Platforma DA cere reluarea ședințelor Parlamentului. Năstase: Îndemn deputații care au trecut testul COVID-19 să se alăture demersului

Platforma DA cere reluarea ședințelor Parlamentului. Năstase: Îndemn deputații care au trecut testul COVID-19 să se alăture demersului

Platforma DA cere reluarea ședințelor plenare a Parlamentului R. Moldova. Declarația a fost făcută de liderul formațiunii, Andrei Năstase, care susține că situația în care deputații sunt nevoiți să se autoizoleze a fost creată artificial. Năstase îndeamnă parlamentarii testați negativ la COVID-19 să se alăture inițiativei.

„Platforma DA cere reluarea ședințelor plenare ale Parlamentului R. Moldova și anularea tuturor formelor de abuz atât împotriva deputaților, cât și a instituției legislative în general. Carantinarea deputaților și anularea ședințelor Parlamentului urmare a unor decizii dubioase le calificăm ca pe o încercare de a obstrucționa actul legislativ, dar mai ales de a împiedica crearea Comisiei parlamentare de anchetă în cazul președintelui Igor Dodon, bănuit de acte de corupție și îmbogățire ilicită”, a declarat Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

În opinia sa, pe lângă amânarea formării Comisiei parlamentare de anchetă, constată și amânarea votului pe marginea legii organizațiilor necomerciale, necesară pentru deblocarea finanțării europene de peste 6 milioane de lei și cere convocarea ședinței plenare pentru votul legii în lectură finală.

Publicitate

Citește și: Biroul Permanent al Parlamentului va urgenta aprobarea legilor cu privire la condițiile impuse de UE, pentru tranșa a doua de finanțare

Totodată, Năstase îndeamnă deputații care s-au testat la COVID-19 și au rezultat negativ să se alăture demersului Platformei DA și să ceară reluarea ședințelor plenare.

„Constatăm cu îngrijorare că așa cum în perioada martie -iunie 2019 lucrările Parlamentului au fost blocate intenționat, pentru a permite finalizarea unor negocieri oculte între Plahotniuc și Dodon, în aceste zile, invocând o pretinsă criză sanitară la nivelul forumului Legislativ, s-a creat din nou, în mod artificial, o criză”, a ținut să constate liderul Platformei DA.

Ținem să menționăm că la 21 mai, Platforma DA anunța despre demararea unei proceduri în premieră „de sancționare a președintelui R. Moldova”. Primul pas, susținea deputatul Alexandru Slusari, este constituirea unei Comisii parlamentare de anchetă ce va investiga posibilele acțiuni de corupție și îmbogățire ilicită a șefului statului, Igor Dodon.

De altă parte, amintim că joi, pe 21 mai, în plenul Parlamentului s-a anunțat că deputatul PD Eugeniu Nichiforciuc s-a infectat cu noul tip de coronavirus. Vestea a fost dată de Dumitru Diacov, care a subliniat că Nichiforciuc a fost miercuri la ședința fracțiunii.

Pe 22 mai, președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi, a semnat o dispoziție potrivit căreia deputații moldoveni trebuie să se autoizoleze la domiciliu.

La scurt timp, s-a anunțat că deputații și membrii Secretariatului Parlamentului vor fi testați la COVID-19, confirm unui grafic.

Iar la 27 mai, deputatul Sergiu Sîrbu informa că el colegii săi din Pro Moldova s-au testat la COVID-19, iar rezultatele au ieșit negative.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal