„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Trebuie să ne apucăm de treabă acasă. Trebuie noi înșine să ne ocupăm de ce se întâmplă la noi în curte. Este un lucru firesc. Libertatea este un lucru frumos, dar înseamnă și responsabilitate.” Este declarația ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, făcută în cadrul unui interviu cu ocazia Zilei Europei și a împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman.Cum a fost parcursul european al Poloniei, ce ar trebui să facă Republica Moldova pentru a ajunge la același nivel de dezvoltare ca al Poloniei și ce presupune la modul practic crearea condițiilor atractive și prielnice pentru businessul mic într-o țară, află din interviul de mai jos. 

Excelență, luna mai pentru Polonia este luna sărbătorilor naționale: Ziua Constituției, Ziua Diasporei, Ziua Europei. Ce importanță au acestea pentru polonezi?

Bineînțeles cea mai mare sărbătoare pentru polonezi este cea din 3 mai, când marcăm aniversarea primei noastre Constituții votată în anul 1791. Ziua Constituției este importantă pentru că momentul de la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost unul extrem de dur pentru țara care era în prag de prăbușire, care ulterior a și dispărut de pe harta Europei mai bine de un secol. Totuși, a fost o dovadă a faptului că dacă dorim să facem lucruri bune și lucruri frumoase în țară, atunci le putem face.

Constituția de atunci a introdus unele reforme care au îmbunătățit modul de funcționare a statului. Din păcate după câteva luni, sub presiunea țărilor străine, și mai ales a Rusiei Țariste de atunci și a Ecaterinei a II-a, această Constituție a fost abrogată, dar a rămas acest element foarte important în conștiința noastră că unele lucruri trebuie făcute și pot fi făcute, chiar dacă în multe cazuri ele au un preț foarte mare. Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș. Dacă vrei să fii liber, trebuie să fii activ, să-ți aperi țara prin mai multe moduri de funcționare. Nu vorbim numai de o apărare în sensul unei apărări armate, cu arma în mână, ci vorbim de o apărare în sensul modernizării permanente, dezvoltării permanente a țării pe plan intern. Acest lucru ne-a lipsit pe tot parcursul secolului al XVIII-lea și secolul al XVII-lea. Abia momentul adoptării Constituției a arătat că noi putem face progrese. Istoria noastră de după, care a fost iarăși plină de provocări, de situații în care din nou trebuia să luptăm, fie pentru a apăra această independență, fie pentru a o recuceri, ne-a format ca popor, ca națiune care are conștiința sa, care știe că este o națiune aparte, care vrea să rămână liberă și care înțelege că fără a activa, fără a face ceva cu această independență, noi nu vom rămâne liberi.

Publicitate

Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș. Dacă vrei să fii liber, trebuie să fii activ, să-ți aperi țara prin mai multe moduri de funcționare.

Bartłomiej Zdaniuk

Autor:

...

Sunt piețe în care nu e ușor să câștigi un debușeu (n.r. – piață de desfacere), trebuie să muncești cu dorințele clientului care nu sunt peste tot aceleași. Dar, odată ce ai câștigat o piață, o cotă parte a pieței, atunci poți fi sigur că această poziție pe piață va rămâne. Nu suntem o piață care într-o clipă își poate schimba regulile sau se poate închide din motive apărute într-o secundă. Așa ceva nu există. Anume aici vedem atractivitatea piețelor din Uniunea Europeană.

Bartłomiej Zdaniuk

Autor:

...

Dacă nu mă înșel, din Chișinău până la UE sunt mai puțin de 100 de km în linie dreaptă. Atunci nu prea înțeleg de ce trebuie să complicăm treaba, căutând unele soluții în locuri mult mai îndepărtate.

Bartłomiej Zdaniuk

Autor:

A fost inițiat în 2009 programul Parteneriatului Estic. Acest program a creat un cadru de dialog, un cadru de apropiere între două ansambluri, unul fiind Uniunea Europeană și statele membre și altul țările din Parteneriatul Estic. De ce s-a făcut acest lucru? S-a făcut pentru a ne înțelege mai bine unii pe alții. Din păcate, noi am trăit în societăți separate. În primul a existat o Cortină de Fier între lumea estică și cea vestică, dar chiar și înăuntrul blocului estic au existat frontierele închise. Nu era atât de simplu să umblăm în diferite țări, să intrăm în legătură cu oamenii, să creăm business-uri. De aceea, nu ne cunoșteam sau ne cunoșteam puțin. Poate lucrul cel mai rău pentru țările care au aderat deja a fost să învățăm un alt mod de funcționare.

Din cauza prezenței sistemului communist după anul 1945 noi am fost forțat dezobișnuiți să funcționăm într-o economie de piață. Trebuia într-un termen foarte scurt să învățăm acest mod de funcționare, să redobândim unele capacități și acest lucru nu a fost simplu, a fost foarte dureros.

Bartłomiej Zdaniuk

Autor:

...

Nu va veni nimeni niciodată din UE pentru a gestiona situația din RM. Așa ceva se numește colonialism. UE este exact opusul colonialismului.

Bartłomiej Zdaniuk

Autor:

Este un îndemn la maturitate și la responsabilitate. Dacă vrei să ai o țară bogată, ăsta e potențialul. Merită, pentru că alte țări l-au folosit și au reușit. Dacă nu folosești acest potențial, ce se întâmplă? La propriu și la figurat, nu se întâmplă nimic. Nu se va supăra nimeni. Lucrurile nu s-au schimbat, dar în jurul tău s-au schimbat și atunci discrepanța crește. Eu țin minte foarte bine această perioadă de la începutul anilor ’90, când ne dădeam seama cât de mare este discrepanța dintre noi și țările occidentale. Nu era vorba numai de un lucru teoretic, ci de un lucru foarte practic. Cum arătau drumurile la noi și la dânșii? Orașele, economia, businessul. Acest lucru era un motiv de rușine pentru noi. Această rușine ne-a stimulat să facem unele progrese acasă. Hai să facem un singur pas mic, dar deja e un pas într-o direcție bună. Fiecare pas contribuie la un progres și după un timp progresele sunt vizibile. În primul rând nu trebuie să renunțăm, nu trebuie să abandonăm. Dimpotrivă trebuie să avem încredere și să facem ce este posibil. Dacă în situația actuală progresul va fi foarte mic, hai să-l facem și pe cel foarte mic, va fi deja o reușită.

Excelență, vă mulțumim.

Materialul parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal