Revocarea unui deputat dintr-o comisie parlamentară, soldată cu scandal. Maria Ciobanu: „Jurist din domnul Bolea, ca din mine balerină” (FOCUS)

Revocarea unui deputat dintr-o comisie parlamentară, soldată cu scandal. Maria Ciobanu: „Jurist din domnul Bolea, ca din mine balerină” (FOCUS)

Fostul democrat Angel Agache, care ieri a anunțat că trece la Pro Moldova, a fost revocat din funcția de vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament. Decizia a fost anunțată de președintele comisiei în cauză, socialistul Vasile Bolea. Bolea l-a propus în această funcție pe democratul Eugeniu Nichiforciuc. Decizia a stârnit nemulțumirea opoziției, care a precizat că, potrivit regulamentului, asemenea schimbări se produc doar cu acordul expres al deputatului. După un răspuns al lui Bolea, care nu a satisfăcut unii deputați opozanți, deputata Maria Ciobanu a spus că „din Bolea jurist, ca din mine balerină”.

„Ca urmare a solicitării fracțiunii PD, se substituie Angel Agache din poziția de vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, și se înlocuiește cu Eugeniu Nichiforciuc”, a citit socialistul Vasile Bolea, președinte al aceleiași comisii. Acesta a mai adăugat că Agache va lua vechiul post al lui Nichiforciuc, cel de membru al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.

Decizia a stârnit întrebări din partea unor deputați din opoziție.

Publicitate

„Dl. Bolea, după regulamentul Parlamentului, aveți acordul deputatului pentru schimbarea statutului său în comisie? Aceasta este obligatorie”, a întrebat deputatul P. Șor, Denis Ulanov. Bolea a răspuns că decizia poate fi luată la discreția fracțiunii.

„Doamnă președintă, am rugat ieri la ședința Biroului Permanent, să explice domnul Creangă (n.r. - Ion Creangă, șeful Direcției juridice a Parlamentului). El nu stă aici pentru prezență. Dle Creangă, vă rog să înțelegeți că trebuie să răspundeți tuturor deputaților, nu doar celor de la guvernare, că nu e prima dată. Vă rugăm să ne spuneți dacă are dreptul o fracțiune parlamentară să decidă în locul unei deputat în ce comisie trebuie să activeze deputatul”, a cerut Maria Ciobanu.

În locul lui Creangă a răspuns însă speakerul Zinaida Greceanîi.

„Eu cred că nu este... Parlamentul decide, majoritatea parlamentară decide”.

„Doamna președintă, eu vreau explicația juridică a domnului Creangă, fiindcă toată lumea deja a înțeles că jurist din domnul Bolea e ca din mine balerină”, a punctat Ciobanu.

Aspectul juridic al problemei nu a mai fost explicat de către specialistul Parlamentului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal