R. Moldova, printre cei mai buni implementatori de politici în domeniul controlului tutunului. Vezi cui i-a revenit premiul OMS

R. Moldova, printre cei mai buni implementatori de politici în domeniul controlului tutunului. Vezi cui i-a revenit premiul OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a nominalizat Republica Moldova printre cei mai buni implementatori de politici în domeniul controlului tutunului. Premiul World No Tobacco Day i-a fost oferit lui Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrului pentru Politici și analize în Sănătate (Centrul PAS), scrie Sănătate INFO. 

Pentru acțiunile și realizările în acest domeniu, în fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății nominalizează diverse personalități sau organizații din cele șase regiuni ale sale. Această recunoaștere ia forma premiului directorului general al OMS și premiilor World No Tobacco Day.

Sursa citată scrie că Ghenadie Țurcanu are o experiență de peste 30 de ani în domeniul sănătății, iar cel puțin jumătate dintre aceștia i-a dedicat promovării modului sănătos de viață și politicilor în domeniul controlului tutunului. Este unul dintre promotorii ideii pentru o Moldovă liberă de tutun, motiv pentru care este mereu implicat în elaborarea actelor normative menite să reducă din consumul de tutun în țară.

Din Regiunea Europeană, de premiu s-a învrednicit ministrul sănătății din Armenia - Arsen Torosyan, Institutul pentru Prevenirea Dependenței din Austria, Ministerul Afacerilor Sociale și Sănătății al Finlandei, Limerick Comhairle – care reprezintă Consiliul de tineret din Irlanda, Cancer Research Marea Britanie, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și expertul în sănătate din Republica Moldova, Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Întrebat ce înseamnă pentru Moldova acest premiu, dar și pentru el în particular, Ghenadie Țurcanu a spus pentru Sănătate INFO că acesta reprezintă efortul depus de-a lungul multor ani pentru o țară sănătoasă, pentru protejarea tuturor cetățenilor, prin vocea nu doar a lui, dar și a întregii societăți civile.

„De fapt, nu este pentru mine. Este pentru toată echipa societății civile, care au muncit mai mult de 10 ani, pentru ca în Moldova să fie un cadrul normativ, legislativ, care să protejeze sănătatea populației și a tinerei generații, de consecințele devastatoare ale consumului de tutun și a expunerii la fumul de tutun”.

Până acum, acest premiu l-au primit fostul ministru al sănătății, Andrei Usatîi, fostul premier Iurie Leancă, dar și Oxana Domenti, care mai mulți ani la rând a deținut funcția de președintă a Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal