Dodon: La Curtea Constituțională se va examina o sesizare care ar putea afecta „scaunul” lui Stoianoglo. Sîrbu: Nu are nicio legatură

Dodon: La Curtea Constituțională se va examina o sesizare care ar putea afecta „scaunul” lui Stoianoglo. Sîrbu: Nu are nicio legatură

Președintele Igor Dodon afirmă că, joi, Curtea Constituțională (CC) ar urma să ia o decizie asupra legalității concursului prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general. Pe agenda Curții într-adevăr figurează o ședință de examinare a unei sesizări privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea Procuraturii. Cu toate acestea, sesizarea a fost depusă de către Partidul Democrat în 2019 și vizează numirea în funcție a fostului procuror general interimar, Dumitru Robu. 

Ce spune Dodon

„CC urmează să examineze sesizarea despre anularea unor modificări legislative, în baza cărora s-a făcut concursul și s-a ales Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general. Dar pe 25 mai se va analiza în instanță adresarea unui fost concurent în acel concurs care cere anularea acestuia. Eu sper că CC înțelege și nu se va implica în aceste jocuri politice”, a declarat președintele Igor Dodon într-un interviu pentru Accent TV.

Publicitate

Șeful statului s-a arătat convins că ședința pe marginea acestui caz vine pe fundalul ultimelor declarații ale lui Stoianoglo, potrivit cărora fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, ar fi unul dintre principalii beneficiari ai miliardului furat.

„După ce procurorul s-a apucat de lucru, această grupare mafiotă, știind că nu se poate înțelege cu el, încearcă prin Curtea Constituțională, pe de o parte, și pe de altă parte, prin judecată, să-l înlăture pe Stoianoglo”, afirmă președintele.

Istoria sesizării

Pe 23 septembrie 2019, deputații din Partidul Democrat au contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea Procuraturii. Democrații cereau Curții să verifice constituționalitatea prevederilor prin care s-ar reduce din competențele Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai mult, PD-iștii se arătau „ferm convinși că noul mecanism de numire a procurorului general interimar este profund viciat”. Totuși, democrații se refereau atunci la fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, nu și la Stoianoglo, care a fost ales la finele lunii noiembrie 2019.

...

Pe 25 septembrie, Curtea a emis o decizie cu privire la una dintre cele două componente ale sesizării. CC a respins solicitarea democraților de a suspenda prevederile potrivit cărora concursul anunțat de Consiliul Superior al Procuraturii (CSP) pentru funcția de procuror general fusese suspendat și urma a fi anunțat un nou concurs. În timp ce democrații argumentau că acest lucru este necesar pentru „neadmiterea unor grave consecințe pentru statul de drept, unor consecințe negative iminente de abuz și influență în activitatea procuraturii”, Curtea a opinat că cererea lor nu e motivată.

Înalta Curte nu s-a pronunțat atunci pe componenta sesizării cu privire la o serie de articole, printre care și desemnarea lui Robu în funcție.

Ce are asta cu Stoianoglo?

Care însă este legătura acestei sesizări cu actualul procuror? Fostul democrat și unul dintre autorii sesizării, Sergiu Sîrbu, susține că „nicio legătură nu există”.

„Sesizarea nu are nicio legătură cu actualul procuror general. Ea are legătură cu normele legale ce țin de concursul alegerii procurorului, independența CSP-ului. Invers, această sesizare poate să-l ajute pe domnul Stoianoglo. Astăzi, conform Legii procuraturii, actualul procuror poate fi demis foarte ușor din funcție, pe criterii subiective, de către ministrul Justiției sau președintele țării. Acum, procurorul general nu are inviolabilitate, poate fi ușor demis. Dacă norma asta se declară neconstituțională, procurorul va deveni cu adevărat independent”, susține Sîrbu.

...

„Chiar dacă CC va spune că la concurs CSP trebuie să aibă o mai mare influență și va declara neconstituționale unele prevedere, deciziile Curții se răsfrâng doar pentru viitor, ele nu au efect pentru trecut. Asta poate conta doar pentru viitorii candidați și viitoarele concursuri. Ceea ce se spune acum sunt niște falsuri, niște manipulări rău intenționate, pentru a murdări intenția noastră”, a spus Sîrbu.

De menționat că unii deputați din PD, care și-au depus semnătura pe sesizarea de la Curtea Constituțională cu privire la concursul pentru funcția de procuror general, au cerut retragerea acesteia. Într-o reacție oferită pentru UNIMEDIA, Dumitru Diacov, a declarat că „acest episod a expirat”.

Decizia CC urmează a fi enunțată pe 21 mai și este definitivă, fără posibilitatea de a fi supusă unei căi de atac.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal