
Un grup de inițiativă propune revizuirea Constituției R. Moldova. Subiectul central - protejarea judecătorilor de puterea politică
Un grup de inițiativă format din ex-judecători, juriști și specialiști în domeniul justiției propun revizuirea Constituției. Este vorba despre fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, și juriștii Pavel Midrigan și Stanislav Pavlovschi. Cei trei sunt de părere că actuala legislație nu protejează suficient judecătorii de puterea politică. Vorbitorii au venit cu un apel către autorități, lideri de partide și societatea civilă și au cerut revizuirea Constituției.
・
Vorbitorii consideră că în prezent Curtea Constituțională e dependentă de politic.
„Trebuie să facem în așa fel încât, prin modificări în legislație, judecătorii să fie îngrădiți de puterea politică. Pot fi numiți în funcție de către președinte, dar propuneri concrete trebuie să fie făcute de un șir de instituții”, a susținut ex-președintele la Curtea Constituțională, Victor Pușcaș.
Membrii grupului de inițiativă susțin că această schimbare este necesară pentru Curtea Constituțională, ca ea să poată activa independent, să asigure supremația Constituției, să asigure principiul separării puterii în stat și responsabilitatea statului față de cetățean.
În plus, vorbitorii sunt de părerea că legislația trebuie să restricționeze posibilitatea depunerii unei sesizări din partea unei singure persoane.
„În Franța, de exemplu, 60 de deputați sau semnatari pot adresa sesizare la Consiliul Constituțional al Franței, un singurul deputat nu dispune de acest drept. Această regulă are un sens și o logică. Problema trebuie să fie sesizată de un număr impunător, fiecare om are opinia sa. Iar dacă avem 101 deputați, tot atâtea și opinii. Iar termenul de sesizare trebuie de examinat, ca să nu fie depusă sesizarea asupra legii care este deja de 20 de ani, a adăugat juristul Stanislav Pavlovschi.
Grupul lansează o discuție în societate privind modificările atât în cadrul Constituțional, cât și în două legi, Legea cu privire la Curtea Constituțională și Codul Jurisdicției Constituționale și pregătirea unui proiect pentru modificări.
Potrivit doctorului în drept Pavel Midrigan, pentru revizuirea constituției nu este exclusă necesitatea unui referendum constituțional.
Amintim că, la începutul lunii mai, plenul Curții Constituționale (CC) a sesizat Procuratura Generală (PG) „în legătură cu declarațiile din presă ale unor figuri publice și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții”. Ulterior, președinta CC, Domnica Manole, a apelat la structurile diplomatice din țara noastră pentru ca acestea să monitorizeze situația. Manole a dat asigurări că judecătorii Înaltei Curți vor rămâne imparțiali, în pofida presiunilor.