
Secretar de stat: Numărul mare de cazuri noi de COVID-19 se explică prin testarea persoanelor asimptomatice la laboratoare private
Reprezentanții Ministerului Sănătății explică strategia de testare a populației la COVID-19. Astfel, deși la bază stă testarea persoanelor ce întrunesc definiția de caz, numărul mare de cazuri noi zilnice se explică și prin faptul că o parte din testele pozitive sunt raportate de laboratoarele private, unde se adresează persoanele ce nu prezintă simptome, explică secretarul de stat pe domeniul sănătății publice Constantin Rîmiș, în cadrul unei conferințe de presă.
・
Primele testări la COVID-19 în R. Moldova se făceau în luna februarie, înainte de confirmarea primului caz, care a fost de import și raportat la 7 martie. Ulterior, au fost raportate și cazuri cu transmitere locală, iar autoritățile au decis ca strategia de testare să aibă la bază colectarea probelor de laborator pentru persoanele ce întrunesc definiția de caz. Explicația vine de la secretarul de stat Constantin Rîmiș.
Potrivit secretarului de stat, cifrele mari ce se înregistrează în ultimele zile vin și din strategia de testare din considerente de precauție. Astfel, numărul persoanelor diagnosticate pozitiv care definesc noțiunea de caz e în jur de 150, iar restul rezultatelor pozitive vin de la laboratoarele private unde se adresează persoane asimptomatice.
Rîmiș susține că un motiv al numărului mare este faptul că s-a reluat activitatea bugetarilor, respectiv angajatorii testează angajații înainte de revenirea la serviciu, în mare parte la laboratoarele private.
„De exemplu ieri, 60 de probe pozitive au venit din laboratoarele private și nu întrunesc definiția de caz. Altă abordare este că la laboratoarele private se adresează persoanele care sunt diagnosticate și în situația când este o transmitere comunitară, se raportează cazuri pozitive care sunt raportate la ANSP.
Sunt testați și contacții din focarele familiare. Totodată, am reluat acordarea asistenței medicale planice și toate instituțiile medicale testează pacienții care se adresează cu alte patologie, și se identifică cazuri”, spune Rîmiș.
„Acum suntem la etapa de transmitere comunitară, respectiv și tactica de testare se aplică la nivel comunitar. Am avut ieri 188 de cazuri, alaltăieri - 232 de cazuri. Analizând numărul real de persoane transportate de asistența de urgență – este de 83 de persoane, internați – 145”, a expus în cifre situația secretarul de stat.
Amintim că strategia de testare a fost criticată de ex-ministra Sănătății, Ruxanda Glavan care a menționat că numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 dar și numărul de decese raportate de autorități - nu corespund adevărului.
„Pentru mine devine din ce în ce mai clar că statisticile care ne-au fost prezentate nu corespund realității. Nu mă apuc să spun că a fost o rea intenție, dar din toată informația pe care o dețin, în urma discuțiilor cu medicii, concluzionez că ceea ce ni se raportează, numărul de cazuri, numărul de decese nu corespund adevărului. Sunt sigură că cifrele sunt mai mari”, a spus Glavan.
Menționăm că la sfârșitul săptămânii 21 de epidemie, bilanțul cazurilor de COVID-19 ajunge la 7.725 de persoane infectate. 55% dintre acestea se consideră cazuri vindecate. Alte 282 de cazuri s-au soldat cu deces. Totodată, dintre cele 3.165 de cazuri active, 245 de pacienți sunt în stare gravă.