Oamenii legii acuză veteranii de provocarea altercațiilor, în timpul protestului din PMAN. Poliția: Majoritatea nu au purtat măști și nu au păstrat distanța socială

Oamenii legii acuză veteranii de provocarea altercațiilor, în timpul protestului din PMAN. Poliția: Majoritatea nu au purtat măști și nu au păstrat distanța socială

Protestul veteranilor, care s-a desfășurat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale, a încălcat restricțiile legate de COVID-19, impuse de autorități, iar participanții nu au păstrat nici distanța socială și nici nu au purtat măști. Sunt concluziile Poliției, care a venit cu explicații și pe marginea altercațiilor dintre oamenii legii și manifestanți

Poliția afirmă că protestul s-a desfășurat în baza unei declarații prealabile, prezentată Primăriei Chișinău, în care autoritățile erau înștiințate că vor participa 200 de persoane.

„Chiar dacă întrunirea a fost anunțată în Piața Marii Adunări Naționale, la începutul evenimentului organizatorii au îndemnat veteranii prezenţi să se deplaseze la Parlament, unde va fi amplasată scena improvizată într-un autocamion, direct pe carosabil. În contextul în care în declarația notificată la Primărie locul desfășurării măsurii de protest era PMAN, iar anumite mijloace tehnice și unități de transport nu au fost menționate în declarație, forțele de ordine au dispus verificarea autocamionului cu scena improvizată, moment în care participanții la protest au forţat cordonul format din carabinieri și au pornit altercațiile. Cu atât mai mult că unitatea de transport amplasată pe carosabil crea un pericol pentru circulația rutieră”, explică Poliția.

Oamenii legii susțin că nu au știut despre deplasarea în marș a participanților, schimbarea locației acțiunii de protest și amplasarea mașinii pe carosabil, „ceea ce a și creat divergențe între protestatari și poliție”.

„Fără ca să-și coordoneze acțiunile cu forțele de ordine și folosind expuneri agresive, protestatarii și-au continuat deplasarea spre Parlament, unde la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfînt cu str. Sfatul Țării au forțat cordonul forțelor de ordine, blocând partea carosabilă, nu s-au subordonat cerințelor legale de a-și înceta acțiunile și au aplicat violența asupra angajaților forțelor de ordine. Drept urmare, a fost necesară suplimentarea numărului de angajați”, mai scrie într-un comunicat al poliției.

Potrivit poliției, ordinea și securitatea publică a fost asigurată de către 350 angajați ai Inspectoratului General al Poliției, 200 de militari ai Inspectoratului General de Carabinieri și 22 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Într-un final, IGP a constatat că manifestanții nu au respectat numărul limită de 50 de participanți, stabilit prin decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, și nu au întocmit lista de evidență epidemiologică a evenimentului. „Totodată, majoritatea nu au purtat măști de protecție și nu au păstrat distanța socială. Informăm că toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației sunt înregistrate și documentate”, conchid oamenii legii.

Vedeți aici cum a decurs protestul veteranilor din 31 mai.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal