
Șeful ANSP cere de la Glavan scuze publice, după ce aceasta a pus la îndoială veridicitatea unor teste: „Învinuirile sale sunt înjositoare”
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, solicită scuze publice deputatei Pro Moldova Ruxanda Glavan, după ce, în cadrul ședinței din 21 mai a Parlamentului, aceasta ar fi pus la îndoială veridicitatea testelor efectuate de laboratorul ANSP. „Am primit-o ca pe o palmă usturătoare”, a spus Furtună în cadrul unei conferințe de presă.
・
Deputata Ruxanda Glavan a vorbit joi despre cazul unui grup de lucrători medicali care inițial ar fi fost testați pozitiv la COVID-19, ca ulterior să obțină rezultate negative, în urma unor testări repetate.
„Acum, vă dați seama cum se desenează statisticile despre evoluția pandemiei în Moldova? Vă dați seama câte minciuni îndrugă ei la tribune, în timp ce zeci de lucrători medicali se sting pentru că statului îi este în cot de ei?Grupul parlamentar Pro Moldova cere ca directorul ANSP să prezinte în regim de urgență explicații publice pe marginea acestui subiect, iar în cazul în care se constată că instituția a greșit, să-și ceară scuze publice de la cei șase lucrători medicali de la Urgență, iar apoi să-și dea demisia”, a scris Glavan pe pagina sa de Facebook.
În timpul conferinței de presă a Ministerului Sănătății, Furtună i-a cerut lui Glavan scuze publice.
„În Parlament au fost învinuiri legate de falsificarea datelor, minciuni și desenarea statisticilor. Învinuirile sunt înjositoare. Dacă aveau scop de aprecieze anumite erori, în baza unor informații corecte, am fi luat ca și critică constructivă. Dar în lipsa lor am primit acest fapt ca o palmă usturătoare pentru munca de 16 ore a angajaților laboratorului.
Solicit deputatei Glavan, ex-ministra Sănătății, să aducă scuze publice colectivului de medici din cadrul ANSP și nu doar, pentru ponegrire și înjosire în spațiul public și pentru dezinformarea opiniei publice privind gestionarea situației epidemiologice din țară”, a spus Furtună și a îndemnat deputata și politicul să se abțină de la acuzații ofensatoare „menite să destabilizeze situația și așa încordată legate de pandemie”.
Și reprezentanta laboratorului ANSP a ținut să explice cazul. „Laboratorul își asumă să asigure calitatea pentru proba intrată după ușa laboratorului. Dar vreau să menționez că rezultatul unei investigații depinde de mai mulți factori – etapa de colectare, transportare, păstrare și folosire a recipientelor. După care intră în laborator.
Asta influențează direct rezultatele testului. Când obținem rezultate care nu sunt clare, de obicei, trebuiau de repetat. Ceea ce a fost efectuat și cu aceste șase cazuri, care a doua zi, regretabil că nu s-a inițiat din partea specialiștilor, dar s-a inițiat o repetare a acestor probe”.
Mai mult, și ministra Sănătății a propus să fie organizată o procesare a unei probe în public, prin intermediul mass-media. „Aceasta ca să demonstrăm calitatea testărilor. Proba de la aceeași persoană să fie procesată la laboratorul ANSP și la unul privat”, a spus Viorica Dumbrăveanu.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!