Cu sau fără creditul rusesc, au fost găsiți bani pentru drumuri.  Chicu: Vor fi repartizate mijloacele  pentru proiectul „Drumuri bune pentru toți”

Cu sau fără creditul rusesc, au fost găsiți bani pentru drumuri. Chicu: Vor fi repartizate mijloacele pentru proiectul „Drumuri bune pentru toți”

Pe parcursul acestei săptămâni urmează să fie aprobat proiectul privind repartizarea mijloacelor financiare pentru proiectul „Drumuri bune pentru toți”. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu. Asta în condițiile în care o parte din banii pe care Guvernul R. Moldova urma să îi primească din creditul acordat de Federația Rusă, declarat neconstituțional de CC, erau planificați pentru reparația și construcția drumurilor din localități. 

Potrivit lui Chicu, în ciuda faptului că acordarea creditului rusesc a fost blocată, guvernarea ar fi găsit sursele financiare necesare pentru lucrările de reparație ale drumurilor din localități.

„Va fi aprobat proiectul de repartizare a mijloacelor financiare pentru „Drumuri bune pentru toți” ca imediat să fie lansate licitațiile și lucrările. Chiar dacă unii politicienii au blocat creditul rusesc, oricum acești bani au fost găsiți”, a declarat Chicu.

Publicitate

La începutul lunii februarie curent, președintele Igor Dodon a declarat că pentru proiectul „Drumuri bune pentru toți” a fost prevăzut un buget de 1 miliard și 125 mil. lei – bani care urmau să vină inclusiv din creditul rusesc.

Amintim că, la final de ianuarie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a promis că în jur de 350 de km de drumuri se planifică a fi reparate sau modernizate, în viitorii câțiva ani. Atunci, fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a anunțat că au fost lansate licitații în sumă de 2,25 de miliarde de lei, pentru circa 180 de km de drumuri. Potrivit lui, toate lucrările urmau să fie executate din creditul pe care autoritățile îl așteaptă de la Federația Rusă.

De notat că acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova a fost declarat neconstituțional. După mai bine de 10 ore de discuții și deliberări, magistrații Curții Constituționale au declarat în afara legii atât proiectul Acordului, Legea votată de Parlament, cât și Hotărârea aprobată de Guvern.

Se întâmplă după ce, pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat procedura de intrare în vigoare a Legii pentru ratificarea acordului de împrumut din Federația Rusă.

De cealaltă parte, pe 1 mai, partea rusă a venit cu o primă reacție la subiect, arătându-se nedumerită de reacțiile politicienilor la prevederile din acord. Oficialii ruși susțineau că contractul de împrumutul este transparent și nu conține obligații ascunse.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal