Două software-uri performante fac munca experților judiciari mai eficientă

Două software-uri performante fac munca experților judiciari mai eficientă
foto: PNUD

De la accidente rutiere până la jafuri sau cazuri de huliganism – imaginile surprinse de camerele de luat vederi pot constitui probe importante în cadrul proceselor de judecată. Totuși, de multe ori, calitatea proastă a înregistrărilor nu permite oamenilor legii să reconstituie firul infracțiunii. Soluția vine de la experții Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al Inspectoratului General al Poliției, care pot îmbunătăți calitatea înregistrărilor pentru a stabili circumstanțele faptei și, astfel, pot contribui la înfăptuirea justiției. Cu ajutorul a două software-uri performante, experții criminaliști reușesc să restabilească chiar și înregistrările care au fost distruse. Software-urile au fost achiziționate de PNUD în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Primul software este folosit pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor și a înregistrărilor audio și video, fiind conceput să proceseze, să restaureze și să analizeze imaginile și înregistrările video într-un mod simplu, rapid și foarte exact. Cel de-al doilea software este utilizat pentru extragerea și recuperarea înregistrărilor video și a altor metadate din sistemele de supraveghere video. Software-urile sunt universale și permit conexiunea cu orice dispozitiv de stocare a imaginilor video. Totodată, datorită noilor tehnologii, experții judiciari pot extrage și prelucra înregistrări cu un volum extrem de mare, într-un interval de timp mai scurt.

Recent, experții judiciari au reușit să restabilească în totalitate un video care a fost șters în încercarea de a ascunde urmele unei infracțiuni. Dispozitivul de pe care au fost șterse înregistrările video avea o capacitate de stocare foarte mare - de 4 terabiți, însă procesul de examinare a durat doar 24 de ore.

În afară de restabilirea imaginilor propriu-zise sau îmbunătățirea calității acestora, cu ajutorul software-urilor experții soluționează și alte solicitări venite din partea stucturilor de drept. Astfel, în unele cazuri ei examinează și certifică dacă anumite înregistrări sunt trucate sau dacă sunt efectuate anumite modificări în conținutul acestora.

Software-urile le permit experților să răspundă și la întrebări specifice care țin, de exemplu, de stabilirea mărcii unui automobil, imaginea căruia apare pe o cameră de luat vederi, a numărului acestuia, sau chiar de viteza cu care se deplasa vehiculul. Cu ajutorul noilor tehnologii experții reușesc să stabilească trăsăturile fizice ale unor persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, dar și vestimentația pe care o purta suspectul în ziua crimei.

O altă provocare pe care o rezolvă experții ține de adaptarea orei de pe înregistrarea video la ora reală. Deoarece camerele de înregistrare nu au conexiune la Internet, ele nu se pot actualiza în cazul trecerii la ora de vară sau la cea de iarnă. În cazul în care apar probleme tehnice, unele dispozitive sunt setate să revină la ora și data inițială, care, de regulă, este 1 ianuarie 1970. Software-urile permit egalarea orei și stabilesc cu exactitate intervalul de timp în care s-a produs un eveniment care a ajuns în vizorul camerei.

Pentru a consolida competențele în utilizarea software-urilor, cinci experți din cadrul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare participă pe durata lunii mai la două cursuri de formare desfășurate online de o companie specializată din UE.

Centrul Tehnico-Criminalistic şi Expertize Judiciare a fost acreditat în conformitate cu standardul SM SR EN ISO/CEI 17025:2006, în șase domenii de expertiză: balistică, traseologie, dactiloscopie, grafoscopie, examinarea tehnică a documentelor și investigații în domeniul informaticii. Certificatul permite recunoaşterea la nivel internațional a rezultatelor examinărilor criminalistice.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
FOTO. Laboratoare mobile criminalistice, donate de Guvernul SUA pentru Republica Moldova

FOTO. Laboratoare mobile criminalistice, donate de Guvernul SUA pentru Republica Moldova

Cum s-a schimbat viața copiilor din raionul Taraclia și UTA Găgăuzia după implementarea unui program PNUD

Cum s-a schimbat viața copiilor din raionul Taraclia și UTA Găgăuzia după implementarea unui program PNUD

Raport PNUD: Cât de pregătite sunt țările de a răspunde la COVID-19

Raport PNUD: Cât de pregătite sunt țările de a răspunde la COVID-19

Advertoriale
NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  De mâine, cetățenii vor fi informați despre gradul de vulnerabilitate, spune ministrul Spatari
 • 2
  Ce facem în cazul deconectărilor de la energia electrică? Autoritățile au elaborat un ghid cu recomandări
 • 3
  În R. Moldova sunt posibile deconectări de la energia electrică, pe 29 și 30 noiembrie. Precizările ministrului Andrei Spînu
 • 4
  Compania Horus a venit cu o reacție despre avaria de la Termoelectrica și amenință că-și va retrage inginerii
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.