant spun că acest tip de afacere întâmpină greutăți în acest an. „Păstrăm aceleași prețuri, dar vedem că numărul clienților scade sau chiar dacă clienții vin la restaurant, atunci comandă mult mai puțin”, ne-a spus o femeie de afaceri, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Unii specialiști în domeniu sunt de părere că în acest an va „înflori” business-ul cu fast-food-uri, localuri care oferă clienților gustări la prețuri mult mai mici, însă produsele alimentare au o valoarea nutritivă mult mai joasă decât în restaurante. Pe site-urile de mică publicitate sunt afișate anunțuri care vând și acest tip de afaceri, care costă de la 6.000 de euro până la 20.000 de euro.
În total în Chişinău, conform datelor direcţiei de comerţ a Primăriei Chişinău, la 1 ianuarie 2013, erau înregistrate 1.750 de unităţi de alimentaţie publică, cu 120 de mii de locuri disponibile.
Datele Biroului Naţional de Statistică arată că, anul trecut, cheltuielile populaţiei pentru restaurante şi hoteluri au fost în creştere în mediul urban, acestea constituind circa 2,6% din totalul de cheltuieli, mai mult cu 0,5% faţă de acum doi ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.