„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Trebuie să ne apucăm de treabă acasă. Trebuie noi înșine să ne ocupăm de ce se întâmplă la noi în curte. Este un lucru firesc. Libertatea este un lucru frumos, dar înseamnă și responsabilitate.” Este declarația ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, făcută în cadrul unui interviu cu ocazia Zilei Europei și a împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman.Cum a fost parcursul european al Poloniei, ce ar trebui să facă Republica Moldova pentru a ajunge la același nivel de dezvoltare ca al Poloniei și ce presupune la modul practic crearea condițiilor atractive și prielnice pentru businessul mic într-o țară, află din interviul de mai jos. 

Excelență, luna mai pentru Polonia este luna sărbătorilor naționale: Ziua Constituției, Ziua Diasporei, Ziua Europei. Ce importanță au acestea pentru polonezi?

Bineînțeles cea mai mare sărbătoare pentru polonezi este cea din 3 mai, când marcăm aniversarea primei noastre Constituții votată în anul 1791. Ziua Constituției este importantă pentru că momentul de la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost unul extrem de dur pentru țara care era în prag de prăbușire, care ulterior a și dispărut de pe harta Europei mai bine de un secol. Totuși, a fost o dovadă a faptului că dacă dorim să facem lucruri bune și lucruri frumoase în țară, atunci le putem face.

Constituția de atunci a introdus unele reforme care au îmbunătățit modul de funcționare a statului. Din păcate după câteva luni, sub presiunea țărilor străine, și mai ales a Rusiei Țariste de atunci și a Ecaterinei a II-a, această Constituție a fost abrogată, dar a rămas acest element foarte important în conștiința noastră că unele lucruri trebuie făcute și pot fi făcute, chiar dacă în multe cazuri ele au un preț foarte mare. Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș. Dacă vrei să fii liber, trebuie să fii activ, să-ți aperi țara prin mai multe moduri de funcționare. Nu vorbim numai de o apărare în sensul unei apărări armate, cu arma în mână, ci vorbim de o apărare în sensul modernizării permanente, dezvoltării permanente a țării pe plan intern. Acest lucru ne-a lipsit pe tot parcursul secolului al XVIII-lea și secolul al XVII-lea. Abia momentul adoptării Constituției a arătat că noi putem face progrese. Istoria noastră de după, care a fost iarăși plină de provocări, de situații în care din nou trebuia să luptăm, fie pentru a apăra această independență, fie pentru a o recuceri, ne-a format ca popor, ca națiune care are conștiința sa, care știe că este o națiune aparte, care vrea să rămână liberă și care înțelege că fără a activa, fără a face ceva cu această independență, noi nu vom rămâne liberi.

Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș. Dacă vrei să fii liber, trebuie să fii activ, să-ți aperi țara prin mai multe moduri de funcționare.

Bartłomiej Zdaniuk

Această sărbătoare de pe 3 mai, în perioada comunistă era interzisă. Oamenii aveau voie să pună steaguri pentru ziua de 1 mai, iar a doua zi pe 2 mai, aceste steaguri deja trebuiau scoase. Abia în anul 1989 una dintre primele hotărâri a fost de a reveni la această sărbătoare care era una firească a neamului. 

Deci, este cumva un îndemn la o activitate cetățenească, la o activitate spre binele țării, activitate care duce spre construcția și întărirea țării. Fără asta, țara nu va rămâne una puternică și prosperă.

Ce îi lipsește statului Republica Moldova? Ce ne împiedică să ajungem la același nivel de dezvoltare și condiții de viață ca în Polonia?

Este foarte greu, mai ales când ești ambasador, să faci asemenea comparații. Nicio concluzie nu va fi exhaustivă, pentru că situațiile sunt diferite. Cred că ce a ajutat foarte mult în cazul nostru a fost conștiința sângelui vărsat. Cel mai greu este atunci când se poate spune de o persoană că a fost omorâtă de două ori. Prima dată când și-a pierdut viața pentru apărarea Patriei și a doua oară când a fost uitată.

