„Investitorii vor să știe că investițiile lor sunt în siguranță.” INTERVIU cu ambasadoarea Austriei în Republica Moldova (VIDEO)

„Investitorii vor să știe că investițiile lor sunt în siguranță.” INTERVIU cu ambasadoarea Austriei în Republica Moldova (VIDEO)

Acum patru ani, la Chișinău a fost inaugurată oficial Ambasada Austriei în Republica Moldova. Christine Freilinger este prima Ambasadoare a Austriei în țara noastră. În cadrul unui interviu oferit cu ocazia împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman, Christine Freilinger a vorbit despre relațiile bilaterale dintre cele două state, de ce Uniunea Europeană este un partener de încredere pentru Republica Moldova și prin ce suntem atractivi în fața investitorilor străini.  

Inaugurarea oficială a Ambasadei Austriei la Chișinău a avut loc acum patru ani. Christine Freilinger este prima Ambasadoare a Austriei în Republica Moldova. Excelență, cum caracterizați relațiile bilaterale dintre cele două state? 

Faptul că Austria a deschis o Ambasadă cu reședința aici în Chișinău arată cât de interesată este Austria în aceasta regiune, regiunea dintre Dunăre și Marea Neagră. Dacă ne uităm la programul zborurilor, în perioadele normale, durează cam o oră și jumătate să vii de la Viena la Chișinău. Deci, Chișinăul este foarte aproape de noi. De asemenea, avem legături istorice, avem interes istoric în această regiune.

Austria este în top 10 țări ale Uniunii Europene cu investiţii în Republica Moldova. Cifra totală a investiţiilor este de cca 27 de milioane de euro. Prin ce poate fi atractivă Republica Moldova pentru investitorii străini?

Cel mai atractiv este stabilitatea geopolitică. Apoi, desigur, urmează sistemul judiciar. Investitorii vor să aibă siguranță juridică. Vor un sistem legislativ transparent. Acestea sunt cele mai importante aspecte și cred că procesul de asociere cu Uniunea Europeană este binevenit în această privință. Deoarece ceea ce punctează experții europeni este exact ceea ce vor și investitorii austrieci. Investitorii vor să știe dacă investițiile lor sunt în siguranță. După aceasta, de asemenea, contează oamenii. Acum poate este o șansă ca cetățenii moldoveni să revină din străinătate și să găsească aici noi oportunități.

Investitorii vor să știe dacă investițiile lor sunt în siguranță.

Christine Freilinger

Ce exemple ar putea prelua Republica Moldova din experiența Austriei la capitolul siguranța și transparența sistemului judiciar?

Nu vreau să ofer exemple sau soluții. Permiteți-mi să spun doar că este vital să avem un sistem transparent și să atragem oameni buni în sistem, oameni de încredere, care susțin sistemul. De asemenea, este foarte important să avem un dialog permanent, de exemplu, cu Comisia de la Veneția sau Consiliul Europei. Acolo sunt experți care pot veni cu îndrumări și sfaturi corecte.

În contextul crizei COVID-19, ce spun companiile austriece care deja sunt prezente în Republica Moldova? Care ar fi mesajul dumneavoastră acum?

Mesajul meu este că investitorii austrieci, de obicei, au viziuni pe termen lung. Chiar și în această criză-corona câteva companii au venit în ajutor. De exemplu, compania de asigurări Grawe a donat foarte rapid teste pentru a combate criza generată de coronavirus.

Care credeți că ar trebui să fie acum acțiunile prioritare ale autorităților, pentru ca Republica Moldova să fie văzută în continuare drept o oportunitate de investiții?

Nu vreau să fac recomandări. Dar cred ca sunt multe domenii foarte interesante aici în Moldova. Multe sectoare sunt slab dezvoltate și ar putea fi revigorate. Acum este o șansă mare pentru oamenii care revin din străinătate. Având experiența altor țări, mi-aș dori ca ei să fie integrați în procesul de dezvoltare a mediului de business moldovenesc. Aceste priorități pot funcționa în orice sector - de la agricultură, la IT, construcții. De ce nu ar fi reconstruite frumoasele orașe și Chișinăul?

Dați la o parte aspectul național și faceți ceva concret împreună. Anume acesta este elementul vital pentru o dezvoltare pașnică si prosperă.

Christine Freilinger

În 2020, se împlinesc 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene. Reunirea intereselor economice a contribuit la creşterea standardelor de viaţă şi la crearea unei Europe mai unite în timp. Excelență, privind în retrospectivă, cum vedeți acea decizie astăzi?

