Oficialii au lăsat deschisă posibilitatea ca Grecia să primească 1,2 miliarde de euro care au fost alocate susţinerii sistemului bancar, ei arătând că statul elen nu poate accesa aceste fonduri din cauza unei piedici de natură tehnică. În consecinţă, Grecia trebuie să arate că va continua schimbările cerute de creditori, pentru a a obţine din nou sprijin financiar. Grecia a primit şi o veste bună miercuri, când Banca Centrală Europeană a majorat din nou plafonul pentru fondurile disponibile băncilor elene prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), urcând plafonul cu circa 1 miliard de euro, la peste 71 miliarde de euro.
Decizia BCE atenuează o parte din presiunea de finanţare a sistemului bancar, pe termen scurt, dar Tsipras trebuie să găsească o soluţie pe termen lung. Oficialii europeni au avertizat că Grecia poate rămân fără bani în următoarele câteva săptămâni, dacă nu ajunge la un acord cu creditorii instituţionali.
Reformele care vor fi prezentate trebuie analizate de creditorii instituţionali, iar apoi de reprezentanţii ministerelor de Finanţe, în primele zile ale săptămânii viitoare, a precizat una dintre surse. Grecii şi-au golit depozitele
Depozitele bancare din Grecia au scăzut în februarie la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, din cauza blocajului politic dintre guvernul elen şi creditorii ţării, care sporeşte riscul unei ieşiri a ţării din zona euro.
Date publicate joi de Banca Greciei arată că depozitele populaţiei şi companiilor au scăzut luna trecută cu 5%, la 140,5 miliarde de euro, cel mai redus nivel atins după martie 2005, transmite Bloomberg. Grecii au retras circa 23,8 miliarde de euro din sistemul bancar în ultimele trei luni, respectiv 15% din baza totală a depozitelor. Băncile din Grecia depind de facilitatea de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), controlată de Banca Centrală Europeană (BCE), pentru a face faţă retragerilor de fonduri.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.