De aceea, ca să facem progrese, cred că în primul rând trebuie să conștientizăm că suntem un popor și că vrem să fim un popor, să avem o țară independent, să avem această dorință. Dacă o avem, atunci mai ușor putem răspunde la întrebarea ce reforme și schimbări trebuiesc făcute, care bineînțeles sunt dure, nu sunt ușoare. Și atunci dacă punem în capul mesei binele țării, atunci ne dăm seama că nu vorbim despre lucruri caraghioase, ci despre lucruri extrem de serioase. Dacă vrem să fim cu adevărat liberi, trebuie să muncim în fiecare zi. Dacă ne punem ca prioritate, această dorință de a construi un stat prosper, atunci răspunsul cred că vine mai ușor. Dacă vorbim de cazul Poloniei concret, sunt două elemente cu care am pornit. Vorbesc aici despre Întreprinderile Mici și Mijlocii, pe de o parte, și puterea locală, pe de altă parte. Succesul nostru s-a datorat acestor două sfere unde polonezii au profitat de situația creată după prăbușirea modelului comunist pentru a îmbunătăți atât viața lor personal, prin firmele mici și mijlocii, dar un rol important l-au jucat comunitățile locale. Ce sunt comunitățile locale? Ce este puterea locală? Ce este descentralizarea? De fapt, sunt comunități care se cunosc, unde oamenii cunosc mai bine nevoile locului, decât vreo putere centrală, oricât de harnică ar fi fost ea.

Ce a însemnat, la modul practic, crearea condițiilor atractive și prielnice pentru businessul mic în Polonia?

În primul rând aceste condiții trebuie să fie predictibile. Trebuie să știe businessul ce se va întâmpla, trebuie să știe cel puțin pe termen mediu la ce să se aștepte și aceste reguli trebuie să fie egale pentru toți. Numai atunci putem vorbi de o concurență loială într-o economie de piață. Bineînțeles fiecare se află într-o situație diferită. Cineva are un potențial mai mare, altcineva mai mic. Acest lucru se întâmplă peste tot. Important este ca pe parcurs să nu întâlnim nicio altă piedică decât regulile firești ale economiei de piață. Atunci, bineînțeles, oamenii vor păstra această dorință de a face progrese. Dacă lucrezi și vezi după o anumită perioadă că ai reușit să acumulezi o avere, atunci ești și stimulat să faci încă mai multe eforturi. Dacă însă vezi că efortul tău nu are un rezultat așteptat și asta e din mai multe motive decât cele legate de condițiile pieței, atunci ești descurajat. De aceea, cel mai important este ca oamenii să nu fie descurajați. Dacă asemenea piedici poate există, atunci e rolul societății civile să discute și poate să întocmim o listă a lucrurilor ce pot fi îmbunătățite și dacă reușim să eliminăm unele piedici, să reușim să creăm condiții mai atractive.

În ultimii ani, Polonia a devenit o piață de desfacere importantă pentru vinurile moldovenești. Ce alte produse din Republica Moldova ar putea avea succes similar pe piața poloneză?

Cu adevărat din cauza climei, vinul nu prea face parte din tradiția culinară sau gastronomică a polonezilor, dar și aici lucrurile merg înainte. Unele firme au plantat vii și au început producția de vin. Bineînțeles suntem departe de cantitățile produse în Republica Moldova, dar facem unele progrese. Poate în perspectivă și noi vom putea să venim la dumneavoastră cu producția noastră în acest domeniu.

Dacă e să vorbim de exporturi spre Polonia sau în general spre toate țările UE, vreau să subliniez importanța acestor piețe și în cazul de față a pieței poloneze. Sunt piețe serioase. Ce însemană acest lucru? 

Sunt piețe în care nu e ușor să câștigi un debușeu (n.r. – piață de desfacere), trebuie să muncești cu dorințele clientului care nu sunt peste tot aceleași. Dar, odată ce ai câștigat o piață, o cotă parte a pieței, atunci poți fi sigur că această poziție pe piață va rămâne. Nu suntem o piață care într-o clipă își poate schimba regulile sau se poate închide din motive apărute într-o secundă. Așa ceva nu există. Anume aici vedem atractivitatea piețelor din Uniunea Europeană.

