
O gafă și șapte recomandări de la deputații PAS, în lupta cu epidemia COVID-19, sau cum o mănușă poate deveni sursă de infecție (FOCUS)
„Trebuie să învățăm lecțiile primelor trei luni”, vorbește deputatul Igor Grosu despre situația alarmantă din țară din timpul epidemiei COVID-19, și nu ezită, în același timp, să-și atingă fața cu mănușile ce-i protejează mâinile de potențiali viruși. Gafa deputatului a fost surprinsă în timp ce, alături de colegul său Dan Perciun, acesta prezenta un set de propuneri pentru a fortifica sistemul de sănătate din R. Moldova.
・
„Trebuie să fim și mai responsabili, să continuăm să ne protejăm, să purtăm mască, să respectăm distanța fizică pentru că soarta noastră este în mâinile noastre”, spune deputatul Dan Perciun, după ce a propus șapte pași pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19. Imediat după aceasta, colegul său, Igor Grosu a luat cuvânt pentru o concluzie. Nu înainte, însă, de a-și scoate masca și a-și șterge fața.
Deputații au ieșit în fața presei pentru a propune șapte pași ce ar îmbunătăți situația din sistemul de sănătate, întrucât afirmă că exist carențe în gestionarea epidemiei.
Printre acțiunile propuse de fracțiunea parlamentară PAS se numără:
1. Să fie creată o comisie de anchetă pe platforma parlamentară care să analizeze cum a fost gestionată criza până acum. „Aceasta dacă vrem să avem niște concluzii clare și lecții învățate”, a spus Dan Perciun.
2. Angajament serios față de dublarea salariilor medicilor.
3. Să fie oferite foi de odihnă pentru angajații din sănătate infectați cu COVID-19 și pentru cei care activează în special în Terapie Intensivă.
4. Să fie simplificate procedurile de achiziții în medicină, în caz de criză sanitară, și să fie un plan de achiziții pentru cinci luni.
5. Să fie mărită capacitatea de testare a populației așa ca până la finele verii să fie testate câte 5.000 de persoane pe zi.
6. Trebuie fie reluată activitatea obișnuită a spitalelor din țară, în baza unor protocoale clare elaborate de Ministerul Sănătății, asigurând protecția pacienților.
7. Să fie dotate corespunzător și prioritar secțiile de Terapie Intensivă, în special secțiile din spitalele raionale.
Deputații spun că sugestiile ar trebui discutate și preluate de autoritățile responsabile de gestionarea crizei COVID -19.
Menționăm că politicienii au fost observați în mod repetat încălcând regulile de protecție contra infecției virale. Un exemplu este ședința plenară a Parlamentului din 24 aprilie. Cu masca de protecție pusă incorect, cu mâinile fixate în zona capului sau nerespectând distanța socială. Așa au fost surprinși unii aleși ai poporului. Antiexemplele de protecție pe timp de pandemie, pot fi urmărite aici.
Un alt caz a fost cel în care liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a fost surprins cu o mănușă ruptă la un deget. Mai târziu, Candu avea să afirme că gaura a fost tăiată intenționat pentru a putea butona telefonul.
Și șeful statului Igor Dodon rămâne printre politicienii observați că nu respectă sau respectă parțial regulile de protecție. Dodon a spus că nu a încălcat restricțiile impuse. „Da voi ce, ați fost cu metrul lângă mine?”, a comentat el acuzațiile potrivit cărora nu a respectat distanța minimă impusă.