Guvernul va începe procedura de insolvabilitate în privința companiei „Avia Invest”, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă.
„Lichidarea sau diminuarea crimelor, concesionarea criminală a aeroportului. Avia Invest, compania care se prezenta în 2013 să monitorizeze unicul aeroport, a intrat în incapacitate de plată, conturile sunt blocate, statul va declanșa procedura de insolvabilitate, iar asta înseamnă rezilierea contractului de concesiune. Ei au peste 22 de milioane datorii”, a declarat Ion Chicu.
În același timp, premierul a dat vina pe predecesorii săi, spunând că procedura de insolvabilitate trebuia inițiată încă de Guvernul Sandu, când datoriile companiei s-ar fi ridicat la peste 100 de milioane de lei.
„Atunci trebuia lansată procedura de insolvabilitate, iar asta înseamnă rezilierea contractului de concesiune. În 2013, țara a fost jefuită de aeroport. Un guvern responsabil așa procedează și nu reeșalonează asemenea plăți”, a mai menționat Chicu.
Precizăm că în urmă cu câteva zile, Maia Sandu a declarat că va apela la instanța de judecată pentru a-i cere premierul Ion Chicu „să-și recunoască minciunile”. Asta după ce prim-ministrul a repetat ceea ce a spus președintele Igor Dodon după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că Guvernul Sandu ar fi ratat ocazia de a întoarce Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului după ce a decis, în vara anului 2019, reeșalonarea datoriilor de 118 milioane de lei ale concesionarului Avia Invest, până în mai 2020.
Și mai devreme, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a anunțat că compania „Avia Invest” SRL e datoare cu peste 22,3 milioane de lei și că a solicitat intentarea dosarului de executare pentru neplata datoriei, care s-ar fi acumulat în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare ale aerodromurilor”.
Avia Invest, la rândul său, a calificat declarațiile AAC drept „manipulatorii și care nu prezintă în totalitate adevărul și dedesubturile situației”. Potrivit „Avia Invest”, suma de peste 22 de milioane de lei, prezentată de Autoritatea Aeronautică Civilă ca fiind datorie, este de fapt o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioadă în care era în gestiunea statului.
Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat, pentru o perioadă de 49 de ani, în toamna anului 2013. Concesionarul a devenit firma Avia Invest.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Premieră pentru Aeroportul Internațional Chișinău: A avut loc un zbor direct transcontinental (VIDEO)

Trei promisiuni „bombă” de la Dodon: Aeroportul întors în câteva săptămâni, progrese pe furtul miliardului, zero contrabandă

Dodon acuză Guvernul Sandu: „Dacă nu aprobau reeșalonarea datoriei, putea fi anulat contractul de concesiune a aeroportului”
Advertoriale

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani
