Spălarea mașinilor în iazuri și instalațiile care murdăresc apele ar putea fi urmate de amenzi ce depășesc 10 000 de lei

Spălarea mașinilor în iazuri și instalațiile care murdăresc apele ar putea fi urmate de amenzi ce depășesc 10 000 de lei

Încălcarea legislației de protecțe a mediului ar putea fi penalizată mai dur. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a examinat inițiativa Ministerului Justiției de a modifica Codul Contravențional al Republicii Moldova și propune majorarea amenzilor pentru  încălcarea legislației de protecție a mediului. Astfel,  cuantumul existent pentru contravențiile silvice ar putea constitui până la 16 mii de lei, iar pentru folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și spațiile verzi se propune o amendă de  circa 17,5 mii de lei.

În context, ministerul propune majorarea cuantumului sancțiunilor pentru nerespectarea regimului de protecție și folosință a apelor. Astfel, pentru darea în exploatare a întreprinderilor, a imobilelor comunale și de altă natură fără construcţiile și instalațiile care să prevină impurificarea și infectarea apelor sau influenta lor dăunătoare se propune o amendă de până la 15 mii de lei, comparativ cu 1,5 mii lei, în prezent. Același cuantum se propune și pentru spălarea vehiculelor, utilajelor și ambalajelor în apele naturale, în preajma lor și în alte locuri neautorizate.

La capitolul contravențiilor pentru nerespectarea modului de protecție și folosință a subsolului, Ministerul Agriculturii propune majorarea cuantumului existent de 900 de lei pentru folosirea neautorizată a subsolului, încălcarea cerințelor și regulilor de depozitare în subsol a substanțelor și a deșeurilor nocive sau a apelor uzate, până la 9 000 de lei.

Autoritățile consideră că, în prezent dinamica creșterii săvârșirii contravențiilor și mărimea valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate pentru nerespectarea legislației de protecție a mediului sunt ineficiente, lucru care duce la prea puțină conștientizare din partea populației.

„Beneficiul material, cât și cel financiar, în cele mai frecvente cazuri, din practică au demonstrat că, acestea acoperă substanțial amenda aplicată contravenientului, iar prejudiciul adus mediului prin acțiunile ilegale, în cele mai multe cazuri, nu poate fi cuantificat în raport cu măsurile ce se impun pentru aducerea în stare inițială”, a subliniat în context, Secretarul de Stat, Maxim POPOV.

Propunerile au fost identificate în urma analizei stării de fapt a resurselor enumerate, dar mai ales ținând cont de importanța funcțiilor ecologice, economice și social culturale pe care le îndeplinesc, asigurarea folosirii raționale a fondului forestier, a fondului apelor, altor resurse naturale și asigurarea protecției tuturor factorilor de mediu.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal