Promo-LEX constată: 17 partide politice nu au raportat cheltuieli totale de circa 19 milioane de lei. Cea mai netransparentă categorie - evenimentele publice

Promo-LEX constată: 17 partide politice nu au raportat cheltuieli totale de circa 19 milioane de lei. Cea mai netransparentă categorie - evenimentele publice
Foto: rehab-inside.com

Lacune legislative nesoluționate, cheltuieli neraportate în valoare de circa 19,02 milioane de lei, dar și cel mai scăzut nivel de raportare financiară a partidelor politice la CEC. Acestea sunt unele dintre cele mai relevante constatări făcute de Asociația Promo-LEX în urma monitorizării civice a finanțelor partidelor politice pentru anul 2019.

Promo-LEX atenționează asupra nivelului scăzut de raportare financiară a partidelor

În premieră din 2014 Promo-LEX a constatat în acest an, o rată atât de scăzută, de prezentare la CEC a rapoartelor anuale privind gestiunea financiară a partidelor. Doar 19 partide (43%) politice au raportat în termen, un partid a depășit termenul și 26 de formațiuni politice nu au prezentat rapoarte până la data de 7 mai 2020.

În context, Asociația Promo-LEX a ținut cont de specificul stării de urgență în R. Moldova. Totuși, a constatat lipsa unei atitudini proactive și transparente a CEC-ului în gestionarea subiectului atenționării partidelor, prezentării, recepționării și publicării rapoartelor financiare în condiții de situație excepțională.

Modificări revoluționare a cadrului legal, dar unele lacune legislative rămân nesoluționate

În anul 2019 cadrul legal privind finanțarea partidelor politice a suferit ample modificări în vederea îmbunătățirii acestuia:

 • reducerea sumei donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice – de la 200 și 400 la 6 și, respectiv, 12 salarii medii pe economie pentru anul respectiv;
 • au fost permise donațiile din partea conaționalilor din afara țării,  în mărimea a 3 salarii medii pe economie anual;
 • pentru funcționarii publici și persoanele cu funcții de demnitate publică a fost instituit un plafon special la un maxim de 10% din venitul anual al acestora etc.

În pofida acestor îmbunătățiri legislative substanțiale, rămânem îngrijorați vizavi de lacunele nesoluționate încă, ce se referă la lipsa de transparență prin nepublicarea informațiilor primare ale donatorilor partidelor politice și vulnerabilitățile pe care le implică ascunderea acestor date. O altă rezervă rămâne a fi controlul și supravegherea defectuoasă de către CEC, a finanțării partidelor politice.

Venituri și cheltuieli raportate

Conform rapoartelor anuale prezentate la CEC, din cele 20 de formațiuni politice vizate, 16 au indicat venituri în sumă de 70 028 301 lei și un total al soldului inițial pe contul partidului la 1 ianuarie 2019, de 33 453 572 lei. 

Cuantumul cheltuielilor raportate fiind de 94 119 778 lei, cu un sold final la 31 decembrie 2019, de 9 362 096 lei. Celelalte 4 partide care au prezentat rapoartele financiare nu au indicat venituri și cheltuieli.

Privitor la structura veniturilor declarate la CEC, constatăm că principala sursă de finanțare a partidelor în 2019 au constituit subvențiile de la bugetul de stat (39%). Alte surse importante fiind cotizațiile de membru (32%),  donațiile persoanelor fizice (18%) și donațiile din partea persoanelor juridice (11%).

Fundațiile de caritate continuă să promoveze partidele politice și liderii acestora

Activitățile fundațiilor de caritate nu au lipsit nici în 2019, astfel, au fost observate trei fundații de caritate, și un SRL, prin intermediul cărora s-a făcut promovare politică indirectă pentru partidele asociate: Fundația lui Vlad Plahotniuc „EDELWEISS” asociată PDM, Fundația de binefacere „Din suflet” asociată cu PSRM și Președintele Igor Dodon, dar și SRL Magazine Sociale / Asociația “Pentru Orhei” asociată cu PPȘ, Fundația „Renato Usatîi” asociată PN.

Cheltuielile estimate pentru aceste activități sunt de cel puțin 2 701 460 lei. Nici un partid asociat celor patru entități menționate mai sus nu a raportat costuri aferente activității de promovare obținută în rezultatul activităților de caritate.

Estimarea cheltuielilor neraportate

Asociația Promo-LEX a  constatat neraportarea tuturor cheltuielilor din partea a 17 partide politice în cuantum total de 19 021 373 lei. Tradițional, cea mai netransparentă categorie de cheltuieli, rămâne a fi pentru evenimente publice (9 044 424 lei).

Estimările cheltuielilor pentru sedii și personal la fel arată discrepanțe, prin urmare, batem alarma în privința necesității stringente de verificare a datelor din rapoartele anuale/semestriale privind gestiunea financiară a partidelor politice, în privința corespunderii situației financiare la situația reală.

Începând cu anul 2016 și până în anul 2019, monitorizarea civică a Promo-LEX, a demonstrat discrepanțe mari între situațiile financiare raportate la CEC și situațiile financiare estimate de Asociație. Astfel, în anul 2016, cheltuielile estimate ca fiind neraportate au fost de 4,49 mln lei, în anul 2017 – 42,75 mln lei, în anul 2018 – 17,59 mln. lei iar în anul 2019 – 19,02 mln. lei.  În continuare, menționăm că nivelul cheltuielilor estimate (19,02 mln. lei) raportat la nivelul celor declarate oficial la CEC (94,12 mln. lei) atinge 20%. Cea mai mare pondere de cheltuieli nedeclarate partidele au atins-o în anul 2017, când aceasta a fost de 48%. 

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Chicu încurajează partidele politice să doneze bani pentru a susține acțiunile de comabatere a COVID-19

Chicu încurajează partidele politice să doneze bani pentru a susține acțiunile de comabatere a COVID-19

PSRM se adresează Comisiei pentru Situații Excepționale: Partidele să poată dona banii primiți de la buget

PSRM se adresează Comisiei pentru Situații Excepționale: Partidele să poată dona banii primiți de la buget

În premieră în Moldova: Curtea de Conturi ar putea face un audit extern în domeniul gazelor naturale din țară

În premieră în Moldova: Curtea de Conturi ar putea face un audit extern în domeniul gazelor naturale din țară

Advertoriale
Dezvoltă vânzările cu livrare în doar două zile cu POS terminale mobile maib

Dezvoltă vânzările cu livrare în doar două zile cu POS terminale mobile maib

De sărbători, la FinComBank, credite pentru nevoi personale fără comision de eliberare!

De sărbători, la FinComBank, credite pentru nevoi personale fără comision de eliberare!

A deschis propria afacere atunci când toate se închideau. Cunoaște istoria Anei Smoleac (INTERVIU)

A deschis propria afacere atunci când toate se închideau. Cunoaște istoria Anei Smoleac (INTERVIU)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Majorarea salariilor judecătorilor CCM nu a fost acceptată de Guvern, deși Gavrilița spune că este justificată (VIDEO)
 • 2
  Un fost șef al unei întreprinderi de stat și-ar fi achiziționat o insulă în Marea Mediterană
 • 3
  „O acrobată ce merge pe sârmă.” Maia Sandu, inclusă în clasamentul anual al celor mai influente personalități din Europa
 • 4
  Tensiune între Rusia și Occident. Trei avioane franceze au fost interceptate deasupra Mării Negre
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.