Va mai primi R. Moldova medicamentul experimental anti-COVID, din Japonia? Deputații dau undă verde, ministra afirmă că „nu se fac tratamente ad-hoc”

Va mai primi R. Moldova medicamentul experimental anti-COVID, din Japonia? Deputații dau undă verde, ministra afirmă că „nu se fac tratamente ad-hoc”

La începutul lunii aprilie, Ministerul de Externe anunța că Japonia va oferi gratuit R. Moldova medicamentul anti-gripal Avigan (Favipiravir), aflat în regim de testare, pentru efectuarea studiilor clinice a medicamentelor folosite ca tratament împotriva COVID-19. Beneficiarul medicamentului urma să fie Spitalul „Toma Ciorbă”. Astăzi, Comisia politică externă și integrare europeană din Parlament a aprobat un aviz consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării acordului privind livrarea preparatului. Totuși, anterior, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spunea că deși autoritățile „apreciază enorm gesturile umanitare”, „tratamente experimentale în R. Moldova nu se fac”. 

Potrivit ultimelor informații, deputații au dat undă verde inițieii negocierilor și aprobării semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Oficiul ONU pentru Servicii de Proiect privind livrarea medicamentului „Avigan” (Favipiravir) în formă de ajutor de urgență pentru combaterea infecției COVID-19 oferit de Guvernul Japoniei.

Mai exact, este vorba despre un lot de 12.200 de pastile de „Avigan” (favipiravir).

Publicitate

„Acest Acord reconfirmă voinţa statelor de a contribui în continuare la combaterea răspândirii pe plan mondial al coronavirusului SARS–CoV–2 și pandemiei cu infecția COVID–19, precum și ajutorarea Republicii Moldova în eforturile de asigurare a personalului medical implicat cu protecție sporită în activitatea de acordare a serviciilor medicale necesare tratamentului și combaterii COVID–19”, se menționează în nota informativă.

Cu doar câteva săptămâni mai devreme, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, dădea asigurări că acest ajutor e la nivel de intenție.

„Nu avem niciun lot de medicamente recepționat din Japonia. Este o intenție din partea Japoniei de a ne acorda asistență umanitară, sub formă de medicamente. Nu am recepționat încă niciun medicament de la ei. Suntem maxim prudenți vizavi de ajutoarele oferite. Suntem deschiși, apreciem gesturile umanitare enorm, dar în cazul respective partea grea a cuvântului le va reveni medicilor, specialiștilor. Noi nu facem tratamente ad-hoc. Există protocol clinic care prevede clar scheme de tratament, descrierea medicamentelor. Orice tratament care se aplică este doar în baza acestui protocol, bazat pe studii și analize. Niciun fel de tratamente experimentale Moldova nu implementează”, spunea Dumbrăveanu într-o emisiune la TVR Moldova, pe 28 aprilie.

Anterior, Ministerul de Externe anunța că printre țările care ar urma să primească acest medicament se numără Republica Moldova, Albania, Bulgaria, Cipru, Estonia, Georgia, Luxemburg, Republica Cehă, San Marino, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Indonezia, Republica Islamică Iran și Uniunea Myanmar.

Revista online Wired scris desfășurat despre acest medicament. Astfel, spre deosebire de majoritatea celorlalte tratamente antigripale, care inhibă răspândirea virusului în celule prin blocarea enzimei neuraminidază, Favipiravir funcționează prin inhibarea replicării genelor virale din celulele infectate, diminuând astfel capacitatea virusului de a se răspândi de la o celulă la alta.

În termeni practici, asta înseamnă că pacienții care iau medicamentul în timp ce starea lor provocată de virus e moderată sau satisfăcătoare nu se vor îmbolnăvi mai tare.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal