La lichidarea avariei de la Cernobîl au participat 3.350 de moldoveni. Ani la rând, oamenii cer să fie susținuți

La lichidarea avariei de la Cernobîl au participat 3.350 de moldoveni. Ani la rând, oamenii cer să fie susținuți

La lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, din 1986, au participat 3.350 de moldoveni, dintre care s-au stins din viață, pe parcursul anilor, 1.140 de participanți. Despre aceasta a comunicat președintele Uniunii Cernobîl, Tudor Căpățină, care a menționat că și după 30 de ani de la fondarea asociației, victimele rămân cu o serie de probleme nerezolvate.

Actualmente în viață au rămas 2.300 de participanți la lichidarea avariei. De-a lungul anilor, în familiile participanților s-au născut 1.174 de copii.

După 30 de ani de fondarea ONG-ului Uniunii Cernobîl, care apără drepturile participanților la lichidarea consecințelor avariei, membrii constată un șir de probleme pentru care cer intervenția statului.

„Dintre 2.300 de persoane, practic toți avem grad de dizabilitate. Este ceea cu ce ne ciocnim zilnic. Atunci când nu te poți ridica din pat și aceasta persistă ani la rând, e o tragedie a întregii familii”, a spus într-o conferință de presă, vicepreședinta organizației Ludmila Beșleaga.

Potrivit președintelui Uniunii Cernobîl, organizația ar fi cerut în mod repetat ajutorul statului. „Pensiile au fost majorate ultima oară în 1989. Atunci suma era mărișoară. Acum am rămas cu pensii la nivel cu toate din R. Moldova. După 15 ani, am ajuns la un numitor comun cu Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale că pensiile vor fi majorate de cel puțin două ori. Dar când Hotărârea de Guvern a ajuns în Parlament, s-a spus că bani nu-s și s-a decis altfel. S-a hotărât că la persoanele cu dizabilitate severă va fi majorată pensia cu 400 de lei, cu dizabilitate accentuată – cu 300 de lei, cu dizabilitate medie – 200 de lei”, a spus Tudor Căpățină.

Totodată, victimele avariei își doresc instalarea unui monument. „La el vor veni copii și soțiile participanților. Dar de ani de zile ni se spune că bani nu sunt”, a spus președintele Uniunii Cernobîl.

„Uniunea nu se implică în politică, dar monitorizând salariile funcționarilor de stat, mă întreb oare funcționarii care au salarii de 100 de mii de lei lunar, oare cum s-ar uita ei în ochii persoanelor care au fost la Cernobîl și aveau pe atunci 18 ani, iar azi au o pensie de 1.200 de lei? Ei, întorcându-se schilodiți fizic și moral n-au mai putut redeveni băieți cu vise, sănătoși. Au trăit acești 30 de ani în chin și durere. Atunci când guvernanții încearcă să zică că „nu noi v-am trimis, cereți de la URSS”, ar fi cazul să vă aducem în casele persoanelor care stau la pat. Deși spun lucrurile într-un mod mai dur, acesta este un strigăt de disperare al nostru” a adăugat Ludmila Beșleaga.

De altă parte, membrii asociației au ținut să mulțumească pentru îngrijirile de sănătate de care beneficiază: „Anterior Guvernul a propus ca toată lumea care a participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl să fie tratate la Asociația Curativ Sanatorială. Noi suntem foarte mulțumiți că am accepat. Suntem mulțumiți pentru tratament și medicamente pe care le primim”, a spus președintele asociației.

Până la această etapă, în conlucrare cu autoritățile statului, vitimele avariei au beneficiat de 80 de apartamente într-un bloc nou construit. Alt bloc este finisat, însă pandemia încetinește darea în exploatare. Urmează să fie aleasă o comisie care va stabili cine va beneficia de locuință.

Avaria de la stația atomo-electrică de la Cernobîl s-a produs în aprilie 1986. În urma a două explozii, cantității impunătoare de substanțe radioactive au nimerit în aer. La lichidarea consecințelor au participat zeci de mii de oameni. Radiația a avut un efect nociv asupra majorității persoanelor implicate.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal