După ce conducerea companiei de construcții „Braus Imobiliare”, care ridica blocurile de pe Mircea cel Bătrân 15, a venit la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și s-a plâns că firma riscă să intre în familement , locatarii din blocurile vecine șantierului și-au exprimat dezacordul și au contactat presa pentru a-și expune propria poziție. Oamenii consideră neîntemeiate argumentele companiei de construcții, care susține că riscă să ajungă în insolvabilitate. Iată argumentele expuse de locatarii blocurilor vecine.
Locuitorii blocurilor vecine consideră că actele pentru construcție au fost emise cu abateri de la lege
„Urmare a autorizațiilor de construcții ilegale emise cu încălcări grave ale legislației de către fostul viceprimar Nistor Grozavu și a fostului arhitect-șef al municipiului Chișinău, Sergiu Borozan, precum și a fostului primar interimar Adrian Talmaci, actualul secretar al CMC, autorizația de construcție (nr. 145-c/18 din 28.03.2018) a celor mai înalte locuri locative din municipiul Chișinău preconizate a fi construite pe adresa Mircea cel Bătrân 15/A, B, și C, a fost emisă cu abateri de ordin legal, procedural și tehnic de la normele naționale aplicate în construcție”, se arată în comunicatul a două asociații de locatari din blocurile vecine și agenți economici.
Aici ținem să amintim că în luna noiembrie 2019, când AGORA a relatat prima oară despre acest caz, Adrian Talmaci, pe atunci primar general interimar, a comentat cazul. Talmaci a confirmat că o parte din teren nu corespunde cerințelor pentru construcția blocurilor locative, dar a menționat că fundamentul care forma o groapă mare trebuia acoperit așa cum prezenta pericol. „În acest caz, atunci când am avut ședință cu Braus Imobiliare, cu responsabilii pe arhitectură și cu avocatul locatarilor, am ajuns la concluzia că trebuie să le permitem ca să execute lucrările până la etapa zero”, spunea în noiembrie Talmaci.
Inițial, pe locul șantierului s-ar fi planificat construcția noului sediu al Preturii Ciocana
Totodată, cele două asociațiile de locatari susțin că, inițial, terenul de pe adresa Mircea cel Bătrân 15, aflat în proprietatea companiei Braus Imobiliare, ar fi fost destinat pentru construcția noului sediu al Preturii Ciocana. „Fostul viceprimar, Nistor Grozavu, a facilitat procesul de înstrăinare în mod incert a terenului menționat către o companie privată”, scriu locatarii.
„Pe lângă faptul că fundamentul blocului celui mai problematic din cele trei proiectate de către Braus Imobilare, este la limita liniilor roșii a terenului, compania beneficiară a acestor construcții a decis acapararea ilegală a drumului public prin denivelarea betonului și plasarea unei bariere ilegale astfel, încât acest drum să fie utilizat doar de executorii și beneficiarii acestui proiect locativ, considerat de altfel cel mai gigantic din municipiul Chișinău”, își expun nemulțumirea vecinii.
Locatarii invocă deciziile judecătorești care le-au dat dreptate
Oamenii țin să accentueze că atât fostul primar general, Dorin Chirtoacă, cât și fostul primar interimar, Ruslan Codreanu, dar și actualul primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și viceprimarul Victor Chironda, responsabil pentru arhitectură și urbanism, au constat încălcările comise de compania de construcții care au fost expuse în ordonanța de revocare a actelor permisive pentru construcție din 13 ianuarie 2019.
„Ulterior, în martie 2020, Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, a examinat acest caz și a decis anularea tuturor actelor permisive pentru această construcție ilegală.
Adițional la aceste decizii judecătorești, ordonanțe de revocare a certificatului de construcție și de reparație a drumului public pe care Braus Imobiliare l-a folosit drept un bun personal, există și deciziile Agenției de Supraveghere Tehnică în construcții care a întreprins de nenumărate ori controale inopinate pe adresa Mircea cel Bătrân 15/A, B, C aplicând măsuri de amendă contravențională atât companiei care execută lucrările tehnice, cât și companiei investitoare și beneficiar al acestei construcții, Braus Imobiliare”, spun locatarii blocurilor vecine.
Oamenii susțin că cererile lor rămân aceleași, și anume: „Obținerea actelor permisive în regulă și conform legislației în vigoare și zonei respective, ceea ce denotă clar doar un bloc de locuințe și nu trei”.
Istoricul conflictului
Amintim că la 26 mai directorul companiei de construcție „Braus Imobiliare”, Grigore Țîrchi, a venit la ședința CMC însoțit de un grup de persoane care au achiziționat apartamente în clădirea blocului în construcție. Acesta spunea că nu poate întoarce banii investiți și riscă să anunțe stare de faliment. Asta deși există vecini nemulțumiți, care au protestat anterior de mai multe ori, și decizii ale instanțelor de judecată care au stopat lucrările.
„Autoritățile au constat că este o zonă C7 – care nu corespunde terenului pentru blocuri locative. Dar avem constatarea Institutului Național de Cercetări și Proiectări în domeniul amenajării teritoriului urbanistic și arhitectural „Urban Proiect”, unicul organ care constată zonele. Aici scrie că zona permite să construim blocuri locative și comerciale. Rog să găsim o soluție împreună”, s-a adresat consilierilor CMC, directorul Braus Imobiliare.
Conflictul dintre cele două părți durează de aproape un an. Amintim că în luna noiembrie 2019, reprezentanții grupului de locatari din blocurile de pe strada Mircea cel Bătrîn 13/ 1 și 13/ 2, vecini cu șantierul de construcție a companiei Braus Imobiliare, au venit la ședința CMC pentru a cere ajutor.
Iar la 5 martie, reprezentanții companiei de construcții „Braus Imobiliare” au fost cei care au venit în fața consilierilor municipali. Investitorii erau nemulțumiți de decizia de suspendare a lucrărilor de construcție a blocului de locuit și se plângeau că riscă să piardă sume mari din banii investiți.
Pe 12 mai, locatarii blocurilor vecine s-au adunat la un protest, spunând că lucrările durează de o săptămână. Atunci ei afirmau că, timp de o săptămână, zilnic solicitau intervenția poliției, fără rezultat.
Redacția AGORA a expus anterior cazul într-un material amplu. Totodată, vom continua să monitorizăm acest caz și să prezentăm informații noi.
Vezi și aceste știri

Coreea de Nord neagă că trimite armament Rusiei. Ce spun oficialii de la Phenian

R. Moldova a acumulat în total donații de 290,2 mil. de lei pentru gestionarea crizei refugiaților. Iată de unde vin banii și cum au fost distribuiți

Poliția anunță că în mai multe regiuni din țară se circulă în condiții de iarnă. Recomandări pentru șoferi
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