A fost o decizie extraordinară. Domnul Schuman s-a născut în Luxembourg. A studiat în Strasbourg și el cunoștea sensibilitățile din regiune, despre antagonismul dintre Franța și Germania, dar, de asemenea, cunoștea și oportunitățile și posibilitățile de a munci împreună. Și ceea ce a sugerat el, cred că a fost corect. Planul lui Schuman a fost să ia bunurile care au fost necesare pentru război, cărbunele și oțelul, și să creeze o autoritate mai mare care să gestioneze dezvoltarea în această arie. Așa că, dați la o parte aspectul național și faceți ceva concret împreună. Eu cred că anume acesta este elementul vital pentru o dezvoltare pașnică si prosperă. Pentru mine Europa este, în primul rând, un proiect de pace. Pacea înseamnă să muncești împreună într-un domeniu anumit, cum e de exemplu, cărbunele și oțelul. Dar acum, Uniunea Europeană lucrează în aproape toate domeniile, astfel încât avem un spectru larg de cooperare și coordonare între țările UE. Eu cred că din toate punctele de vedere, cooperarea concretă este într-adevăr esența prosperității. 

Ce mesaj ați avea pentru cei care pun la îndoială faptul că Uniunea Europeană, statele membre și întreprinderile europene sunt parteneri de încredere ai Republicii Moldova?

Să ne întoarcem la planul lui Schuman. Să lucram împreună la ceva concret. Să facem ceva concret împreună. De exemplu, avem pe de o parte sprijinul acordat de UE pentru soluționarea problemelor bugetare. Pe de altă parte, se vrea ca Moldova să facă mai multe reforme în domeniul Justiției. Haideți să construim ceva împreună. Să dăm o nouă ipoteză lucrurilor care sunt deja aici. De exemplu, calea ferată sau agricultura. Haideți să venim cu idei noi și să facem ceva concret. În câțiva ani, să facem ceva concret. Această teză se dovedește a fi o reușită. Aceste lucruri vorbesc de la sine.

Ce mesaj aveți astăzi pentru cetățenii Republicii Moldova?

Le doresc tuturor moldovenilor sănătate și să treacă cu bine și în siguranță de criza provocată de coronavirus.

Excelență, vă mulțumim.

Materialul parte dintr-o serie de interviuri cu mai mulți ambasadori UE, dedicată Zilei Europei și împlinirii celor 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Acesta a fost produs de către AGORA în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate UE și a asistenței UE în Republica Moldova în 2020”. Conținutul acestuia reprezintă opinia autorului și nu reprezintă neapărat viziunile Uniunii Europene.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Vezi și aceste știri
„Pentru democrație nu lupți doar de luni până vineri!” INTERVIU cu Ambasadorul României la Chișinău (VIDEO)

„Pentru democrație nu lupți doar de luni până vineri!” INTERVIU cu Ambasadorul României la Chișinău (VIDEO)

„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

„Dacă vrei să fii liber, nu poți să fii leneș!” INTERVIU cu Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova (VIDEO)

Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Spitalul de Boli Infecțioase din raionul Dubăsari a fost închis

Advertoriale
5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

5 motive să faci un stagiu gratuit la Endava

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Un cuplu de tineri de la noi, despre cum și-au amenajat inteligent noua locuință (VIDEO)

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

Interviu cu Igor Rosca, director „Rogob”: „Dacă vrei să-ţi ajuţi ţara, nu e numaidecât să faci politică – trebuie doar să faci ceea la ce te pricepi cel mai bine”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
  Oameni ca tine: Boris Lebediuc, moldoveanul care cântă la clapele destinului (VIDEO, FOTO)
 • PlayGround cu Vitalie Tarlev: Tehnologia 5G în Moldova și planurile operatorilor telecom
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: „Alo, angajați? Da, ne angajăm răspunderea!” Ce se întâmplă zilele astea în Parlament și de ce asta seamănă cu telefonul stricat?
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ardei umpluți cu brânză, ca la Nord – rețetă deosebită, moștenită de la bunica (Video)
 • Fără nunți până la 1 august, grădinițe închise și nu doar. Iată ce a decis guvernul
Cele mai populare
 • 1
  Italia și-a închis granițele pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru alte 12 state
 • 2
  Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”
 • 3
  Peste 30 de copii suspecți și confirmați cu COVID-19, operați în două luni: Medicii lucrează cu trei rânduri de mănuși, iar intervenția durează dublu (VIDEO)
 • 4
  Medicul Komarovskiy, despre închiderea parcurilor de distracții din Moldova: „Nu există nicio logică în decizia luată de autorități” (VIDEO)
Autentificare