Bartłomiej Zdaniuk

Și pentru noi a fost la început foarte greu de înțeles, dar după 30 de ani putem confirma faptul că merită să faci un efort pentru a câștiga în mod firesc un loc pe piețele europene, pentru că acolo ai un câștig mare, stabil și predictibil.

Cred că avantajul RM, potențialul care poate fi folosit, produsele disponibile aici sunt naturale, sănătoase și gustoase. Toți cei care au venit aici au constatat că produsele sunt gustoase, dar sunt și făcute cum se făceau pe vremuri fără adaosuri, dar care pierd din calitatea produsului. Păstrarea acestei calități a produsului este foarte important. Vorbim de un potențial care ar fi păcat să fie pierdut de agenții economici din Republica Moldova.

În contextul crizei generate de pandemia COVID-19 și a sprijinului comunității europene, cu ce lecție învățată trebuie să iasă Republica Moldova și cetățenii ei?

În primul rând trebuie să înțelegem că trebuie să ne apucăm de treabă acasă. Trebuie noi înșine să ne ocupăm de ce se întâmplă la noi în curte. Este un lucru firesc. Libertatea este un lucru frumos, dar înseamnă și responsabilitate. Al doilea lucru este faptul că în jurul nostru sunt și alți parteneri și împreună putem face multe lucruri frumoase. Ele vor fi frumoase atunci când noi toți, în mod serios, o să facem totul pentru a depăși această stare de pandemie. Atunci când vom vedea că fiecare face absolut tot ce se poate, sunt convins că vom putea atinge multe lucruri frumoase. Un stat poate are mai multe posibilități într-un domeniu, altul în alt domeniu. Atunci se vede că se poate avansa, se poate să mergem înainte. Cred că acest lucru s-a dovedit mai ales în relația cu țările UE, care au venit și în mod bilateral, cât și la nivelul Uniunii Europene în întregime către Republica Moldova, către cetățenii Republicii Moldova. Cred că această perioadă este un fel de probă. O probă pentru noi toți, poate un examen de conștiință. Ce facem, unde mergem, ce am reușit și ce putem să facem în această situație, unde sunt poate unele neajunsuri. 

Faptul că Republica Moldova este membră a Parteneriatul Estic e un avantaj?

Dacă nu mă înșel, din Chișinău până la UE sunt mai puțin de 100 de km în linie dreaptă. Atunci nu prea înțeleg de ce trebuie să complicăm treaba, căutând unele soluții în locuri mult mai îndepărtate.

Bartłomiej Zdaniuk

A fost inițiat în 2009 programul Parteneriatului Estic. Acest program a creat un cadru de dialog, un cadru de apropiere între două ansambluri, unul fiind Uniunea Europeană și statele membre și altul țările din Parteneriatul Estic. De ce s-a făcut acest lucru? S-a făcut pentru a ne înțelege mai bine unii pe alții. Din păcate, noi am trăit în societăți separate. În primul a existat o Cortină de Fier între lumea estică și cea vestică, dar chiar și înăuntrul blocului estic au existat frontierele închise. Nu era atât de simplu să umblăm în diferite țări, să intrăm în legătură cu oamenii, să creăm business-uri. De aceea, nu ne cunoșteam sau ne cunoșteam puțin. Poate lucrul cel mai rău pentru țările care au aderat deja a fost să învățăm un alt mod de funcționare. 

Din cauza prezenței sistemului communist după anul 1945 noi am fost forțat dezobișnuiți să funcționăm într-o economie de piață. Trebuia într-un termen foarte scurt să învățăm acest mod de funcționare, să redobândim unele capacități și acest lucru nu a fost simplu, a fost foarte dureros.

Bartłomiej Zdaniuk

Parteneriatul Estic are tocmai ca scop să favorizăm aceste contacte, pentru ca țările membre să fie cât mai compatibile cu modul de funcționare al țărilor UE. Atunci vom face să fie un fel de integrare din jos, având același mod de gândire, având același mod de funcționare. Aici există o mare șansă pentru a schimba modul de funcționare a lucrurilor. Ar fi păcat să fie pierdută o asemenea oportunitate.

