
Acționarul principal al Avia Invest va cere în arbitraj despăgubiri de 885 de milioane de euro, dacă Guvernul R. Moldova va falimenta forțat compania
Concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău va da în judecată Guvernul R. Moldova și se va adresa la o curte internațională de arbitraj. Compania Avia Invest cere să i se achite prejudicii de 885 de milioane de euro. Potrivit directorului Komaksavia Airport LTD, Andreas Menelaou, „atacul” asupra Aeroportului Internațional Chișinău ar putea costa R. Moldova aproape un miliard de euro.
・
Potrivit companiei „Avia Invest”, în acest moment, conducerea țării și în special președintele Igor Dodon „vine cu presiuni enorme asupra activității companiei și că pretinsele încălcări care ar fi fost admise la încheierea contractului de concesionare al aeroportului sunt absurde”.
„Avia Invest deja a început să recupereze timpul pierdut. Fondatorii alocă bani și contractează împrumuturi astfel încât, chiar și în aceste condiții complicate să-și îndeplinească angajamentele asumate în contract. Dar în aceste timpuri complicate, în loc să susțină investitorul, autoritățile Moldovei încearcă în cel mai barbar mod să distrugă compania. Decizia autorităților de a introduce un impozit de 50% de la taxa aeroportuară, precum și alte acțiuni nelegitime încalcă prevederile acordului de concesionare și conduc la acțiuni de judecată împotriva Moldovei, care o vor costa scump. Conducerea Avia Invest intenționează să-și apere interesele în arbitrajul internațional, menționând că este nevoită să procedeze astfel”, se menționează în comunicatul Avia Invest.

Astăzi, premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va începe procedura de insolvabilitate în privința companiei „Avia Invest”, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.
Amintim că acum câteva zile președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice și al comisiei parlamentare de anchetă a concesionări aeroportului, Igor Munteanu, a confirmat că investitorii au toate șansele să câștige un astfel de dosar și să impună Moldova la achitarea unor prejudicii enorme.
„Deciziile legate de impozitarea taxei aeroportuare, chiar dacă sună atractiv, pot însemna conform standardelor internaționale afectarea unui drept recunoscut în contractul din 2013. Includerea acestui impozit la momentul rectificării bugetului poate ajuta „Avia Invest” în acest litigiu. Ne întrebăm în interesele cui a acționat Guvernul Chicu în momentul în care a făcut această propunere”, a menționat Munteanu.
Totodată, el a amintit că și primăria Chișinău a refuzat eliberarea autorizației de construcție a unui nou terminal, ceea ce, de asemenea, poate constitui motiv de litigiu într-o instanță din SUA.
Amintim că Avia Invest a acuzat statul că „nu respectă condițiile și obligațiile din acordul de concesiune, încalcă diverse convenții internaționale și dreptul internațional în general”. Concesionara aeroportului afirmă că „rezistă presiunilor politice” și urmează prevederile contractuale.
În ianuarie 2020, președintele Igor Dodon anunța trei scenarii prin care statul poate rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, cu Avia Invest. Potrivit președintelui, una dintre căi era rezilierea contractului în baza faptului că acesta ar fi fost semnat contrar intereselor statului. O altă posibilitate era cea de a arăta că investitorul nu a respectat planul de investiții, iar cea de-a treia cale - de a anula taxa de 9 euro, care ar dezinteresa investitorul în a mai investi în aeroport.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!