Cu vacanța cum rămâne? Ce destinații ar putea fi accesibile în această vară și cum (nu) a schimbat situația din turism eliminarea stării de urgență

Cu vacanța cum rămâne? Ce destinații ar putea fi accesibile în această vară și cum (nu) a schimbat situația din turism eliminarea stării de urgență

Planurile de vacanță a mii de oameni din întreaga lume au fost date peste cap de pandemia de coronavirus. Moldovenii care și-au rezervat din timp locuri în hotele de pe plaje însorite s-au pomenit, dintr-o dată, în fața unui mare semn de întrebare. Hotarele închise, zborurile suspendate și numărul tot mai mare de persoane infectate cu COVID-19 au lăsat găuri semnificative în buzunarele agențiilor de turism. Am discutat cu proprietara unei agenții de turism de la noi despre ce mai poate fi salvat din sezonul estival 2020, care țări promit să-și deschidă ușile pentru turiștii dornici de mare și de soare, dar și cât de mari au fost pierderile agenției pe care o conduce. 

Planurile de acasă nu s-au potrivit cu cele ale virusului...

Publicitate

Natalia Vulpe-Dohotaru conduce de mai mulți ani o agenție de turism din capitală. Tânăra susține că anul 2020 a început destul de promițător pentru afacerea pe care o gestionează. Turiștii dornici de vacanțe, deschiderea moldovenilor pentru destinații exotice dar și intenția lor de a-și rezerva din timp vacanțele, i-a înarmat cu speranțe pe agenții de turism.

...

Totuși, fondatoarea agenției de turism recunoască că niciun rău nu vine fără un pic de bine. Așa se face că odată cu pandemia, mulți moldoveni au început să realizeze câtă siguranță poate oferi achiziționarea unui pachet turistic printr-o agenție autorizată și de încredere. Chiar și așa, luptele pe interiorul companiei abia începeau:

„Acum ducem o altă luptă cu furnizorii noștri: vrem să păstrăm prețul inițial pentru rezervările turiștilor, chiar dacă schimbăm datele de vacanță. Un al moment dificil a fost să ne anunțăm angajații că rămân fără surse de venit. Am fost nevoiți să facem reduceri de personal”.

Ridicarea stării de urgență, doar o expresie?

La fel ca și toți colegii săi de breaslă, Natalia Vulpe-Dohotaru a așteptat cu sufletul la gură momentul când autoritățile vor anunța ridicarea stării de urgență, instaurate în țară. Spre dezamăgirea ei, însă, întrebările agențiilor de turism cum au fost fără răspuns, așa au și rămas.

„Starea de urgență a fost ridicată și nu prea. Atâta timp cât zborurile continuă să fie suspendate, activitatea noastră rămâne blocată, de aceea multe agenții de turism rămân în continuare închise sau activează cu un program scurt. De asemenea măsurile de profilaxie impuse presupun noi cheltuieli, pe care nu putem să ni le asumăm după 2 luni în care am folosit resursele proprii pentru a achita impozite, autorizații, salarii, chirie oficii”, explică fondatoarea agenției.

Mai mult, Natalia Vulpe-Dohotaru consideră că măsurile anunțate de autorități pe ultima sută de metri, nu fac decât să inducă panică și să creeze incertitudine:

„Starea de incertitudine ar fi foarte ușor eliminată, dacă Guvernul ar anunța din timp niște date concrete despre repornirea traficului aerian și nu doar măsuri de ultimul moment, care provoacă și mai multă panică”.

Reprogramarea vacanțelor, singura soluție...

Puse în fața faptului împlinit, agențiile de turism s-a văzut nevoie să depună eforturi colosale pentru a-și mulțumi clienții, dar și pentru a le salva vacanțele la același preț.

„Clienții sunt foarte diferiți, dar noi la capitolul ăsta am fost mai norocoși. În urma discuțiilor cu managerii noștri, 90% dintre clienți preferă reprogramarea vacanței. Mai mult, avem și clienți noi, dispuși să plece în vacanță cu primul zbor. Oricum și noi facem eforturi considerabile ca cei care aleg agenția noastră să plece în vacanță cu tariful stabilit inițial, fără careva achitări suplimentare. În caz de anulări nu aplicăm penalizări, deși agentul și-a făcut deja munca pentru rezervarea respectivă.Singura problemă este că returul banilor o să dureze, dar clienții înțeleg că e un factor la nivel global, care nu depinde de noi”, povestește directoarea agenției de turism.

