CSM vine cu precizări, după decizia Parlamentului: În sistemul judecătoresc lipsesc membrii supleanți din rândul judecătorilor

CSM vine cu precizări, după decizia Parlamentului: În sistemul judecătoresc lipsesc membrii supleanți din rândul judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii vine cu precizări după ce Parlamentul a aprobat inițiativa socialistului Vasile Bolea privind suplinirea unei funcții vacante de membru CSM din rândul membrilor supleanți până la convocarea următoarei Adunări Generale a Judecătorilor. Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii informează că, în prezent, în sistemul judecătoresc lipsesc membrii supleanți ai CSM din rândul judecătorilor.

La Adunarea Generală a Judecătorilor din 20 octombrie 2017 au fost aleși doi membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de Luiza Gafton de la Curtea Supremă de Justiție și Anatol Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău.

După demisia judecătorului Alexandru Gheorghieș (din propria inițiativă), din funcția de membru al CSM acesta a fost substituit cu membrul supleant Luiza Gafton, care a acumulat mai multe voturi la Adunarea Generală a Judecătorilor.

La 09 august 2019, membrul supleant al CSM din rândul judecătorilor Anatol Pahopol a înregistrat la CSM cererea de demisie din funcția de membru supleant al CSM.

„Totodată, la 27 septembrie 2019, a fost desfășurată Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia un grup de judecători au întreprins tentative de a revoca din funcție membrii judecători ai CSM. Aceste acțiuni au fost declarate anticonstituționale de către Președintele Comisiei de la Veneția dl Gianni Buquicchio. Judecătorul Anatol Pahopol a participat la adunarea din 27 septembrie 2019, la care și-a dat votul pentru revocarea sa din funcția de membru supleant al CSM, motiv din care nu dispune de dreptul moral să pretindă desfășurarea activității în calitate de membru al CSM cu acest mandat”, se arată în comunicatul emis de CSM.

Urmare a acestor acțiuni, potrivit Consiliului, unii membri ai CSM au întreprins măsuri de blocare a activității CSM, soldate cu înregistrarea la 20 noiembrie 2019 a cererii de demisie a membrului CSM Ion Postu ales din rândul profesorilor de drept titulari numit de Parlament.

„Astfel, în situația faptică ce exista în justiție la acel moment, în lipsa membrilor de drept ai CSM, se impune concluzia că prin înregistrarea cererilor de demisie membrul CSM Ion Postu și membrul-supleant Anatol Pahopol au urmărit același scop - blocarea totală a activității Consiliului Superior al Magistraturii. Drept urmare, în rezultatul acestor demisii și a blocajului activității CSM de către unii membri, ședințele CSM au devenit nedeliberative.

Este relevant și faptul că după desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, la care au fost revocați membrii CSM, judecătorul CA Chișinău Anatol Pahopol a participat la examinarea dosarelor, în ordine de contencios administrativ, în care era parte Consiliul Superior al Magistraturii, obiect al litigiului constituind Hotărîrea Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019 privind revocarea membrilor CSM”, se mai menționează în comunicat.

În context, Consiliul Superior al Magistraturii relevă că, în locul membrului CSM numit de Parlament din rândul profesorilor de drept titular Ion Postu, prin Hotărîrea Parlamentului din 17 martie 2020 a fost desemnat alt membru. Alegerea noului membru al CSM din rândul profesorilor de drept titulari numit de Parlament, a avut loc în lipsa Hotărîrii Parlamentului de acceptare a cererii de demisie a lui Ion Postu.

„În acest context, membrii CSM din rândul judecătorilor constată că la moment lipsesc membrii supleanți ai Consiliului, iar prevederile Legii din 21 mai 2020 vor produce efecte doar pe viitor, or, judecătorul Anatol Pahopol, a demisionat din funcția de membru supleant al CSM, în baza cererii depuse, astfel, lipsind temeiul legal de a pretinde să activeze în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar prin participarea la acțiunile anticonstituționale din perioada septembrie - octombrie 2019, privind revocarea membrilor CSM, s-a desconsiderat în fața comunității judecătorești”, se mai menționează în comunicatul CSM.

Amintim că la 13 mai, Guvernul a aprobat Proiectul de lege propus de socialistul Vasile Bolea, argumet de bază fiind necesitatea asigurării funcționalității Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul prevede suplinirea unei funcții de judecător în componența CSM din rândul membrilor supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, întrucât procedura nu poate fi desfășurată acum din cauza epidemiei. În context, experții apreciază proiectul ca fiind mai mult tehnic și care n-ar rezolva problemele din cadrul CSM.

La 21 mai 2020, Parlamentul a aprobat proiectul în ambele lecturi.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal