Grupul părinților solidari a creat o petiție prin care cere redeschiderea urgentă a grădinițelor

Grupul părinților solidari a creat o petiție prin care cere redeschiderea urgentă a grădinițelor

Grupul părinților solidari a creat o petiție prin intermediul căreia le cere autorităților de la Chișinău redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații grădinițelor. De asemenea, Grupul mai solicită elaborarea unui protocol clar privind redeschiderea și funcționarea grădinițelor în perioada de pandemie și post-pandemie. Documentul ar urma să conțină date despre condițiile epidemiologice, numărul de copii în grupă, alimentație, proceduri de dezinfectare și aerisire.

„În situația când 52% din familiile cu copii din țara noastră, au drept sursă de venit activitatea salarială, este o adevărată crimă faptul că, autoritățile au ignorat și continuă să ignore problemele apărute în urma adoptării deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale și ulterior a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care au impact negativ direct asupra familiilor cu copii preșcolari. De facto, statul a plasat familiile cu copii preșcolari într-un cadru de risc extrem, prin faptul că nu asigură părinților posibilitatea de a lasă în siguranță copiii în instituții preșcolare, dar nici nu oferă compensații financiare și garanții de păstrare a locului de muncă”, se arată în textul petiției.

De asemenea, potrivit Grupului părinților solidari, pe parcursul ultimelor luni, autoritățile nu au dorit să ia în calcul problemele, generate de adoptarea unor decizii în cadrul Comisiilor menționate, neglijând impactul periculos asupra familiilor cu copii preșcolari:

Publicitate

„Nu s-au oferit cadrul legal și soluții cu privire la condițiile de revenire în cîmpul muncii a părinților, cu copii ce frecventează gradinițele. Nu s-a luat în calcul creșterea riscului de infectare a copiilor cu COVID-19, în condițiile când părinții, care merg la serviciu, contactează cu mai multe persoane”.

Petiția, semnată de Asociația Obștească Părinți Solidari, este adresată Președintelui Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, Ion Chicu, Ministrei Sanătății și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Ministrului Educației Culturii și Cercetării, Igor Șarov și Avocatului Copilului, Maia Bănărescu.

AGORA amintește că toate grădinițele și școlile din țară au fost închise pe 11 martie, în contextul pandemiei de coronavirus. Ulterior, în țară a fost declarată stare de urgență până pe data de 15 mai. Deocamdată, autoritățile nu au numit o dată clară când ar putea reveni copiii în colectivitate, dar unele voci susțin că acest lucru s-ar putea întâmpla de la 1 iulie.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal