Teorii ale creării coronavirusului și laboratoare secrete: Dezinformarea despre COVID-19 în vecinătatea estică a Uniunii Europene

Teorii ale creării coronavirusului și laboratoare secrete: Dezinformarea despre COVID-19 în vecinătatea estică a Uniunii Europene
Foto: bbc.com


Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit în vecinătatea estică a Uniunii Europene, au apărut teorii ale conspirației, informații înșelătoare și dezinformare.  Astfel, în mediul online au început a prinde mai mult teren dezinformări în legătură cu anumite laboratoare secrete  și cum a fost creat coronavirusul. Serviciului European de Acțiune Externă a publicat un articol pe pagina EuVsDisinfo, privind dezinformarea cu privire la COVID-19 în țările de Partenerial Estic ale UE. 

Laboratoare secrete

De ani buni, surse de dezinformare pro-Kremlin au exploatat falsul laboratoarelor militare secrete sponsorizate de Occident „în vecinătatea Rusiei”. Dintre acestea, cel mai semnificativ este cazul laboratorului Lugar din Tbilisi, Georgia, pe care mass-media pro-Kremlin a încercat mult timp să-l înfățișeze ca o instalație pentru dezvoltarea armelor biologice americane și alte rele inventate. Când a început focarul de coronavirus, laboratorul Lugar a servit ca un șablon de dezinformare convenabil. Într-adevăr, primul exemplu de dezinformare pro-Kremlin cu privire la coronavirus, înregistrat în baza de date EUvsDisinfo, la 22 ianuarie 2020, întrunește aceeași narațiune familiară, spunând publicului din Belarus că noul virus chinez a fost probabil elaborat în bio-laboratoarele NATO. Armenii, de asemenea, au auzit că laboratoarele finanțate de Pentagon au fost implicate în crearea COVID-19.

La scurt timp după aceea, multiple mesaje de dezinformare s-au extins pe această narațiune: REN TV, unul dintre cele mai mari posturi de televiziune din Rusia, a susținut că coronavirusul a servit interesele SUA, deoarece laboratoarele americane funcționau nu numai în jurul Rusiei, ci și în țările din Asia. RT Arabic a adăugat că SUA are 25 de laboratoare periculoase în jurul Rusiei, Chinei și Iranului. Într-un interval de doar câteva luni, media pro-Kremlin a văzut laboratoare secrete răsărite în întreaga lume: în statele baltice și Indonezia și, desigur, în vecinătatea estică a UE.

Narațiunea „laboratoarelor secrete” s-a dovedit a fi o sursă bună pentru distragere și dezinformare. Încurajați de succesul aparent al mass-mediei pro-Kremlin, de asemenea și alți actori au început să o folosească, sprijinindu-se reciproc și legând mai multe elemente de dezinformare într-o teorie a conspirației cizelată: laboratoarele secrete explică izbucnirea coronavirusului; focarul coronavirusului dovedește existența laboratoarelor secrete.

Unul dintre obiectivele principale ale dezinformării pro-Kremlin în regiune este de a provoca un blocaj în relația dintre UE și partenerii săi din vecinătatea estică. În contextul COVID-19, aceste eforturi de dezinformare iau o nouă formă, în care UE este înfățișată în mod sistematic ca fiind incapabilă să răspundă la focar de una singură, cu atât mai puțin să-și ajute vecinii.

Prin urmare, Sputnik-ul din Armenia și Azerbaidjan declară că solidaritatea europeană nu există și că COVID-19 s-a dovedit a fi un test de neînvins pentru UE. Mai multe instituții media din Georgia susțin că UE a abandonat Italia - toate acestea în contrast cu Rusia și China, care sunt întotdeauna gata să întindă o mână de ajutor.

De la nivel global la unul local - dezinformarea își găsește publicul

În toată lumea, pandemia COVID-19 a produs teren fertil pentru dezinformarea legată de sănătate și proliferarea 5G, anti-vaccinurilor și alte teorii ale conspirației. Multe dintre acestea și-au găsit, de asemenea, drum în sfera informațională a țărilor parteneriatului estic.

De exemplu, o teorie a conspirației care circulă în mediul mediatic în limba franceză, susținând că coronavirusul a fost creat de om cu unele particule de HIV adăugate la acesta, a fost amplificat de către Sputnik în Azerbaidjan. Teoriile conspirației care îl vizează pe Bill Gates au fost traduse în georgiană și în alte limbi.

Mesajele de dezinformare nu sunt pur și simplu transcrise în diferite regiuni, ele sunt adaptate contextelor locale. În Belarus, Organizația Mondială a Sănătății este acuzată de instaurarea panicii; în Armenia, de dezvoltarea vaccinurilor cu scopul de a reduce populația globală. În mod similar, numeroase mesaje de dezinformare care îl prezintă pe George Soros ca o amenințare pentru Armenia pot fi întinse puțin mai mult, pentru a-l implica și în crearea COVID-19. Ucraina, în ochii dezinformării pro-Kremlin, este întotdeauna la un pas de dezintegrare și poate fi astfel ușor văzută ca prăbușindu-se sub povara COVID-19.

Chiar și dezinformarea cu privire la „leacurile miraculoase” a fost adaptată contextelor locale. Verificatorii de fapte georgieni au remarcat un site web „de știri alternative” care susținea, fără nicio bază, că sângele georgian este unic, deoarece conține particule care pot combate COVID-19 și că acest „leac” a fost folosit în spitalele germane. Și pentru cei care ar avea dubii cu privire la proprietățile vindecătoare ale sângelui georgian, instituțiile media de dezinformare au oferit o alternativă - un remediu homeopatic care conține sânge de crocodil.

Recent, Facebook a eliminat conturile mai multor instituții media pro-Kremlin care operează din Crimeea anexată ilegal și răspândind dezinformarea în toată regiunea, precum și publicului internațional. De asemenea, printre altele, a fost închisă o rețea de conturi Facebook neautentice, care au jucat rolul autorităților medicale din Georgia în cadrul pandemiei COVID-19. 

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Maia Sandu convoacă ședința CSS, după ultimele decizii ale Parlamentului ce vizează Curtea Constituțională

Maia Sandu convoacă ședința CSS, după ultimele decizii ale Parlamentului ce vizează Curtea Constituțională

Putin i-a anunțat pe ruși că vor avea o vacanță națională de zece zile

Putin i-a anunțat pe ruși că vor avea o vacanță națională de zece zile

Află totul despre spectacolul „Căldură în Noiembrie” de la Teatrul „Eugene Ionesco”

Află totul despre spectacolul „Căldură în Noiembrie” de la Teatrul „Eugene Ionesco”

Advertoriale
Tehnologia Tap to Phone este acum disponibilă în transportul public din Chișinău

Tehnologia Tap to Phone este acum disponibilă în transportul public din Chișinău

O bancă de la noi a lansat CredIT - program de finanțare dedicat specialiștilor în IT

O bancă de la noi a lansat CredIT - program de finanțare dedicat specialiștilor în IT

Implementarea sistemelor funcționale de management a deșeurilor la nivel național - subiect de importanță majoră în RM

Implementarea sistemelor funcționale de management a deșeurilor la nivel național - subiect de importanță majoră în RM

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Olga Gutium, despre meseria care i-a schimbat viața dar care nu există oficial în Moldova
  Oameni ca tine: Olga Gutium, despre meseria care i-a schimbat viața dar care nu există oficial în Moldova
 • Ana Sîtnic, despre cum să deschizi un restaurant în Chișinău, consecințele pandemiei și ce înseamnă o femeie puternică | Nota de Plată
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Au rămas numai cu „vrutul”. Candidații la funcția de prim-ministru care nu au mai ajuns șefi de guverne (AUDIO)
 • Nicolae Manolov - XOR, investiții din SUA, IT, venituri de 10.000.000 $ anual | Nota de Plată
 • Oameni ca tine| Xenia Muntean: „N-am făcut o școală la Oxford sau la Harvard dar pot să schimb viețiile a mii de oameni” (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ai văzut la Teatrul „Eugene Ionesco” spectacolul „Căldură în Noiembrie”. Află totul...
 • Halle Berry dezvăluie secretul tenului fără riduri. Ca să arate așa la 54 de ani, actrița...
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Hotărârea Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare CC a fost anulată
 • 2
  S-a găsit un nou judecător la CC: Deputații l-au numit pe Boris Lupașcu în funcție pentru un mandat de șase ani
 • 3
  „Ei pot face valuri cât doresc, dar decizia finală aparține magistraților”. Ce spun experții în drept constituțional, despre declarația socialiștilor privind uzurparea puterii de stat de către CC
 • 4
  România a scos Republica Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic. Moldovenii nu mai sunt obligați să stea în carantină
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.