AAC ar fi depus cerere la judecătoria Chișinău, privind procedura de insolvabilitate a Avia Invest. Compania: „E un atac raider la nivel de stat”

AAC ar fi depus cerere la judecătoria Chișinău, privind procedura de insolvabilitate a Avia Invest. Compania: „E un atac raider la nivel de stat”

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) ar fi depus o cerere la judecătoria Chișinău pentru inițierea procedurii de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Avia Invest, în care se menționează că este vorba de „un atac raider, sprijinit de președintele Igor Dodon”. Mai mult, potrivit companiei, de acest caz s-ar ocupa judecătorul Valeriu Arhip, un om din anturajul președintelui. 

„Compania a vorbit în mod repetat despre cinismul, obrăznicia și ilegalitatea totală a acestor acțiuni, precum și despre faptul că Avia Invest deține în conturile sale surse financiare care depășesc cu mult necesitățile. Statul blochează însă acești bani împiedicând utilizarea lor pentru plata datoriei. Este clar că unicul scop al unor astfel de acțiuni este preluarea companiei prin insolvență forțată. Este vorba de un atac raider la nivel de stat, sprijinit de președintele țării”, se menționează în comunicatul Avia Invest.

Totodată, reprezentanții companiei susțin că judecătorul Valeriu Arhip ar fi fost desemnat să se ocupe de acest caz și că de fapt acesta ar fi cumătrul ex-consilierului prezidențial al lui Igor Dodon și actualul secretar al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, care în 2018 a fost decorat de Dodon cu medalia „Meritul Civic”. La fel, cel care se va ocupa de procedura de insolvență ar fi finul actualului ministru al Justiției Nagacevschi - Igor Sacaliuc.

„Este o „pură coincidență” faptul că judecătorul Arhip, cel care a fost desemnat să se ocupe de acest caz, este nimeni altul decât cumetrul lui Lebedinschi. Cine este Lebedinschi în structura puterii lui Dodon, este cunoscut de toți - executorul ordinelor sale pe chestiuni juridice. Printr-o altă „pură coincidență”, finul actualului ministru al Justiției Nagacevschi - Igor Sacaliuc (Purcel) urmează a fi numit administrator al acestei proceduri de insolvență artificială. Cine este Nagacevschi și cât de subordonat îi este lui Dodon, de asemenea, știe toată societatea. Avia Invest nu va permite o asemenea ilegalitate și solicită recuzarea judecătorului Arhip de la examinarea cazului”, scrie compania.

Avia Invest a cerut instanțelor de judecată „să se ghideze doar de norma legală și de bunul simț”.

Precizăm că în 2012, judecătorul Valeriu Arhip, pomenit de Avia Invest, ar fi tăinut o parte din avere. Cel puțin asta arăta un raport al Serviciului de Informație și Securitate. Ulterior, magistratul CSJ a scris cerere de demisie din funcție, iar Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat-o. Mai târziu, peste aproape două săptămâni, Arhip s-ar fi răzgândit și a declarat că nu mai vrea să mai lase fotoliul de judecător.

Amintim că pe data de 18 mai premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va începe procedura de insolvabilitate în privința companiei „Avia Invest”, iar acest lucru înseamnă rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

În replică, reprezentanții companiei Avia Invest acuză Guvernul și șeful statului, Igor Dodon, că ar crea în mod artificial situația în care compania nu-și poate achita datoriile. Compania susține că vrea să plătească integral sumele și spune că are surse financiare suficiente, dar blocate.

De asemenea, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a anunțat că va da în judecată Guvernul R. Moldova și se va adresa la o curte internațională de arbitraj. Compania Avia Invest cere să i se achite prejudicii de 885 de milioane de euro. Potrivit directorului Komaksavia Airport LTD, Andreas Menelaou, „atacul” asupra Aeroportului Internațional Chișinău ar putea costa R. Moldova aproape un miliard de euro.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal