Decizia de a ale include în Cartea Vinurilor aparține somelierului Taejeong Noh, inclus în top-3 al celor mai buni specialiști din Coreea de Sud (2016). Anul trecut, un grup format din mai mulți somelieri și cunoscători ai domeniului, printre care și Taejeong Noh, au efectuat o vizită de studiu în țara noastră. Infotripul a fost susținut de Oficiul Național al Viei și Vinului, care susține sectorul vitivinicol din țară pentru a-și diversifica piețele de export.
Astfel, „Cuvee 19/11 (2017)” va fi listat pe pagina dedicată Vinurilor Roșii din Lumea Veche (n.r. denumire specializată utilizată pentru a enumera regiunile vinicole cu tradiții din Europa) alături câteva băuturi produse în Italia. Iar vinul „Femme Fatale (2017)” va completa Cartea Vinurilor din restaurantul cu o stea Michelin, alături de alte vinuri consacrate.
„Includerea unui vin în Cartea de Vinuri a unui restaurant cu o stea Michelin este un adevărat succes pentru vinăria „Carpe Diem”, pentru activitatea noastră, dar și pentru familia mea, care produce vin deja de patru generații. „Cuvee 19/11 (2017)” este expresia perfectă a tradițiilor în vinificație, a „terroir”-ului moldovenesc și are o aromă seducătoare de fructe roșii de pădure, coacăză neagră, dar și un gust fructat, cu o astringență moderată. După vizitele de lucru efectuate în Coreea de Sud, dar și după multiplele interacțiuni cu specialiștii de acolo, am văzut că tot mai mulți consumatori din Asia sunt tentați să experimenteze și să cunoască gusturi noi, manifestând un interes sporit pentru vinurile produse în Republica Moldova. Această realizare este un impuls de a ne continua munca, de a produce vinuri de calitate pentru a putea să ne extindem și pe alte piețe internaționale”, spune vinificatorul Ion Luca.
În prezent, șapte companii vinicole moldovenești exportă vinuri pe piața sud-coreeană, iar printre acestea se numără: „Carpe Diem”, „Castel Mimi”, „Cricova”, „Rădăcini”, „Purcari”, „Asconi” și „Mileștii Mici”. Anul trecut, Moldova a exportat pe piața coreeană, 56 de mii de litri de vinuri (în special vinuri liniștite și spumante) în valoare de 3,5 milioane de lei moldovenești.
Piețele asiatice, în special China și Coreea de Sud, înregistrează o creștere fulminantă a consumului vinurilor de import, ceea ce contribuie și la creșterea ofertei. Deși, vinurile nu fac parte din cultura tradițională locală, totuși, studiile internaționale de profil arată că tânără generație este mult mai deschisă să schimbe comportamentul de consum, iar vinurile calitative produse de țările vinicole se bucură de o mare popularitate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.