Platon și Stoianoglo, protagoniștii unei secvențe video lansate în public. Ce i-ar spune afaceristul șefului PG despre una dintre firmele implicate în Laundromat (VIDEO)

Platon și Stoianoglo, protagoniștii unei secvențe video lansate în public. Ce i-ar spune afaceristul șefului PG despre una dintre firmele implicate în Laundromat (VIDEO)

În spațiul public a apărut o secvență video în care ar figura omul de afaceri Veaceslav Platon, deținut acum în Penitenciarul nr.13, și procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Mai mult, cei doi apar salutându-se amical, iar Stoianoglo i se adresează inculpatului cu formula „Salut, Veaceslav!”. Filmulețul distribuit presei de o sursă anonimă vine la scurt timp după ce șeful Procuraturii Generale a anunțat că dosarul lui Platon a fost „falsificat în totalitate”. Mai mult, săptămâna aceasta, ambii protagoniști ai videoului au participat la emisiuni televizate, la care au făcut declarații pe marginea dosarului lui Platon. 

Secvența video ar fi înregistrată la una dintre audierile lui Veaceslav Platon.

Publicitate

În cadrul discuției, Platon este întrebat de procurori despre beneficiarii unei firme cu denumirea „Westburn Enterprises Limited”.

„Se poate eu o să tac? Nu vreau să mint, am spus că voi spune doar adevărul. De asta voi tăcea despre beneficiarii acestei companii. Eu știu de ce întrebați, dar mă voi abține. În contextul atacului raider din 2011, prin această companie au trecut bani tranzit... nu are mare importanță cine sunt beneficiarii. În orice caz, persoana care a primit banii este Plahotniuc, au venit banii pe contul VictoriaBank, iar apoi la OTIV Prime - deci la Plahotniuc. Este un lucru evident”, ar părea să răspundă Platon în video.

Reamintim că OTIV Prime a fost, din 2010 și până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc.

O investigație RISE Moldova arăta, încă în 2017, că Westburn Enterprises este o firmă fantomă din Marea Britanie, implicată în operațiunea rusească de spălare a sumei de 22 de miliarde de dolari pe care am numit-o în 2014 Laundromat (Spălătoria - trad. din engleză).

Mai târziu, în investigația „Paradisul Oligarhului” de RISE Moldova, firma Westburn Enteroprises mai apare încă o dată. Mai exact, sursa scria că vila din Geneva, Elveția, a fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, a fost cumpărată la un an după ce, în 2011, OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Plahotniuc, și-a vândut o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova. Cumpărătorul a fost Iuri Kontievski, omul de încredere al controversatului bancher moldovean Veaceslav Platon. Potrivit unui document obținut atunci de RISE Moldova, banii proveneau anume din conturile Westburn Enterprises.

Secvența video apărută în public nu a fost, deocamdată, comentată de Procuratura Generală. Aceasta apare în scurt timp după ce Stoianoglo a anunțat că sosarul omului de afaceri Veaceslav Platon a fost falsificat „în totalitate”, iar Platon a fost condamnat pe nedrept și își ispășește pe nedrept pedeapsa.

Mai mult, într-o recentă emisiune televizată de la JurnalTV, Stoianoglo a declarat că „Platon cu siguranță nu are nicio legătură cu furtul miliardului”. Procurorul general a mai recunoscut, în cadrul aceleiași emisiuni, că Platon fost audiat de două ori: în luna decembrie 2019 și luna ianuarie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal