Un document fals, cu restricții până pe 30 iunie, prezentat drept decizie CSE. Ministerul Sănătății: Nu cunoaștem sursa acestui act (FOTO)

Un document fals, cu restricții până pe 30 iunie, prezentat drept decizie CSE. Ministerul Sănătății: Nu cunoaștem sursa acestui act (FOTO)

În seara zilei de 14 mai, pe rețelele sociale și pe câteva portaluri media a fost publicat un document prezentat drept ultima decizia a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Documentul de 17 pagini conținea prelungirea mai multor restricții legate de pandemia de coronavirus în R. Moldova, chiar și după finalizarea stării de urgență, unele interdicții fiind extinse până pe 30 iunie. De notat că pe site-ul oficial al Guvernului o asemenea dispoziție nu a fost plasată. AGORA a întrebat autoritățile despre veridicitatea acestui document și dacă prevederile au la bază estimări și recomandări reale. 

...

Ulterior, mai multe surse au șters știrea cu actul în sine, iar alte instituții de presă au postat scuze sau explicații publice, cum ar fi Newsmaker.

Publicitate
...

...

În dimineața zilei de vineri, AGORA a adresat o întrebare legată de acest document la conferința de presă săptămânală a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„Am văzut că circulă un proiect de dispoziție. Nu cunoaștem nici noi sursa acestui document, dar nu e asta scopul nostru”, a răspuns ministra Viorica Dumbrăveanu.

AGORA s-a interesat dacă documentul are la bază estimări sau recomandări reale.

„Pe platforma MSMPS s-a lucrat cu adevărat la elaborarea unui plan de măsuri la readaptarea măsurilor de restricție, în baza recomandărilor specialiștilor. Inclusiv, s-a menționat de ulterioare adaptări. Noi am scos în evidență că există câteva etape de adaptare a măsurilor restrictive, fie că e vorba de segmentul social, economic, medical. Într-adevăr, sunt câteva perioade clar determinate, de exemplu de pe 15 mai când încetează starea de urgență, dar începe codul roșu în sănătate publică. Am menționat despre perioada care presupune 1 iunie – 30 iunie. Toate aceste perioade sunt la această etapă relative, pentru că ele sunt strict corelate de situația epidemiologice. În funcție de asta fie vom determina alte măsuri restrictive”, a punctat ministra.

Potrivit șefei de la Sănătate, astăzi vor fi două ședințe care vor fi organizate pe platforma prezidată de premier. „Vor fi examinate măsurile care se impun, bunăoară starea de urgență în sănătate publică. Doar prin consens intersectorial se va determina ce măsuri vor fi asigurate de stat. MS nu poate stabili aceste măsuri de sine stătător”, a conchis ministra.

Amintim că ultima decizie CSE reală vizează ridicarea regimului de carantină în satul Talmaza din r. Ștefan Vodă și din orașul Ștefan Vodă propriu-zis.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal