
Ședința de judecată în privința lui Ilan Șor, fără înregistrare video. Avocații: „Instanța de judecată face abuz de împuternicirile sale”
Deși au promis că procesul de judecată va fi public, dosarul în care figurează Ilan Șor a fost examinat fără înregistrare audio sau video. Avocații lui Șor consideră că instanța de judecată abuzează de împuternicirile sale și că s-ar dori executarea unor indicații ascunse.
・
„În cadrul ședinței de judecată am solicitat încă 30 zile pentru a face cunoștință cu ultimele date. Însă instanța ne-a dat doar trei zile răgaz. Considerăm că sunt abuzuri din partea instanței de judecată deoarece avocații, cât și inculpatul Ilan Șor, sunt lipsiți de dreptul de face cunoștință cu materialele cauzei în complex. Cauza penală include materiale ce au fost prezentată de băncile din R. Moldova și străinătate. Este imposibil să analizezi așa volum de materiale în trei zile”, s-a arătat nemulțumit unul dintre avocați.
Mai mult, instanța de judecată ar fi cerut ca în timpul ședințele ulteriore să fie prezenți avocați de stat. „Ilan Șor nu a refuzat serviciile sale. La fiecare ședință, instanța cheamă avocați din oficiu. Considerăm că instanța cu orice preț dorește să execute unele indicații ale guvernării în privința faptului ca Ilan Șor să fie condamnat cât mai repede”, au adăugat apărătorii.
Pentru vineri și sâmbătă se planifică alte două ședințe.
Menționăm că la 18 mai, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a declarat că Ilan Șor ar putea primi o nouă învinuire din partea procurorilor, în legătură cu cu frauda bancară.
Anterior, în repetate rânduri, Șor s-a prezentat nevinovat de frauda bancară. Bunăoară, în 2018, el s-a plâns că de pe urma acestei fraude a pierdut bani, parteneri și prietenia lui Veaceslav Platon și Vlad Filat. Potrivit lui, el nu știa că banii vor fi furați, și l-a indicat drept beneficiar final al fraudei pe Platon.
Pe 30 iulie 2019, Ministerul de Interne a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională, iar în august 2019, Ilan Șor a rămas fără imunitate de parlamentar.
Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015. În 2017, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!