Citește și: Cei care își anulează călătoriile ar urma să aștepte 540 de zile pentru a-și primi banii achitați companiilor turistice

Natalia Vulpe-Dohotaru precizează că în lipsa unui viitor clar, activitatea agenției pe care o conduce se bazează în mare pe presupuneri. Chiar și așa, managera încearcă să salveze unele resurse, să se gândească la îmbunătățirea serviciilor și să se împace cu ideea că pandemia nu va trece fără urme:

„Încercăm să minimalizăm cheltuielile, renegociem chiria oficiului cel puțin până la sfârșit de an. Este clar că domeniul turismului va fi afectat nu pentru o lună sau două, ci cel puțin pe un an sau doi. De asemenea, studiem posibilitățile îmbunătățirii calității deservirii de la distanță și axarea pe noi direcții în turism ”.

Unde mergem la vară?

Directoarea agenției de turism susține că mai există șanse ca anul 2020 să nu fie compromis în totalitate atunci când vine vorba de vacanțe.

„Contactăm permanent cu furnizorii și hotelurile și ei ne dau asigurări că majoritatea își încep activitatea de la început de iunie. Astfel Bulgaria se deschide pentru călătorii din 15 iunie, în Turcia și Grecia majoritatea hotelurilor își reiau activitatea de pe 1 iulie, la Dubai și Bali deja s-a permis accesul la plaje. Personal consider că măsurile de siguranță impuse hotelurilor pe timp de COVID-19 vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor, ceea ce este un plus mare pentru clienții noștri. În sfârșit vor dispărea cozile după mâncare, iar deservirea va fi asigurată de mai mulți chelneri”, spune Natalia Vulpe-Dohotaru.

Tânăra antreprenoare este de părere că dacă zborurile regulate nu vor reluate, un colaps în domeniul turismului este inevitabil:

„Dacă pandemia va dura, zborurile vor fi suspendate și libera circulație între state blocată, ne vom trezi în fața unui colaps mondial al industriei turismului. Activitatea în turism nu mai are sens atâta timp cât domeniile de bază rămân blocate. Astfel o reinventare nu va ajuta mult în acest caz și ne vom trezi și noi ca și alte industrii să cerem bani de la stat. Nu văd sensul acestor acțiuni atâta timp cât avem zi de zi curse charter cu sute de pasageri, unde nu se respectă distanța socială și se asigură exact aceleași condiții care ar putea fi aplicate și în cazul zborurilor regulate sau curselor charter regulate, dar desigur cu un preț mult mai mic decât se practică acum”.

AGORA amintește că, anterior, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a sfătuit pe europeni să nu-şi facă rezervări pentru vacanţa de vară.

„Recomand să aşteptaţi înainte de a vă face planuri. Nimeni nu poate face acum pronosticuri fiabile pentru iulie şi august", a declarat Von der Leyen, citată de Agerpres.

În timpul pandemiei de COVID-19 și odată cu impunerea restricțiilor de circulație, mai multe companii aeriene și-au ajustat politicile, pentru a oferi flexibilitate pasagerilor. La fel, în această perioadă au apărut foarte multe întrebări și neclarități din partea oamenilor care și-au cumpărat din timp bilete de avion sau au planificat o călătorie. În acest sens, tripadvisor.com, a făcut un top al celor mai des întâlnite întrebări în rândul călătorilor.

Acum șase zile, operatorul Air Moldova anunță despre prelungirea restricțiilor de zbor până la 25 mai. Decizia se explică prin faptul că țările spre care compania operează zboruri încă nu au ridicat restricțiile privind cursele avia.

Președintele Igor Dodon a anunțat că după data de 15 mai vor fi scoase restricțiile de zboruri avia din Moldova spre toate destinațiile care, de asemenea, au renunțat la restricții.

Luni, compania aeriană „Wizz Air” a anunțat că, din cauza prelungirii restricțiilor de călătorie impuse pe toate zborurile externe spre și din Republica Moldova, compania va extinde la rândul său durata suspendării tuturor zborurilor sale către și dinspre țara noastră până pe 31 mai inclusiv.

Astfel, pasagerii cu rezervări afectate de suspendarea zborurilor vor fi informați automat prin e-mail dacă au rezervat direct pe wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil.

AGORA amintește că pe 27 martie autoritățile au decis să suspende traficul aerian spre și dinspre R. Moldova până pe 15 mai, când se termină perioada stării de urgență. Deși inițial, prin decizia Comisiei Situații Excepționale, zborurile se sistau până pe 1 aprilie, printr-un document semnat de Autoritatea Aeronautică Civilă termenul s-a extins.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal