Mai multe universități din țară vor fuziona. Ministerul Educației: Se vor eficientiza cheltuielile și va crește calitatea studiilor

Mai multe universități din țară vor fuziona. Ministerul Educației: Se vor eficientiza cheltuielile și va crește calitatea studiilor

Mai multe universități din Republica Moldova vor fuziona. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educației, procesul este o consecință a numărului mare de instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere a studenților. Astfel, Ministerul a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară cu scopul de a eficientiza cheltuielile publice și de a crește calitatea studiilor. 

Decizia a fost luată în urma analizei activității celor 18 instituții publice de învățământ superior, care în majoritatea cazurilor au la activ administrații și infrastructuri statice, neadaptate numărului de candidați la studii.

Având la bază „Raportul de raționalizare a cheltuielilor în învățământul profesional tehnic și superior” susținut de expertiza Fondului Monetar Internațional, Ministerul Educației va implementa în următoarea perioadă unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior.

Altfel spus, se va face fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și aceleași programe. De asemenea, vor fi modificatemecanismelor de finanțare a învățământului superior și se va pune un accent mai mare pe consolidarea universităților regionale. Respectiv, universitățile din nordul și sudul Republicii Moldova se vor transforma în centre regionale de susținere a sectorului economic respectiv, acolo unde există Zone economice libere.

În context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a avut o întrevedere cu rectorul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Valentin Beniuc, și rectorul Universității de Stat „Dimitrie Cantemir”, Aurelia Hanganu. Urmare a discuțiilor, rectorii au fost informați despre lansarea procesului de fuzionare (prin absorbție) a celor două instituții de învățământ superior cu Universitatea de Stat din Moldova și despre pașii care urmează să-i întreprindă.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal