Scleroza Multiplă, una din principalele cauze de dizabilitate printre tineri: În Moldova locuiesc circa 1.300 de pacienți

Scleroza Multiplă, una din principalele cauze de dizabilitate printre tineri: În Moldova locuiesc circa 1.300 de pacienți
Foto: chakradharhospitals.com


În ajunul zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, marcată anual la 30 mai, pacienţii moldoveni, care suferă de această maladie, s-au unit cu comunităţile pacienţilor din alte state, pentru a se sprijini reciproc în lupta cu această maladie gravă, precum şi pentru a spori gradul de conştientizare a societăţii cu privire la Scleroza Multiplă (SM). Pacienţii au participat la o conferinţă online internaţională cu experţi cu renume în domeniul neurologiei, unde au reuşit să împărtăşească informaţii despre cum reuşesc să privească cu speranţă spre viitor, să planifice familii şi cariere. 

Scleroza multiplă este cea mai răspândită cauză a dizabilităţii printre afecţiunile non-traumatice la pacienţi tineri din toată lumea. Peste 10 ani de la debutul bolii, 50% dintre pacienţii cu astfel de diagnoză devin persoane cu dizabilităţi. Conform specialiştilor, aproximativ 2,5 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu acest diagnostic. În Moldova, astăzi locuiesc circa 1.300 de pacienţi cu SM. Majoritatea pacienţilor cu SM sunt tineri, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, iar pentru ei SM este una din principalele cauze de dizabilitate printre tinerii cu vârsta aptă de muncă.

„Din păcate, majoritatea pacienţilor cu SM sunt tineri, care reprezintă o parte aptă de muncă a societăţii noastre. Ca o afecţiune care duce în mod constant la dizabilitate, SM implică consecinţe personale, sociale şi economice semnificative. Pierderea capacităţii de muncă la o vârstă fragedă, costurile de tratament şi spitalizare în caz de agravare a bolii, nevoia de ajutor din exterior pentru activitatea de zi cu zi şi costurile de reabilitare fizică şi psihologică - toate acestea devin o povară atât pentru pacient, cât şi pentru membrii familiei sale. Diagnosticul în timp util a SM la etapele iniţiale ale bolii şi prescrierea timpurie a tratamentului individualizat necesar poate preveni apariţia exacerbărilor, încetineşte progresia bolii şi dizabilitatea pacienţilor. Posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de medicamente, permite o abordare individuală faţă de nevoile fiecărui pacient în parte, ceea ce este foarte important pentru tratamentul unei astfel de maladii eterogene şi adesea imprevizibile", este de părere preşedintele Societăţii neurologilor din Republica Moldova, profesor de neurologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie N. Testemiţanu, Vitalie Stelianovich Lisnic.

Pentru a atrage atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă pacienţii cu SM, precum şi rudele lor, în întreaga lume, anual, la 30 Mai, se marchează Ziua a Sclerozei Multiple. În multe ţări din întreaga lume se organizează diverse activităţi menite să informeze societatea despre această boală cu scopul de a reduce nivelul de stigmatizare.

„Sprijinim iniţiativele de sensibilizare a societăţii cu privire la scleroza multiplă şi propune noi abordări faţă de tratamentul acestei boli. Fiind printre primii care, acum 20 de ani, am început să elaborăm soluţii pentru combaterea acestei boli, considerăm că aceasta este datoria noastră. Astăzi, persoanele cu SM, prin aplicarea terapiei corecte pot trăi o viaţă plină, pot face planuri pentru viitor, pot întemeia familii. Acest lucru este deosebit de important pentru cei cu SM diagnosticată la o vârstă fragedă. Ne bucurăm că împreună cu partenerul nostrii din ţările CSI şi Ucraina le putem oferi medicilor şi pacienţilor soluţii inovatoare pentru a trata această boală”, a remarcat directorul unei companii specializate în tratamentul SM, Roger Elia.

„Tema principală a Zilei Mondiale a SM în acest an şi pentru următorii doi ani este şi va fi „SM Connections”, adică asocierea pacienţilor cu scopul de a depăşi barierele sociale, de a preveni singurătatea şi izolarea lor. Prin urmare, astăzi, organizarea de evenimente, cum ar fi conferinţa internaţională privind SM, care a adunat pe un site on-line oameni care trăiesc cu SM din ţările CSI şi Ucraina, pare a fi un lucru foarte binevenit. Pacienţii şi rudele lor se confruntă cu probleme similare, iar schimbul de experienţă între reprezentanţii diverselor state poate fi deosebit de util", a declarat directorul general al unei companii specializate, Ostap Kupnovitsky. 

Ce este scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o afecţiune autoimună cronică a sistemului nervos central, care ocupă una dintre poziţiile principale printre cauzele dizabilităţii persoanelor de vârstă fragedă, apţi de muncă. Se estimează că aproximativ 2,5 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu un diagnostic SM. Deşi simptomele pot varia, cele mai tipice sunt scăderea acuităţii vizuale, amorţeală sau furnicături la nivelul extremităţilor, precum şi probleme de coordonare a mişcărilor şi slăbiciune. Cea mai răspândită formă a bolii este scleroza multiplă recurent remisivă.

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple

Ziua Mondială a SM este marcată anual la 30 mai. Diferite evenimente şi campanii au loc pe tot parcursul lunii mai. Această zi reuneşte comunitatea globală în jurul SM: oamenii îşi împărtăşesc experienţa lor, contribuie la ridicarea nivelului de conştientizare despre SM, se desfăşoară diverse campanii pentru pacienţii cu scleroză multiplă. Pentru a depăşi barierele sociale şi a uni comunităţile în jurul SM, tema Zilei Mondiale a SM pentru perioada 2020-2022 va fi dedicată SM Connections. Campania a fost elaborată de Federaţia Internaţională de SM (MSIF), în colaborare cu membrii internaţionali ai mişcării globale MSIF.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
A fost aprobat un posibil tratament pentru scleroza laterală amiotrofică

A fost aprobat un posibil tratament pentru scleroza laterală amiotrofică

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.