Directorul ANSP, despre protestul anti-vaccin „cu cipuri”: Nu e destul că „mânzul e în iapă”, dar noi am ales deja căpăstru. Este grav și rușinos (FOCUS)

Directorul ANSP, despre protestul anti-vaccin „cu cipuri”: Nu e destul că „mânzul e în iapă”, dar noi am ales deja căpăstru. Este grav și rușinos (FOCUS)

După ce la 21 mai, un grup de tineri au protestat contra vaccinurilor COVID-19, ce ar conține cipuri, șeful ANSP, Nicolae Furtună, comentează cazul. „Este spre rușinea întregii comunități și regret că Mitropolia susține așa manifestații”, a spus Furtună în cadrul unei conferințe de presă. Directorul agenție constată că un preparat încă nu există și roagă oamenii să lase autoritățile competente să dirijeze situația epidemiologică.

„Aceștia sunt oameni ghidați, dirijați, se alocă focuri. Azi o spun pe nume. Cum putem manifesta azi împotriva la ceva ce nu există?”, a spus Furtună cu referire la grupul de tineri, care ar face parte din organizații ortodoxe din țară și care au participat la un protest contra vaccinurilor COVID-19, la 21 mai.

Publicitate

„Nu e destul că „mânzul e în iapă”, dar noi am ales deja căpăstru. Este grav și rușinos. Este absolut neargumentat și este o chemare la destabilizare.

Când o să avem produs, când o să cunoaștem componența lui, când o să cunoaștem numărul necesar de doze pentru protecție, când o să cunoaștem felul de administrare, o să vorbim. Și dacă apare un vaccin cu administrare orală, ce facem cu cipurile?”, se întreabă Furtună.

În context, șeful ANSP solicită populației să dea dovadă de înțelegere și să lase situația în grija autorităților competente.

„Am fost atent la ce s-a întâmplat ieri. Este spre rușinea întregii comunități și regret că Mitropolia susține așa manifestații, pentru că ea e alimentată de acolo. Risc după premier să fiu al doilea om nepomenit la sănătate, dar asta e dezamăgirea mea. Sunt autoritățile competente și vă rog – permiteți-le să-și facă treaba”, a punctat Furtună.

Amintim că deși un vaccin împotriva noului coronavirus nici nu a fost inventat, Mitropolia Moldovei a cerut la începutul săptămânii autorităților ca vaccinarea să fie o opțiune benevolă, și nu obligatorie. Într-o adresare către premierul Ion Chicu și Comisia națională extraordinară de sănătate publică, reprezentanții bisericii ortodoxe au făcut trimitere la mai multe informații, care sunt însă false, precum introducerea cipurilor prin vaccin, pericolul lui Bill Gates pentru umanitate sau riscul tehnologiilor 5G.

Reacția premierului Ion Chicu nu s-a lăsat așteptată, calificând informațiile ca fiind false. „Doamne iartă-mă și păzește-mă de păcate. Și dă-mi minte și putere să reacționez înțelept și calm la așa ceva. Să fim milostivi și înțelegători”, a scris pe pagina sa de Facebook premierul.

Vineri și președintele Igor Dodon a venit cu un comentariu: „Cred că fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea în ceea ce ține de aceasta. În primul rând, vaccin încă nu este împotriva coronavirusului și nu vă grăbiți să spuneți ce o să faceți. Încă nu știm care o să fie efectele. Dar haideți să ajungem”.

Cât ține de tehnologiile 5G, aceste rețelele și echipamentele nu se testează sau exploatează pe teritoriul Republicii Moldova. Este precizarea cu care a venit Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), făcând trimitere la răspândirea unor falsuri la acest subiect.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal