Studiu: Hidroxiclorochina, medicamentul luat „preventiv” de Trump, ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii cu COVID-19

Studiu: Hidroxiclorochina, medicamentul luat „preventiv” de Trump, ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii cu COVID-19

Hidroxiclorochina, medicamentul antimalarie, pe care preşedintele american Donald Trump spune că l-a luat preventiv şi i-a îndemnat şi pe alţii să-l folosească, ar presupune un risc crescut de deces pentru pacienţii de COVID-19, potrivit unui studiu amplu publicat vineri, relatează Mediafax.

Într-un studiu care a analizat mai mult de 96.000 de persoane spitalizate de pe urma COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, cei trataţi cu hidroxiclorochină sau clorochină au prezentat un risc mai mare de deces şi probleme de ritm cardiac decât pacienţii cărora nu li s-au administrat aceste medicamente.

Studiul, publicat în revista medicală Lancet, nu a arătat niciun beneficiu pentru pacienţii cu coronavirus care iau medicamentele respective.

Cererea pentru hidroxiclorochina a crescut după ce Trump a promovat în mod repetat utilizarea medicamentului, îndemnând oamenii să-l încerce.

„Ce aveţi de pierdut?” a întrebat el.

Trump a declarat săptămâna aceasta că a luat hidroxiclorochină preventiv, în ciuda lipsei de dovezi ştiinţifice.

Autorii studiului Lancet au sugerat că hidroxiclorochina şi clorochina nu trebuie utilizate pentru a trata COVID-19 în afara studiilor clinice până când studiile nu confirmă siguranţa şi eficacitatea la astfel de pacienţi.

Studiul Lancet a analizat datele de la 671 de spitale în care la 14. 888 de pacienţi li s-au administrat fie hidroxiclorochină, fie clorochină, cu sau fără antibiotic, iar la 81.144 pacienţi nu li s-au administrat astfel de tratamente.

Ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva coronavirusului într-o analiză de laborator, dar testele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente. Câteva studii mai mici din Europa şi China au stârnit interesul pentru utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, dar au fost criticate pentru lipsa de rigurozitate ştiinţifică.

Mai multe studii mai recente nu au arătat ca medicamentul ar fi unul eficient pentru tratarea COVID-19. Săptămâna trecută, două studii publicate în revista medicala BMJ au arătat ca pacienţilor cărora li s-a administrat hidroxiclorochină nu li s-a îmbunătățit semnificativ starea faţă de cei care nu au fost trataţi cu acest medicament.

Hidroxichlorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria.

Pacienţii spitalizaţi tind să aibă o versiune mai severă a COVID-19. Unii susţinători ai acestor medicamente pentru tratarea COVID-19 susţin că este posibil să fie nevoie să fie administrate într-o etapă anterioară pentru a fi eficiente.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal