Air Moldova acuză guvernarea că îi blochează activitatea și sursele financiare

Air Moldova acuză guvernarea că îi blochează activitatea și sursele financiare

Compania „Air Moldova” acuză guvernarea că blochează activitatea companiei și că ar fi implicată în blocarea abuzivă a unui cont bancar în care erau deținuți două milioane de euro, bani luați cu împrumut de la o bancă din Federația Rusă pentru a stinge datoria față de compania „Avia Invest”, datorie de peste 22 de milioane de lei. 

Mai exact, potrivit juristului companiei „Air Moldova”, pe data de 23 aprilie curent, compania aeriană a contractat un credit de la o bancă comercială din Federația Rusă, iar pe data de 5 mai curent, Avia Invest a solicitat operatorului aerian să stingă datoria de peste 22 de milioane de lei cu scopul de a achita propria datorie față de Autoritatea Aeronautică Civilă.

În context, compania „Air Moldova” a dat asigurări că va fi capabilă să achite împrumutul, întrucât deține contractul de credit din Federația Rusă, care a transferat pe data de 15 mai suma de două milioane de euro pe contul companiei „Air Moldova”. Însă, potrivit operatorului, banca din R. Moldova a blocat contul din motiv că această tranzacție ar fi fost dubioasă.

Publicitate

„Fără temei legal a depus măsuri asiguratorii în sume aferente în cauză, întrucât tranzacția ar fi fost cu indici de suspiciune. Temei juridic care ar demonstra suspciuni nu există, inclusiv să indice norme imperative deținute de Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ceea ce ne face să credem că blocarea acestor bani este un abuz”, a declarat juristul companiei „Air Moldova”.

De altfel, administrația companiei face apel către autorități să nu îi implice în bătălii politice și să îi lase să muncească în această perioadă de criză.

„Vă garantăm că această criză nu reprezintă un motiv ca să nu ne îndeplinim obligațiile. Mesajul nostru către guvernare să ne lase să lucrăm și să ieșim din această criză”, a declarat directorul pentru Dezvoltare Comercială, Iurii Cramarenco.

Precizăm că astăzi autoritățile de la Chișinău au inițiat procedura de insolvabilitate a companiei „Avia Invest” din cauza datoriilor neachitate față de AAC în sumă de peste 22 milioane de lei. Asta în condițiile în care pe data de 14 mai curent, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, compania Avia Invest, a anunțat că își va achita, până la data de 15 mai, toate datoriile. Asta după ce a primit un „împrumut substanțial” de la unul dintre fondatori, se arată într-un comunicat emis presei.

Amintim că Autoritatea Aeronautică Civilă a inițiat procedura de executare pentru suma restantă de 22 de milioane de lei în cazul companiei Avia Invest. AAC menționează că datoria exclusivă a companiei concesionare către stat este de 118 milioane de lei, urmare a eschivării de la achitarea plăților de supraveghere din luna decembrie 2017 până în luna mai 2019. „Aceste datorii nu au tangență cu datoriile altor agenți aeronautici”, a precizat AAC. De partea cealaltă, Avia Invest insistă că datoria nu îi aparține și că pretențiile financiare ale statului reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei „Air Moldova”, formate în perioada în care era administrată de stat.

Avia Invest, la rândul său, a calificat declarațiile AAC drept „manipulatorii și care nu prezintă în totalitate adevărul și dedesubturile situației”. Potrivit „Avia Invest”, suma de peste 22 de milioane de lei, prezentată de Autoritatea Aeronautică Civilă ca fiind datorie, este de fapt o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioadă în care era în gestiunea statului.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat, pentru o perioadă de 49 de ani, în toamna anului 2013. Concesionarul a devenit firma Avia Invest.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal