Moldova, considerată cea mai vulnerabilă țară din Europa la schimbările climatice

Moldova, considerată cea mai vulnerabilă țară din Europa la schimbările climatice

Republica Moldova întreprinde acțiuni climatice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și recent a devenit a patra țară din lume care a prezentat cea de-a doua contribuție națională determinată (CND2) în, elaborată cu sprijinul UE și al PNUD. Astfel, Moldova și-a stabilit contribuția la realizarea acestui obiectiv. 

Dacă în prima CND Moldova s-a angajat să reducă emisiile necondiționat cu până la 67% față de anul 1990, acum ambiția a crescut până la 70% necondiționat sau 88%, dacă țara va avea acces la tehnologii și resurse financiare la costuri reduse.

CND actualizată estimează pierderile cauzate de încălzirea globală și fenomenele meteo extreme asociate la cca 1,3 miliarde de dolari anual către 2050, dacă nu vor fi întreprinse măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Potrivit unei estimări a Băncii Mondiale, Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa la schimbările climatice.

Cel mai probabil e că Moldova va fi afectată de trei tipuri de impacturi climatice:

1. Creșterea temperaturii;

2. Modificări ale regimurilor de precipitații; și

3. Creșterea aridității climei, asociate cu amplificarea frecvenței și intensității evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură, înghețuri, inundații, furtuni cu ploi abundente și grindină, secete grave.

Cele mai negative proiecții arată că temperatura medie anuală va crește cu aproape 6 grade Celsius, iar precipitațiile se vor reduce cu peste 25% anual către 2100, indicele de zile uscate consecutive va crește cu până la 17%, ca și ariditatea solului. Toate acestea vor duce la scăderea producției alimentare și vor avea un impact negativ asupra sănătății și nivelului de viață.

De ce este nevoie de creșterea ambiției și eforturilor de atenuare a schimbărilor climatice în noile Contribuții Naționale Determinate?

Necesitatea este evidentă, pentru că emisiile de gaze cu efect de seră (GES) ar trebui să fie de trei ori mai mici decât cele asumate în primele CND, pentru a menține încălzirea globală în limitele a 2° C și de cinci ori mai mici, și mai necesar de 1.5° C. Dacă nu se va limita încălzirea globală,se poate înregistra o creștere bruscă a evenimentelor neașteptate și catastrofale.

 

 Sursa: UNEP Emissions Gap Report 2019

Ce putem face pentru a atenua impactul schimbărilor climatice?

Măsurile de politici, atât naționale, cât și sectoriale sunt stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030, care urmează a fi actualizată cu sprijinul proiectului EU4Climate până la finele acestui an. În 2016, aproape 73% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră proveneau din sectorul energetic, care include și sub-sectoarele clădiri și transporturi, urmat de agricultură cu aproape 18%, sectorul de management a deșeurilor cu aproape 11% și industrie cu 5,6% din total. Ponderea sectorului folosirea terenurilor, schimbarea folosirii terenurilor și silvicultură este de 6,7%.

Deși Moldova și-a redus deja emisiile cu 68% față de 1990, după anul 2000 acestea au început să crească în medie cu 3,4% pe an, iar în ultimul deceniu, ritmul de creștere a emisiilor s-a redus la 0,12% pe an. Intensitatea emisiilor în Moldova este totuși una dintre cele mai înalte printre economiile în tranziție din Europa Centrală și de Est – cca 1,9 kg CO2 pe unitate PIB real. Astfel, potențialul de atenuare este încă unul ridicat și în fiecare dintre cele patru sectoare urmează a fi depuse eforturi consistente pentru reducerea în continuare a emisiilor.

În CND2 a Moldovei sunt enumerate prioritățile care urmează a fi înfăptuite de Moldova:

·         Realizarea politicilor, sporirea cunoștințelor și dezvoltarea capacităților;

·         Informație îmbunătățită despre climă;

·         Gestionarea integrată a riscurilor de dezastre;

·         Adaptarea la schimbarea climei la nivel de comunitate;

·         Adoptarea și transferul de tehnologii;

·         Finanțarea adaptării la schimbările climatice;

·         Implicarea sectorului privat în constituirea rezilienței la schimbările climatice;

·         Aspecte de gen.

Anul trecut, PNUD a lansat Promisiunea climatică – un angajament global de a sprijini 102 de țări în elaborarea Contribuțiilor Naționale Determinate actualizate și a finanța implementarea lor. Republica Moldova a fost prima țară din lume care a beneficiat de sprijin în cadrul inițiativei și a elaborat și prezentat la Secretariatul CONUSC Contribuția Națională Determinată actualizată, inclusiv cu sprijinul proiectului EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană.

Efectul politicilor climatice nu a fost suficient pentru a contrabalansa impactul principalelor motoare de creștere a emisiilor. Potrivit Emmissions Gap Report al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, în anul 2018, practic a fost atins nivelul de emisii prognozat pentru anul 2020, în scenariul în care nu sunt implementate anumite politici climatice. Unele țări au redus emisiile și chiar s-au încadrat în limitele angajamentelor lor, însă altele au continuat să le crească.

Anul 2020 este crucial pentru acțiunea climatică

Oamenii de știință din întreaga lume au lansat mesajele critice, iar timpul trece. În aceste zile, o nouă și neașteptată situație de urgență a schimbat dramatic viața și încă urmează să înțelegem și să evaluăm impactul social și economic deplin al pandemiei COVID-19. Această criză ar putea oferi ocazia neașteptată de a regândi dezvoltarea economică pe temelii noi, ecologice și cu emisii scăzute.

Republica Moldova a fost printre primele țări care a depus cea de a doua Contribuție Națională Determinată,  la secretariatul Convenției cadru ONU privind Schimbările Climatice (CONUSC), fiind surclasată doar de Insulele Marshall, Suriname și Norvegia. Documentul a fost elaborat cu sprijinul Proiectului EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Ambele organizații multilaterale s-au angajat să ajute țările lumii să îndeplinească angajamentele acordului de la Paris – prin Pactul Ecologic European de 100 de miliarde de euro și Promisiunea climatică a PNUD, printre alte inițiative.

Acordul de la Paris, semnat în 2015, este principalul acord internațional în domeniul climei, prin care țările lumii s-au angajat să mențină încălzirea globală către sfârșitul acestui secol sub 2°C față de perioada preindustrială și își stabilesc contribuția la realizarea acestui obiectiv, Contribuțiile Naționale Determinate sau CND. La momentul aderării la Acordul de la Paris, țările semnatare au depus primele CND, care urmează a fi actualizate o dată la fiecare cinci ani până în anul 2030, iar 2020 este anul în care urmează a fi prezentate noile Contribuții Naționale Determinate.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Un tânăr de 20 de ani, acuzat de omor. Și-ar fi înjunghiat colegul de serviciu

Un tânăr de 20 de ani, acuzat de omor. Și-ar fi înjunghiat colegul de serviciu

Compania Ryanair anunță o creștere a prețurilor pentru bilete. Care este motivul

Compania Ryanair anunță o creștere a prețurilor pentru bilete. Care este motivul

Caniculă încă de la primele ore ale dimineții. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Caniculă încă de la primele ore ale dimineții. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
 • 2
  Un deputat PAS vine cu clarificări, în contextul reformei învățământului superior. „Universitatea Agrară nu va fi lichidată”
 • 3
  România oferă ajutor Republicii Moldova după atacul cu rachete din Odesa
 • 4
  Rusia încetează să mai respecte acordurile Consiliului Europei. Ce prevede rezoluția semnată de Mihail Mișustin
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.