Stoianoglo: Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Vom cere extrădarea sa în R. Moldova

Stoianoglo: Plahotniuc este unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Vom cere extrădarea sa în R. Moldova

Fostului lider al democraților, Vlad Plahotniuc, îi vor fi incriminate fapte de escrocherie, spălare de bani și participarea într-un grup criminal organizat. Mai mult, acesta ar fi principalul beneficiar al furtului miliardului. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui Stoianoglo, Procuratura Generală are dovezi incontestabile în acest sens. Mai mult, șeful PG spune că banii de la BEM „erau utilizați de Plahotniuc pentru interese personale”.

„Plahotniuc a obținut bani de la BEM, prin intermediul grupului Șor. În total, peste 100 de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată în totalitate spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădiri ale companiei ASITO, Casa Modei, Hotelul Național. Banii obținuți de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companii ale acestuia, pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale și ale persoanelor din anturajul acestuia. În privința sa va fi emisă o nouă ordonanță și îi vor fi incriminate alte trei capete de acuzare: crearea unei grupări criminale, escrocheria și spălarea banilor. Imediat actele vor fi traduse în engleză și expediate SUA pentru a fi extrădat și tras la răspundere”, a spus Stoianoglo.

Publicitate

Înainte de a prezenta aceste date, Stoianoglo a spus că „societatea așteaptă rezultate”, iar dosarul fraudei bancare „e o restanță majoră a procuraturii și a organelor de drept în ansamblu, care au întârziat nepermis de mult în investigarea adevărului”.

„Nu cred că ce voi prezenta azi e o noutate, dar pentru că frica a paralizat organele de stat, nu se ofereau aceste date. Inițial se vorbea că beneficiarii erau divizați în Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat. Platon și Filat au fost condamnați, iar dosarul Șor e pe rol. Însă nimeni nu a vorbit despre un alt grup - Grupul Plahotniuc, față de care se face trimitere în raportul Kroll. Acesta a fost ignorat și lăsat fără implicare juridică, a fost vădită implicarea sa de la bun început”, a mai punctat Stoianoglo.

Companiile legate de Plahotniuc care apar în actele pe care Usatîi le numește parte a raportului Kroll 2 (DOC)

Amintim că în iunie 2019, liderul PN, Renato Usatîi, prezenta acte pe care le numea fragmente din raportul Kroll. Atunci, potrivit actelor prezentate de politician, reieșea că Plahotniuc ar fi fost beneficiarul final al furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc. În context, Plahotniuc apelase atunci la un birou de avocați de la Chișinău.

De menționat că Plahotniuc deja este cercetat penal la Moscova, pentru contrabandă și trafic de droguri în proporții deosebit de mari. Fostul lider PD are mandat de arest la Moscova pentru crearea unei grupări criminale organizate și un alt mandat - pentru scoaterea ilegală a 500 de milioane de euro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal