
Doctoriță româncă, întoarsă din misiunea de la Chișinău: „Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu”
„A fost groaznic să văd spitale întregi goale, pentru că medicii erau infectați cu COVID-19”. Declarația aparține unui medic din Iași, România, care a muncit timp de două săptămâni în spitalele din R. Moldova, pentru a suține sistemul medical în lupta cu COVID-19.
・

15 zile în misiune umanitară în Republica Moldova. Care a fost cea mai dură imagine?
Ce am trăit acolo a lăsat răni adânci în sufletul meu. M-a convins. Este ca un război mondial cu un inamic nevăzut. Au fost momente grele să îmi văd colegii în suferință. Să văd spitale întregi goale, pentru că medicii infectați erau transportați la Chișinău din spitalele raionale. Spitalele raionale au rămas goale, iar pe pacienți nu avea cine să îi trateze, să îi examineze. Erau în jur de 46 de pacienți la Terapie Intensivă unde am lucrat noi, cei din Iași. Cei mai mulți erau cadre medicale. Mai erau și pacienți de la accidente rutiere sau boli pulmonare care aveau și COVID-19. În 15 zile nu am reușit să avem un procent mare de vindecați. I-am lăsat în tratament, dar cu o evoluție bună. Patru pacienți am pierdut, dar aveau și alte boli - neoplasme, leucemie.
Cum de s-a ajuns la acest număr mare de infectări în rândul personalului medical din Republica Moldova? Ce v-au povestit colegii din Chișinău?

Ce au învățat de la dumneavoastră?
Pe partea medicală erau pregătiți, aveau circuite de Terapie Intensivă. Știau care e procedura. Era un protocol dintr-un spital din Grenoble. Nu ne-am dus să-i luminăm, să-i învățăm, ci să îi ajutăm. Să dăm o mână de ajutor. Nu au cadre medicale. Pe Terapie Intensivă erau aceleași protocoale, același tratament antiviral. Noi am crezut că vom lucra la UPU ca aici, asta e specialitatea noastră. Noi eram urgentiști și ni s-a solicitat ajutorul pe Terapie Intensivă. Erau două etaje cu 46 pacienți la Terapie Intensivă și cu doi medici pe etaj, au avut nevoie de ajutor acolo.
Precizăm că pe data de 14 mai, cei 42 de medici români care au muncit cot la cot cu lucrătorii medicali din R. Moldova, au fost petrecuți acasă după două săptămâni de muncă asiduă.
Precizăm că România a oferit un ajutor umanitar R. Moldova pentru combaterea crizei pandemice în valoare de 16,5 milioane de lei românești, sub forma unor materiale sanitare. Lotul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.