Scleroza Multiplă, una din principalele cauze de dizabilitate printre tineri: În Moldova locuiesc circa 1.300 de pacienți

Scleroza Multiplă, una din principalele cauze de dizabilitate printre tineri: În Moldova locuiesc circa 1.300 de pacienți

În ajunul zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, marcată anual la 30 mai, pacienţii moldoveni, care suferă de această maladie, s-au unit cu comunităţile pacienţilor din alte state, pentru a se sprijini reciproc în lupta cu această maladie gravă, precum şi pentru a spori gradul de conştientizare a societăţii cu privire la Scleroza Multiplă (SM). Pacienţii au participat la o conferinţă online internaţională cu experţi cu renume în domeniul neurologiei, unde au reuşit să împărtăşească informaţii despre cum reuşesc să privească cu speranţă spre viitor, să planifice familii şi cariere. 

Scleroza multiplă este cea mai răspândită cauză a dizabilităţii printre afecţiunile non-traumatice la pacienţi tineri din toată lumea. Peste 10 ani de la debutul bolii, 50% dintre pacienţii cu astfel de diagnoză devin persoane cu dizabilităţi. Conform specialiştilor, aproximativ 2,5 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu acest diagnostic. În Moldova, astăzi locuiesc circa 1.300 de pacienţi cu SM. Majoritatea pacienţilor cu SM sunt tineri, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, iar pentru ei SM este una din principalele cauze de dizabilitate printre tinerii cu vârsta aptă de muncă.

„Din păcate, majoritatea pacienţilor cu SM sunt tineri, care reprezintă o parte aptă de muncă a societăţii noastre. Ca o afecţiune care duce în mod constant la dizabilitate, SM implică consecinţe personale, sociale şi economice semnificative. Pierderea capacităţii de muncă la o vârstă fragedă, costurile de tratament şi spitalizare în caz de agravare a bolii, nevoia de ajutor din exterior pentru activitatea de zi cu zi şi costurile de reabilitare fizică şi psihologică - toate acestea devin o povară atât pentru pacient, cât şi pentru membrii familiei sale. Diagnosticul în timp util a SM la etapele iniţiale ale bolii şi prescrierea timpurie a tratamentului individualizat necesar poate preveni apariţia exacerbărilor, încetineşte progresia bolii şi dizabilitatea pacienţilor. Posibilitatea de a alege dintr-o gamă largă de medicamente, permite o abordare individuală faţă de nevoile fiecărui pacient în parte, ceea ce este foarte important pentru tratamentul unei astfel de maladii eterogene şi adesea imprevizibile", este de părere preşedintele Societăţii neurologilor din Republica Moldova, profesor de neurologie la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie N. Testemiţanu, Vitalie Stelianovich Lisnic.

Pentru a atrage atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă pacienţii cu SM, precum şi rudele lor, în întreaga lume, anual, la 30 Mai, se marchează Ziua a Sclerozei Multiple. În multe ţări din întreaga lume se organizează diverse activităţi menite să informeze societatea despre această boală cu scopul de a reduce nivelul de stigmatizare.

„Sprijinim iniţiativele de sensibilizare a societăţii cu privire la scleroza multiplă şi propune noi abordări faţă de tratamentul acestei boli. Fiind printre primii care, acum 20 de ani, am început să elaborăm soluţii pentru combaterea acestei boli, considerăm că aceasta este datoria noastră. Astăzi, persoanele cu SM, prin aplicarea terapiei corecte pot trăi o viaţă plină, pot face planuri pentru viitor, pot întemeia familii. Acest lucru este deosebit de important pentru cei cu SM diagnosticată la o vârstă fragedă. Ne bucurăm că împreună cu partenerul nostrii din ţările CSI şi Ucraina le putem oferi medicilor şi pacienţilor soluţii inovatoare pentru a trata această boală”, a remarcat directorul unei companii specializate în tratamentul SM, Roger Elia.

„Tema principală a Zilei Mondiale a SM în acest an şi pentru următorii doi ani este şi va fi „SM Connections”, adică asocierea pacienţilor cu scopul de a depăşi barierele sociale, de a preveni singurătatea şi izolarea lor. Prin urmare, astăzi, organizarea de evenimente, cum ar fi conferinţa internaţională privind SM, care a adunat pe un site on-line oameni care trăiesc cu SM din ţările CSI şi Ucraina, pare a fi un lucru foarte binevenit. Pacienţii şi rudele lor se confruntă cu probleme similare, iar schimbul de experienţă între reprezentanţii diverselor state poate fi deosebit de util", a declarat directorul general al unei companii specializate, Ostap Kupnovitsky.

Ce este scleroza multiplă

Publicitate

Scleroza multiplă (SM) este o afecţiune autoimună cronică a sistemului nervos central, care ocupă una dintre poziţiile principale printre cauzele dizabilităţii persoanelor de vârstă fragedă, apţi de muncă. Se estimează că aproximativ 2,5 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu un diagnostic SM. Deşi simptomele pot varia, cele mai tipice sunt scăderea acuităţii vizuale, amorţeală sau furnicături la nivelul extremităţilor, precum şi probleme de coordonare a mişcărilor şi slăbiciune. Cea mai răspândită formă a bolii este scleroza multiplă recurent remisivă.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal