Anul trecut, din cauza poluării unui râu din R. Moldova, a decedat un om. Apele țării noastre devin, de pe o zi pe alta, tot mai murdare, mai înnămolite și duc substanțele otrăvitoare până în farfuria noastră. Unele dintre ele au devenit atât de prost îngrijite, încât mulți dintre noi nu ne mai dăm seama că avem tocmai peste 3.000 de râuri în R. Moldova. Centrul Național de Mediu a lansat un reportaj despre starea alarmantă a resurselor de apă de suprafață din R. Moldova și cum poate fi oprit acest proces.
Acesta aduce pe ecran cele mai actuale imagini din zonele poluate din Moldova, consultă o serie specialiști în domeniul protecției mediului, printre care Directorul Adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Șefa Laboratorului de referință de mediu al Agenției de Mediu, Ex-Secretara de Stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Președinta Centrului Național de Mediu.

Reportajul, de asemenea, comunică despre rolul Inițiativei Apă a Uniunii Europene în Republica Moldova, care vine să contribuie la procesul pe care țara noastră trebuie să-l parcurgă pentru îmbunătățirea stării resurselor acvatice.

„Timp de mai mulți ani, organizația noastră a atenționat despre pericolele poluării apelor, însă de această dată ne dorim în mod special să accentuăm faptul că degradarea apei din râuri și lacuri atinge cote extrem de înalte. Nivelul de poluare și degradare a râurilor interne este atât de mare, încât riscăm să provocăm daune ireversibile mediului ambiant, care la rândul său pune în pericol viața omului”, spun cei de la Centrul Național de Mediu.

Filmul relevă importanța sădirii fâșiilor forestiere de-a lungul râurilor, pentru întărirea malurilor, dar și necesitatea de construcție a stațiilor de epurare.
Reportajul a fost filmat timp de două luni, iar râurile care au apărut în filmuleț sunt Nistru, Bâc, Tigheci și Răut.
Vezi și aceste știri

Mai multe râuri din țară vor fi amenajate cu fâșii forestiere. Care este scopul intervenției și din ce bani se va face

VIDEO/DOC. Sancționați penal pentru extragerea ilegală de nisip şi prundiş din albiile râurilor Nistru şi Prut
