
Chicu spune că prima dată aude despre blocarea conturilor Avia Invest și Air Moldova: Cum să spui că Guvernul îți creează probleme, dacă o dată deja s-a permis reeșalonarea plăților?
Prim-ministrul Ion Chicu spune că prima dată aude despre blocarea intenționată a conturilor în cazul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), Avia Invest. Potrivit lui, statul nu-și dorește decât ca această firmă să-și achite datoriile. În cadrul unei conferințe de presă, Chicu a fost rugat să comenteze și acuzațiile Air Moldova care, la rândul său, are datorii la Avia Invest. Și operatorul avia a acuzat guvernarea că i-ar bloca conturile. În cazul Air Moldova, Chicu spune că la mijloc ar fi o sumă de bani care e verificată conform legislației cu privire la spălarea banilor.
・
Poziția lui Chicu față de Avia Invest
În prima conferință de presă a premierului în perioada pandemiei, acesta a fost rugat să comenteze situația creată în jurul companiei Avia Invest, în ultimea săptămână, în special acuzațiile firmei precum că guvernarea ar bloca conturile sale.
„Eu nu o să comentez acțiunile, declarațiile, ieșirile în public ale așa-numitului investitor, pentru că eu nu-s consider investitor. Eu vă spun situația pe cifre și pe fapte. În 2013, Guvernul RM era în căutare disperată de investitor la aeroport. Clar, că scria că trebuie să fie din occident, iar până la urmă l-au găsit la Habarovsk. Așa-i, când încurci Occidentul cu Orientul, ajungi la Habarovsk. Și ca bonus, i-au oferit taxă aeroportuară de 9 euro. Prin mahală se spune că trebuia 4-4,5, dar pentru că investitorul s-a lăsat „tare greu convins” să vină, au dat. Și contractul l-au făcut așa că poți să-ți rupi capul în el. După asta urmau să facă două etape de investiții. Părerea mea că ei cel puțin a doua etapă de investiții nu și-au realizat-o. În pofida faptului că percepeau cea mai mare taxă aeroportuară, ei au mai îndrăznit nici să nu achite taxele la stat, la o anumită etapă”, a spus Chicu.
Prim-ministrul a reiterat că Avia Invest are o datorie la plata taxei de supraveghere spre Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în valoare de 118 milioane de lei, acumulată în 2017-2019.
„În momentul în care vechiul Guvern abia s-a așezat pe fotolii și a încercat să înțeleagă pe ce lume a nimerit, conducerea de atunci a AAC a cerut reeșalonare acestor 118 milioane de lei. Din câte am înțeles, vechiul director a spus că a comunicat cu Guvernul și Guvernul i-a permis reeșalonarea. Astfel, acestui investitor i s-a permis să plătească mai târziu aceste 118 milioane. Ei plăteau conform graficului, dat la 30 aprilie au ratat data plății și aveau datorii de 22 de milioane. Imediat, am blocat contul și am așteptat 18 zile să achite această sumă. Ei nu au achitat. În afară de aceasta, ei au datorii la bugetul public naționale de impozite și taxe de 10 milioane. Nici ele nu sunt achitate, clar că și Fiscul vine cu solicitare, mai ales că acum nu sunt bani. Respectiv, statul poate merge în instanță să ceară banii. Dacă nu pot să achite, înseamnă că sunt în insolvență. Instanța trebuie să decidă asupra stării de insolvabilitate, dar Guvernul are acum portița deschisă pentru a cere rezilierea contractului de concesiune. Dacă va fi posibil, acest Guvern va cere asta”, susține Ion Chicu.
Potrivit șefului Executivului, Avia Invest a avut „toate șansele să achite până la 30 aprilie restanțele”.
„Guvernul o dată deja i-a dat posibilitatea să reeșaloneze plata. Cum să spui că Guvernul îți creează probleme, dacă o dată deja s-a permis reeșalonarea plăților? Nu știu de ce ei au crezut că cu acest Guvern pot face ce au făcut cu precedentul...”, a mai punctat oficialul.
Cazul Air Moldova
În timpul conferinței de presă a premierului, și reprezentanții Air Moldova au susținut o conferință. Aceștia acuză guvernarea că le-ar bloca activitatea și că ar fi implicată în blocarea abuzivă a unui cont bancar în care erau deținuți două milioane de euro. Banii ar fi luați cu împrumut de la Federația Rusă pentru a stinge datoria față de compania „Avia Invest”, datorie de peste 22 de milioane de lei.
Chicu susține că „nu a fost niciun blocaj”.
„Eu nu știu ce relație are Avia Invest cu Air Moldova. Că sunt blocate conturile eu prima dată aud! Este blocat contul Avia Invest la cererea noastră către executorul judecătoresc la 30 aprilie, pentru că ei nu au achitat datoriile. Ce înseamnă asta: banii care intră pe contul Avia Invest merg mai întâi la stingerea datoriei, iar apoi ei lucrează. Până acum ei nu au stins nimic. Declarațiile că ei au bani nu știu unde și au venit pe cont și le e blocat – trebuie să știm că în R. Moldova este legislație cu privire la contracararea spălării banilor, orice sumă care vine pe conturi trece filtrul. Pentru a preveni laundromatul se face asta. Un investitor, ca să-și acopere datoriile, a împrumutat de la o persoană fizică – nimeni nu știe cine e ea – 2 milioane de euro, atunci asta e primul becușor roșu. Se verifică dacă nu e spălare de bani. Persoana trebuie să întemeieze proveniența acestor bani”, a explicat Chicu.
Pe final, acesta a mai făcut un apropo la adresa Avia Invest. „Un debitor bun, responsabil, ar decide să dea banii. Ei au ajuns la etapa când nu-și onorează plățile față de stat. Noi ne vrem banii, pentru că ne sunt datori. Ceea ce a apărut acum cu insolvabilitatea – noi nici nu am sperat. Noi am crezut că ei sunt oameni serioși. Nici nu era asta în plan la noi, noi credeam că ei achită”, a conchis Chicu.
Pe 14 mai, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, compania Avia Invest, anunța că-și va achita, până la data de 15 mai, toate datoriile. Asta după ce a primit un „împrumut substanțial” de la unul dintre fondatori, se arăta într-un comunicat emis presei.
Cu toate acestea, pe 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va iniția procedura de insolvabilitate în privința Avia Invest, iar asta ar fi și un temei pentru rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău.
În aceeași zi, compania a declarat că vrea să-și onoreze toate plățile, doar că banii ar fi fost blocați la comanda președintelui Igor Dodon.
În după-amiaza aceleiași zile, Avia Invest a anunțat că a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, solicitând despăgubiri de 885 de milioane de euro.
Seara, premierul Ion Chicu i-a numit pe cei de la Avia Invest „coțcari”, care cred că pot speria Guvernul cu 885 de milioane de euro.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!