
Agricultorii cer ajutorul autorităților. PAS propune adoptarea unui pachet de măsuri pentru sectorul agricol, afectat de secetă și înghețuri
Agricultorii din R. Moldova au ajuns în impas din cauza secetei și înghețurilor, iar în acest moment au nevoie de sprijinul autorităților pentru a face față dificultăților. Cel puțin asta declară doi producători autohtoni din Edineț și Cimișlia. În acest context, deputatul PAS Vladimir Bolea și lidera fracțiunii Maia Sandu au prezentat un pachet de măsuri care ar trebui implementate în regim de urgență de actuala guvernare.
・
„Lipsa precipitațiilor din toamna anului 2019 și din această iarnă a făcut ca roada culturilor cerealiere să se diminueze cu 50% - 70% la hectar. Unele au fost însămânțate din nou. O foarte mare pagubă au făcut înghețurile din primăvară pentru ramura de pomicultură. Au distrus prunele, migdalele, cireșele până la 40%-70% în centrul țării. În nordul țării s-au înregistrat pagube de -20%, iar unele regiuni de 100%”, a declarat agricultorul din Edineț, Ion Gâscă.
Și producătorul agricol din Cimișlia, Adrian Talmaci, a explicat că se așteaptă vremuri dificile pentru domeniul agricol, iar fără susținerea autorităților, sectorul nu va rezista presiunii climatice și economice.
„Noi nu avem umiditate la moment ca să reînsămânțăm. Și chiar dacă vom recolta aceste 5% - 20%, nu va fi simplu de produs material semincer din această cantitate și nu o să fie calitate ca să putem semăna”.
În acest context, partidul PAS a pregătit un pachet de măsuri care ar trebui implementate în regim de urgență de actuala guvernare pentru a susține sectorul agricol. În pachet se conține următoarele:
- Adoptarea legii privind termenul de rambursare al creditelor comerciale adoptate de instituțiile financiare cu o rambursare a creditelor de până la cinci ani de zile;
- Acordarea unei vacanțe de plată a creditelor până la 18 luni și anularea penalităților calculate începând cu data de 15 martie 2020;
- Aprobarea legii privind acordarea creditelor fără dobândă pentru sectorul agricol și emiterea garanțiilor de stat și a cecurilor de plată pentru procurarea materiei prime, plăților pentru resursele energetice, plățile pentru leasing ale echipamentului tehnic;
- Scutirea de TVA și taxe vamale pentru importul de componente pentru producerea de furaje pentru o perioadă de 12 ani;
- Scutirea de taxe vamale pentru importul de prăsilă până la data de 31 decembrie 2020, compensarea cheltuielilor per hectar, afectate de secetă și îngheț, pentru procurarea de imputuri pentru agricultorii ai căror plantații au fost compromise mai mult de 30%;
- Lansarea unui program național de pașaportizare a lacurilor, deschiderea treptată a piețelor și organizarea iarmaroacelor pe întreg teritoriul țării cu respectarea normelor sanitare de protecție împotriva COVID-19.
Maia Sandu recomandă autorităților să solicite un credit extern de urgență pentru a face față cheltuielilor în acest sens.
„Autoritățile ar trebui să solicite un credit extern de urgență, care să fie destinat compensării pierderilor majore pe care le suportă mai mulți agricultori, pentru că dacă nu se va întreprinde nimic astăzi, atunci multe din aceste întreprinderi agricole vor înceta să mai existe, iar asta înseamnă că mulți oameni își vor pierde locurile de muncă salariile, iar statul va pierde impozitele care ar urma să fie achitate de aceste întreprinderi agricole”, a declarat Maia Sandu.
Precizăm că la sfârșitul lunii aprilie, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a calificat situația drept fără precedent. Oficialul spune că MADRM a inițiat un proces de evaluare a stării reale a terenurilor în fiecare raion și în măsura posibilităților a fiecărei gospodării.
Ion Chicu a vorbit despre necesitatea de a dezvolta potențialul național de producere a semințelor. Premierul a promis că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. „Vor fi examinate posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură. După finalizarea evaluării inițiate de MADRM, Guvernul va veni cu soluții pentru depășirea efectelor secetei hidrologice și susținerea gospodăriilor agricole”, se arată în comunicatul Guvernului.
La începutul pandemiei, MADRM dădea asigurări că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!