Europarlamentar: Raportul Comisiei Europene privind progresele Moldovei, un semnal de alarmă pentru Chișinău

Europarlamentar: Raportul Comisiei Europene privind progresele Moldovei, un semnal de alarmă pentru Chișinău

„Chișinăul nu mai are timp de pierdut în implementarea reformelor. Chișinăul nu își permite stagnare”. Declarația aparține eurodeputatul român Andi Cristea, președinte al Delegației Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Moldova, și a fost făcută în cadrul ședinței de lucru cea avut loc joi, 26 martie. La ședință au fost discutate situația politică actuală din Republica Moldova și rezultatele primului Consiliu de Asociere UE-Moldova, precum și raportul de progres al Republicii Moldova în 2014 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

„E un raport obiectiv, suprinde corect realitatea. Eu îl văd ca pe un semnal de alarmă pentru Chișinău, că nu mai este timp de pierdut. Chișinăul nu își permite stagnare. Lucrurile pozitive din raport sunt rezultatul muncii fostului guvern, pentru că actualul s-a format recent, după o perioada nepermis de lungă de negocieri politice. Dacă îl comparăm cu rapoartele anterioare, este unul mai puțin bun. Dacă îl comparăm cu rapoartele altor state din vecinătate este peste medie, este bun. Întrebarea pe care o adresez eu este - ce este mai important? Doar sa fii mai bun decât alții sau să reușești să implementezi reformele și să te ancorezi ireversibil în spațiul european, un spațiu caracterizat de stabilitate și prosperitate?”, a întrebat retoric Andi Cristea.

Un mesaj similar a fost transmis și de Petras Austrevicius, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova în cadrul unei întâlniri cu mai mulți jurnaliști din țara noastră, desfășurate la începutul acestei săptămâni la Bruxelles.

„Acordul de Asociere și nemijlocit DCFTA este un instrument puternic și util pentru implementarea reformelor. În procesul de implementare a reformelor, autoritățile de la Chișionău vor avea tot suportul Uniunii Europene. Nu mai este timp pentru discuții. Reforma contează. În cadrul vizitei sale la Bruxelles, prim-ministrul Chrirl Gaburici s-a declarat pro-european, dar trebuie să vedem și acțiuni, nu doar vorbe”, a subliniat Austrevicius.

Potrivit primelor analize, până în prezent, prin implementarea DCFTA, Republica Moldova a reușit să asimileze 11% din IQ-ul comunitar.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.