În contextul Zilei Europei, ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova? Cât de mari sunt șansele să ajungem la același nivel de dezvoltare ca al Poloniei, fără apartenența la Uniunea Europeană?

Că ați menționat exemplul polonez, eu țin minte foarte bine ziua de 1 mai 2004. Ce s-a schimbat în acea zi? Nu era un început ci o continuitate. Nu am fi reușit să schimbăm țara, dacă înainte nu am fi schimbat modul de gândire. Asta e ceea ce trebuie reținut. UE este un ajutor, este un fel de trambulină care îți dă posibilitatea de a face o săritură frumoasă și mare. Dar dacă tu nu faci o săritură, ea însăși nu va face nimic. Uniunea Europeană nu e un fel de zână care va schimba situația în țară. Nu. Totul trebuie făcut numai de cetățenii și elita RM. UE vine ca sprijin de a face unele lucruri mai repede. Abia atunci lucrurile pot merge înainte. 

Nu va veni nimeni niciodată din UE pentru a gestiona situația din RM. Așa ceva se numește colonialism. UE este exact opusul colonialismului.

Bartłomiej Zdaniuk

Este un îndemn la maturitate și la responsabilitate. Dacă vrei să ai o țară bogată, ăsta e potențialul. Merită, pentru că alte țări l-au folosit și au reușit. Dacă nu folosești acest potențial, ce se întâmplă? La propriu și la figurat, nu se întâmplă nimic. Nu se va supăra nimeni. Lucrurile nu s-au schimbat, dar în jurul tău s-au schimbat și atunci discrepanța crește. Eu țin minte foarte bine această perioadă de la începutul anilor ’90, când ne dădeam seama cât de mare este discrepanța dintre noi și țările occidentale. Nu era vorba numai de un lucru teoretic, ci de un lucru foarte practic. Cum arătau drumurile la noi și la dânșii? Orașele, economia, businessul. Acest lucru era un motiv de rușine pentru noi. Această rușine ne-a stimulat să facem unele progrese acasă. Hai să facem un singur pas mic, dar deja e un pas într-o direcție bună. Fiecare pas contribuie la un progres și după un timp progresele sunt vizibile. În primul rând nu trebuie să renunțăm, nu trebuie să abandonăm. Dimpotrivă trebuie să avem încredere și să facem ce este posibil. Dacă în situația actuală progresul va fi foarte mic, hai să-l facem și pe cel foarte mic, va fi deja o reușită. 

Excelență, vă mulțumim.

Materialul parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Polonia a oferit un al treilea lot de echipamente medicale pentru spitalele din R. Moldova

Polonia a oferit un al treilea lot de echipamente medicale pentru spitalele din R. Moldova

Moldova prin ochii unui scriitor din Polonia: „La voi totul arată așa cum era în Polonia, în anii 90”

Moldova prin ochii unui scriitor din Polonia: „La voi totul arată așa cum era în Polonia, în anii 90”

Polonia a devenit prima ţară emergentă care se împrumută la dobânzi negative

Polonia a devenit prima ţară emergentă care se împrumută la dobânzi negative

Advertoriale
JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

JUMP acum şi începe-ți cariera IT cu Orange Systems

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Impactul costurilor ascunse în selectarea furnizorului de igienă

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

Top 5 beneficii ale uleiului de cocos pentru față și păr

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șeful Roscosmos publică imagini din satelit și coordonatele clădirilor în care se desfășoară summitul NATO: „În caz că e nevoie”
 • 2
  ANSA scoate din comerț un lot de brânză de vaci. Ar fi identificat grăsimi străine
 • 3
  Procurorii și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciliul ex-ministrului Alexandru Jizdan: Acesta e bănuit de îmbogățire ilicită
 • 4
  Boris Johnson afirmă că Putin n-ar fi declanșat războiul din Ucraina „dacă era femeie”. Peskov dă replica: „Freud visa la un asemenea obiect de studiu”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.