Deputatul PAS Sergiu Litvinenco vine cu o reacție la sesizarea depusă astăzi de socialiști la Curtea Constituțională (CC) privind posibilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Potrivit lui Litvinenco, această acțiune este „deplasată”.
„Am citit sesizarea lui Vasile Bolea depusă la Curtea Constituțională. Partea bună e că s-a uitat la practica și jurisprudența României (nu el, dar cel ce a scris-o). Numai că nu la toată – de exemplu, prin Decizia CCR nr.51/2012 a fost declarată neconstituțională legea potrivit căreia a avut loc comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Astfel, dacă citează ceva din jurisprudența CCR, să n-o facă selectiv”, a comentat Litvinenco.
„Legat de fondul sesizării, Vasile Bolea de facto cere Curții Constituționale să facă abstracție de dispozițiile art.85 alin.(4) din Constituție care spun așa: „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova, şi nici în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război”. Adică Vasile Bolea cere Curții să spună ceva de genul: „Chiar dacă există această prevedere imperativă, având în vedere că vouă nu vă convine, Curtea decide că norma respectivă nu există. Și nu se aplică”, a scris deputatul PAS pe Facebook.
Alesului i s-a părut „absolut deplasată” cererea de interpretare „a unei norme atât de clare și, în fond, neinterpretabile”.
„E ca și cum a-i cere Curții Constituționale să dea un alt înțeles cuvintelor în limba română decât cel cu care operează dicționarul explicativ al limbii române. Dar, mă rog, ce nu faci atunci când ești tare disperat”, a scris deputatul.
Precizăm că astăzi, deputatul socialist Vasile Bolea a depus o nouă sesizare în adresa Curții Constituționale în care vrea să știe dacă alegerile parlamentare anticipate ar putea fi organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Bolea și-a motivat decizia prin „evitarea unor blocaje instituționale”.
Amintim că la 13 mai, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a aprobat stabilirea datei alegerilor Președintelui Republicii Moldova pentru ziua de 1 noiembrie, hotărârea urmând să intre în vigoare la data de 15 august 2020, după ce va fi aprobată în ședință plenară. Decizia a venit la doar două zile după ce președintele Igor Dodon a spus că își dorește organizarea alegerilor prezidențiale pe 1 noiembrie 2020.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

SONDAJ: În cazul unor alegeri, în Parlament ar intra cinci partide. PSRM pierde 6% rating, într-o lună

Cât ai zice „alegeri”. Comisia juridică a Parlamentului a dat undă verde organizării scrutinului prezidențial pe 1 noiembrie
