Scenarii alternative de votare pe timp de pandemie: Votul prin poștă, în prealabil sau online

Scenarii alternative de votare pe timp de pandemie: Votul prin poștă, în prealabil sau online

La nivel global, pandemia de COVID-19 a condus la amânarea alegerilor planificate pentru prima jumătate a anului în 56 de state, printre care Australia, Austria, Mali, Republica Dominicană, Elveţia și România. Totuși, 24 de țări au decis organizarea scrutinelor, fiind vorba inclusiv de Franța, Germania, Coreea de Sud, Israel sau Irlanda. Asta se arată într-o analiză a Centrului de instruire continuă în domeniul electoral (CICDE), care a prezentat trei scenarii de alternativă, implementate deja în alte state.

Votul prin poștă, ca răspuns la provocarea COVID-19

Votarea prin corespondenţă se realizează prin expedierea într-un plic sigilat a buletinului de vot, prin intermediul serviciilor poștale, către organul electoral respectiv. De regulă, această metodă este utilizată pentru anumite grupuri ţintă de alegători și solicită un efort logistic enorm, de la achiziţionarea serviciilor poștale până la recrutarea funcţionarilor electorali pentru prelucrarea și numărarea buletinelor de vot. Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Polonia, Belgia, Elveţia, Franţa sau SUA sunt câteva dintre ţările care permit votarea prin poștă, alături de alte metode de vot.

Publicitate

La alegerile prezidenţiale din Polonia alegătorii trebuiau să voteze doar prin poștă, dar cu patru zile înainte de ziua alegerilor a fost decisă amânarea acestora pe motiv că nu se reușea organizarea logisticii votării prin poștă. În același timp, votul prin poștă s-a dovedit a fi o opţiune bună pentru Coreea de Sud la alegerile parlamentare din 15 aprilie 2020, și pentru landul federal Bavaria (Germania) la alegerile locale din 16 martie 2020 (turul 2 – 29 martie 2020). Acum se discută să fie utilizată ca metodă unică de vot în multe state din SUA la alegerile din toamnă.

Votul în prealabil, ca posibilitate de evitare a aglomerației la secțiile de votare

Votarea în prealabil, numită și votare anticipată sau votare în avans, este un proces prin care alegătorii pot vota înainte de ziua alegerilor programate, prin poștă sau personal la secţii de votare speciale. La alegerile parlamentare din Coreea de Sud, pe 15 aprilie 2020, Comisia Electorală Naţională a depus eforturi maxime pentru a încuraja cetăţenii să voteze în prealabil la cele 3.500 de secţii de votare în întreaga ţară. Votul în prealabil a avut loc pe data de 10 și 11 aprilie.

Raţionamentul acestei strategii este foarte simplu - cu cât mai mulţi alegători vor vota în prealabil, cu atât mai puţini se vor prezenta în ziua alegerilor la urnele de vot, respectiv, se va diminua riscul aglomerării secţiilor de votare. Strategia a funcţionat excepţional de bine - Comisia Electorală Naţională a confirmat cifra record de aproximativ 12 milioane de alegători care au votat în prealabil, sau 26,7% de alegători din totalul cetăţenilor cu drept de vot. O creștere semnificativă faţă de alegerile parlamentare din 2016, unde doar 12,19% alegători au votat în prealabil, se arată în raportul CICDE.

Votul prin internet, ca soluție pentru limitarea la maxim a contactelor directe

În contextul în care internetul deja face parte din ecosistemul electoral, votul prin internet este luat în considerare din ce în ce mai mult în ultimii ani. Totuși, pe scară largă el este implementat într-un număr foarte limitat de ţări.

Practicile și reacţiile societăţii diferă de la o ţară la alta. De exemplu, votul prin internet este implementat și funcţionează în Estonia, dar ideea implementării acestuia în Federaţia Rusă în contextul pandemiei a provocat un val mare de nemulţumiri. Votarea la distanţă a fost totuși promulgată de președintele Vladimir Putin .

Această metodă de vot are mai multe avantaje, inclusiv limitarea la maxim a contactului fizic dintre alegători. Totuși în concepţia generală, votul la distanţă prin internet, presupune votarea într-un mediu necontrolat, fapt ce adesea provoacă dezbateri referitoare la securitatea și secretul votului. În plus, observarea alegerilor este practic imposibilă, ceea ce naște dubii privind transparenţa și corectitudinea procesului de votare și numărare a voturilor, se mai spune în studiul citat.

Legislaţia electorală a Republicii Moldova nu prevede nici o metodă alternativă de vot. Codul Bunelor Practici în materie electorală, aprobat de Comisia de la Veneţia, nu recomandă modificarea legislaţiei electorale cu cel puţin un an înainte de alegeri. Din acest motiv, în cazul instituirii stării de urgență la toamnă, când sunt planificate alegerile prezidențiale, scrutinul va fi anulat, a explicat șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru AGORA.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal