Aprobat în Parlament! O funcție vacantă de membru CSM va fi temporar ocupată de un membru supleant. Iată cine este judecătorul

Aprobat în Parlament! O funcție vacantă de membru CSM va fi temporar ocupată de un membru supleant. Iată cine este judecătorul

Proiectul de lege, inițiat de socialistul Vasile Bolea, ce prevede suplinirea unei funcții vacante de membru CSM din rândul membrilor supleanți până la convocarea următoarei Adunări Generale a Judecătorilor, a fost aprobat de Parlament în două lecturi. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, însă, susține că autorii inițiativei legislative urmăresc scopuri ascunse.

„Necesitatea proiectului rezidă în faptul că, în prezent, CSM activează într-o componență redusă. Funcția vacantă de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor. Însă, deoarece la data de 17 martie 2020 pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc”, este argumentat proiectul de lege.

Prezentarea proiectului în plen nu atrecut însă fără replici tăioase. „Văd că vă îngrijiți de activitatea CSM. De ce nu propuneți ședințe a judecătorilor online așa cum, de exemplu, noi petrecem ședințele Comisiei Juridice?

Vreau să scoateți puțin masca pe care o purtați permanent și să spuneți tuturor, urmare a acestei legi, cine va fi membru a CSM?”, s-a adresat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco către autorul proiectului, Vasile Bolea.

„Nici eu, nici nimeni din această sală nu este persoana care să decidă asupra când va fi convocată Adunarea Generală a Judecătorilor și cum va fi organizată. Vă sugerez să îmbrăcați încă o pereche de ochelari, să vă uitați în oglindă și să vedeți ce mască purtați dvs.”, a răspuns deputatul Bolea.

Cu privire la membrul supleant care urmează să ocupe un fotoliu de membru CSM, deputatul Vasile Bolea a precizat că acesta ar urma să fie judecătorul Anatol Pahopol.

„Esența acestui proiect nu este principii și valori. Este promovarea judecătorului Anatolie Pahopol în calitate de membru CSM, probabil ca să vă asigure majoritatea și să luați deciziile care vă convin din punct de vedere politic”, a mai adăugat Litvinenco.

Amintim că la 13 mai, Guvernul a aprobat Proiectul de lege propus de socialistul Vasile Bolea, argumet de bază fiind necesitatea asigurării funcționalității Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul prevede suplinirea unei funcții de judecător în componența CSM din rândul membrilor supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, întrucât procedura nu poate fi desfășurată acum din cauza epidemiei. Totuși, CSM s-a întrunit în ședințe și au fost luate decizii. În context, experții apreciază proiectul ca fiind mai mult tehnic și care n-ar rezolva problemele din cadrul CSM.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal