„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: Al Doilea Război Mondial. „AntiNostalgia” revine cu o nouă dezbatere online

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: Al Doilea Război Mondial. „AntiNostalgia” revine cu o nouă dezbatere online

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: Al Doilea Război Mondial. Este vorba de o altă dezbatere online marca „AntiNostalgia” la Europa Liberă, care va fi organizată astăzi la ora 17:00 pe pagina de facebook. 

Potrivit echipei Europa Liberă, tema discuției este inspirată de celebrarea zilei de 9 mai când o parte a lumii comemorează, iar cealaltă - celebrează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cum se vede la Radio Europa Liberă această dilemă, aflați de pe pagina de Facebook a evenimentului.

„În urmă cu 75 de ani omenirea a reușit să pună capăt unei pagini negre din istoria sa - cel de-al Doilea Război Mondial. Au trecut multe decenii de atunci, iar lecțiile acelor orori se uită sau - mai trist - se rescriu. Dar cu ce consecințe pentru viitoarele generații?..”. Sunt întrebările la care jurnalista Diana Răileanu va căuta răspunsul împreună cu invitații săi - doctorul în istorie Andrei Cușco conferențiar universitar la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău și Ecaterina Locoman lector superior în Relații Internaționale la University of Pennsylvania din Statele Unite.

Alături de ei va fi și jurnalistul Vasile Botnaru, directorul Biroului Europa Liberă de la Chișinău, precum și întreaga echipă Europa Liberă, care au pregătit mai multe materiale la acest subiect. Dintre acestea, e vorba de două filme de Eugenia Crețu, despre luptătorii și supraviețuitorii celei mai mari orori a secolului 20, precum și povestea doctorei Ala Nemerenco, al cărei tată a luptat în Armata Română în acea conflagrație. De asemenea, va fi prezentat un vox cu tinerii, realizat de Sergiu Culeac, un interviu de Alexandru Bordian cu regizorul Mihai Poiată, un alt interviu de Iulian Ciocan cu scriitoarea Dorina Rusu din România, o discuție de Ivan Sveatcenco cu publicistul Oleg Panfilov din Georgia, dar și o anchetă realizată de Maria Pilchin cu scriitorii din mai multe țări din regiune.

Toate materialele realizate de echipa Radio Europa Liberă în cadrul proiectului „AntiNostalgia” pot fi accesate pe pagina Europa Liberă. Stați acasă alături de „AntiNostalgia” - astăzi, la 17.00, pe Facebook, pentru o discuție, despre un trecut pe care încă îl trăim la timpul prezent - al Doilea Război Mondial, „După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”.

Proiectul multimedia „AntiNostalgia - Privind spre viitor” este desfășurat cu susținerea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. Prima ediție a avut loc anul trecut și poate fi găsită aici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.