Decizia a fost luată în urma analizei activității celor 18 instituții publice de învățământ superior, care în majoritatea cazurilor au la activ administrații și infrastructuri statice, neadaptate numărului de candidați la studii.
Având la bază „Raportul de raționalizare a cheltuielilor în învățământul profesional tehnic și superior” susținut de expertiza Fondului Monetar Internațional, Ministerul Educației va implementa în următoarea perioadă unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior.
Altfel spus, se va face fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și aceleași programe. De asemenea, vor fi modificatemecanismelor de finanțare a învățământului superior și se va pune un accent mai mare pe consolidarea universităților regionale. Respectiv, universitățile din nordul și sudul Republicii Moldova se vor transforma în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde există Zone economice libere.
În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a avut o întrevedere cu rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, și rectorul Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, Aurelia Hanganu. Urmare a discuțiilor, rectorii au fost informați despre lansarea procesului de fuzionare (prin absorbție) a celor două instituții de învățământ superior cu Universitatea de Stat din Moldova și despre pașii care urmează să-i întreprindă.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.